Bolu Patatesine Tuzaklı Koruma
Yaklaşık 270.000 ton üretim miktarı ile ülkemizde 4. Sırada olduğu ve Bolu'nun en önemli bitkisel ürünü olan patates ürünü güveye karşı korumak için Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce temin edilen feromon tuzakları patates üreticilerine dağıtılmaya başlandı.
Son yıllarda patates hasat döneminde artan sıcaklıkların etkisi ve tek ruhsatlı depolanmış ürün ilacı olan Malathion %2 etki maddeli tarım ilacının kullanımının yasaklanması nedeniyle ülkemizde olduğu gibi ilimizde de artmaya başlayan Patates Güvesine karşı hiç tarım ilacı kullanmadan mücadele edebilmek amacıyla alınan Delta Trap tipi 500 adet feromon tuzak, İl Müdürlüğünde düzenlenen eğitim toplantısının ardından üreticilere dağıtıldı.
Eğitim programının açılışında konuşan Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail TAŞ, ''Kalite ve lezzetiyle bir marka haline gelen Bolu Patatesini tehdit eden güve zararlısına karşı kaliteden ödün vermeden mücadele etmeye kararlıyız. Bu kapsamda arazide yapılan çalışmalara ek olarak depolanmış patatesi korumak amacıyla temin ettiğimiz ve Amerika'dan ithal edilen Feromon tuzakları dağıtılacak. Bu tuzaklar sayesinde depolanmış ürüne zarar verebilecek güveler, hiç kimyasal ilaç kullanmadan ve kalıntı riski oluşturmadan imha edilmiş olacaktır. İlimizde Patates Üretiminde uygulanmakta olan Entegre Mücadeleyi destekleyerek yaygınlaştırmak amacıyla "Entegre ve Kontrollü Patates Üretimi Projesi" adıyla bir proje hazırlandı. 2016 yılında uygulanmaya başlayacak bu projenin tanıtımı da birazdan yapılacak. Dörtdivan ilçemizde Kist Nematodu nedeniyle 13 yıl boyunca uygulanan karantina alanından alınan numunelerin temiz çıkması nedeniyle bölge yemeklik patates üretimine açıldı. Bu sonuca ciddiyetle ve taviz verilmeden uygulanan tedbirler ve zarar etme pahasına karantina kurallarına uyan çiftçilerimiz sayesinde ulaşıldı. Amacımız Bolu'yu tekrar patates üretiminde lider il konumuna getirirken kaliteden taviz vermeden bunu başarmak. Bu amaçla eğitim ve desteklemelerimizle beraber denetimlerimiz de devam edecektir. Ben, patates üreticilerimizden özellikle 3 yıllık münavebe şartına uymalarını ve Bitki Pasaportu kayıtlarını yaptırmalarını istiyorum'' diye konuştu.
Eğitim programında Patates Güvesi Mücadelesi hakkında sunum yapan Ziraat Mühendisi Deniz TAŞÇI, entegre mücadelenin önemini dikkat çekti. Şube Müdürü Veysel EKİNCİ, Bitki Pasaportu mevzuatını ve kayıtların nasıl yapılacağını anlatarak ticari anlamda Patates üretimi yapan üreticilerin mutlaka Bitki Pasaportu kayıtlarını yaptırmalarını ifade etti.
"Entegre ve Kontrollü Patates Üretimi Projesi" hakkında tanıtım yapan İl Müdür Yardımcısı Nuri ERİKLİ, ''Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Bakanlığımızın "tarladan sofraya güvenilir gıda" misyonu doğrultusunda kontrollü ve en az oranda tarım ilacı kullanımı ile kalıntısız yaş sebze ve meyve üretimini hedefleyen bir sistemdir. Amacımız, Entegre mücadele prensipleri doğrultusunda üretim yapılması ve pestisit kalıntısı bulunmayan temiz ve kaliteli ürün elde edilmesidir. Diğer bir amacımız da patates güvesine karşı biyoteknik mücedelenin desteklenerek depolama sırasındaki ürün kayıplarının önüne geçmektir. Böylece, Müdürlüğümüzce yapılacak takip ve kontroller sonucu verilecek sertifikalar ile İlimizde üretilen patatesin daha kolay pazarlanması sağlanacaktır. 2016 yılı üretim dönemi öncesinde yapılacak toplantılarla Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi anlatılarak istekli olan çiftçiler kaydedilecek ve eğitim verilecek. Eğitimden geçerek EKÜY kapsamına alınan Patates Üreticilerilerine 5 yıl boyunca geçerli olacak Entegre ve Kontrollü Üretici sertifikası ile Üretimin her safhasında EKÜY prensiplerine uygun olarak üretim yaptıkları kontrol edilen ve hasattan önce alınan patates numunesinin analizi sonucu ürününde kimyasal madde kalıntısına rastlanmayan üreticilere o üretim sezonu için geçerli olacak olan Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası ve yeteri kadar Logo verilecek. Ayrıca proje kapsamındaki tüm çiftçilerimize feromon tuzaklar ücretsiz dağıtılacaktır. Patates satış yerleri sürekli denetlenerek usulsüz satış yapanlar hakkında resmi işlemler yapılacak'', dedi.
Toplantıya katılan çiftçilere feromon tuzakları teslim eden İl Müdürü İsmail TAŞ, tuzakların hayırlı, ürünün bereketli olması temennisinde bulundu. Çampınar Köyümüzde İsmail ÖZDEMİR İsimli çiftçimizin 150 tonluk patates deposunda tuzakların asılması uygulamalı olarak gösterildi.
Yorum Yazın