Malatya'da kayısıdan sonra kentin önemli geçim kaynaklarından bir olan, geçen yıl fiyatı 2 liraya kadar düşmesi nedeniyle dalında kalan "dalbastı" kirazı, bu yıl rekoltenin düşük ancak kalitenin yüksek olmasıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeşilyurt ilçesinin meşhur "dalbastı" kirazının lezzeti, iriliği ve dayanıklılığıyla Türkiye genelinden olduğu kadar yurt dışından da talep gören bir ürün olduğunu söyledi.
Geçen yıl rekoltenin yüksek gerçekleştiğini anımsatan Solmaz, ancak ürün bolluğu nedeniyle fiyatı 2 liraya kadar düşen ve dalında kalan kirazın üreticisini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Solmaz, bu yıl ise çiçeklenme dönemindeki sıcak hava nedeniyle rekoltede düşüklük yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"47 bin meyve veren kiraz ağacının bulunduğu ilçede hasada başlandı. Bu yıl 650-700 ton kiraz hasadı beklemekteyiz. Bunun hemen hemen 200 tonu ihracata gitti. Bu rakamın 400-500 tona ulaşmasını bekliyoruz. Şu anda ilçemizde 3 yerde ihracatçı kiraz topluyor. Bu 3 yerden her gün yaklaşık 1 tır ihracata ürün gitmektedir. Biz ihracatçının buraya geldiğinde para kazanmasını, üreticimize de para kazandırmasını istiyoruz. Ne kadar çok ihracat gerçekleşirse o kadar ülkeye döviz kazandırırız."
Solmaz, Yeşilyurt kirazının hem kalite hem de kalibre yönünden kaliteli bir kiraz türü olduğuna dikkati çekerek, ilçede üretilen kirazların Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini ve yoğun talep gördüğünü vurguladı.
- "5-7 liradan alıcı buluyor"
Yeşilyurt dalbastı kirazının kendine has bir aroması olduğunu anlatan Solmaz, "Kiraz ağaçlarımız hep yamaçlı arazilerde. Çünkü geceyle gündüz arasında ısı farkı oluşuyor. Bu fark 20 dereceye ulaşınca kiraza kendine has bir aroma, lezzet, tat veriyor. Bunun yanında da kalite ve kalibresini yükseltiyor." dedi.
Solmaz, hasadına başlanan kirazın bahçede 3-5, tezgahta ise 5-7 liradan alıcı bulduğunu belirterek, fiyattan memnun olduklarını kaydetti.
Geçen yıl ürünün üreticinin elinde kaldığını aktaran Solmaz, "Geçen yıl rekolte yüksekti ama kalite düşüktü, ihracata ürün gönderemedik, çiftçilerimiz mağdur oldu. Bu yıl çok şükür rekolte düşük ancak kaliteden dolayı ihracatçılar kiraza yoğun talep gösteriyor. Bu da çiftçilerimizi sevindiriyor. Üreticilerimiz bu yıl rahatlamış durumda, yüzleri gülmekte." diye konuştu.
Yeşilyurt ilçesinde kiraz üretimi yapan Murat Şahintürk de bu yıl ürünlerin kaliteli ve iri olduğunu dile getirerek, "Geçen yıl 2 liraya veremediğimiz ve yarısı dalında kalan kirazı, bu yıl 4,5-5 liradan satıyoruz. Bu durumdan çok memnunuz. Ürünlerimizi ihracata da gönderiyoruz." ifadesini kullandı.
Yorum Yazın