ÇAYKUR'un sıfır kalorili şeker ürettiği "stevya" adlı bitkinin fidanları Balıkesir'de yetiştiriliyor.
Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde yıllardır stevya (şeker otu) bitkisini ekonomiye kazandırabilmek için mücadele eden Stevya Derneği Başkanı Emekli Subay Selahattin Güvenç ile Memleketçi İşadamları Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Kamil Tutmaz, ÇAYKUR tarafından Karadeniz'de kurulan fabrika sayesinde Burhaniye'de de stevya üreticilerinin ekonomik kazanç sağlayacağını söyledi. Stevyanın ana vatanının Güney Amerika olduğunu kaydeden Selahattin Güvenç, "Ancak Avrupa ve Asya için ana vatanı Türkiye olan stevya, insan vücudunun gliserik etkisini yükseltmeyen önemli bir bitkidir. Diyabetli hastalara şeker tadı hissini veren stevya doğal bir bitkidir. Ömrü 6 yıldır. Her insan mutlaka stevya tüketmelidir. Çünkü kalorisi sıfırdır. Obezite ile mücadelede birinci önceliğe sahip bir gıda maddesidir. Diyabet hastaları suni tatlandırıcılarla bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar. Bu suni tatlandırıcılarda ise aspartam denilen kanserojen bir madde bulunmaktadır. Oysa stevya tamamen doğal ve diyabet hastalarının şeker tadı ihtiyacını giderdiği gibi, kalorisiz ve hiçbir yan etkisi olmayan bir bitkidir" dedi.
Selahattin Güvenç, "Bu bitkinin tohumlarını yurt dışından getirtip üretmeye çalıştık. İki yıl kadar Akdeniz Üniversitesi ile birlikte yaptığımız çalışmaların ardından stevya fidesi üretimini gerçekleştirdik. 6. yıldan bu yana da bu bitkinin üretimini Burhaniye Kaymakamlığı'nın destekleriyle örnek bahçemizde yapmaktayız. Fide üretiminde 8. yılımızı tamamladık. Tohumun çok iyi bakılması gerekiyor. Tarım Bakanlığı Güney Amerika ve Uzak Doğu'ya stevyayı araştırmak için ekipler gönderdi. Oradan dönen ekipler farklı çeşitte stevya tohumu ile döndüler. Atatürk Araştırma Merkezi başta olmak üzere ülkemizdeki birçok araştırma merkezinde bu tohumları çimlendiremediler. Tarım Bakanlığı yetkilileri bu tohumları bize gönderdi ve biz bu tohumları çimlendirerek, bakanlığa gönderdik. Çünkü stevya Kuzey Ege kıyı bölgelerindeki iklimde yetişebiliyor. Bu bitkinin en iyi şekilde üretilebileceği yer bu bölgedir. Ama yine de devletimizin resmi bir kurumu olan ÇAYKUR'un Karadeniz bölgesinde stevya fabrikası kurması bu alanda çok önemli bir gelişmedir. Sonuçta stevya'ın fidesi bu bölgeden Karadeniz'e gönderilecek. Bu durum ise bölgemize farklı bir üretim alanında hem istihdam hem de ekonomik getiri sağlayacak" ifadelerini kullandı.
MİSİAD Balıkesir Şube Başkanı Kamil Tutmaz ise, akademisyenlerin çalışmalarını destekleyerek, saha uygulamalarına geçtiklerini ifade ederek, "Bu çalışmaların yaklaşık 3-4 yılı stevyanın ülkemiz topraklarına intibak ettirilmesiyle geçti. 2013 yılının 15 Ağustos tarihinde Türkiye'de ilk kez stevya konferansını Burhaniye'de düzenledik. Bu bitkinin milli ekonomimize muazzam katkı sağlayacağı inancındayız" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın