TZOB Genel Başkanı Bayraktar: TMO’yu da uyardık, ‘özellikle baremlere dikkat edin, kalitede biraz problem var. Uzun pirinçlerde kırıklar fazla, 60 randımanı değil 55 randımanı dikkate alın ki kesintiler azalsın’ dedik. İnşallah bu uyarımız da dikkate alınır.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeltik tarımının çok zahmetli bir iş olduğunu bildirerek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), acil olarak üreticilerimizin beklentisini karşılayacak bir müdahale fiyatı açıklayarak piyasaya müdahale etmelidir” dedi.
Bayraktar, Samsun’un Bafra ilçesinde çeltik hasadı yaptı. Hasadın her üründe Ziraat Odaları ve üreticiler için çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, “Çünkü hasat verimli olursa, hasatta ürün para ederse üreticimiz memnun oluyor. Ama rakamlar iyi çıkmazsa, hem kalite hem verimlilik iyi olmazsa; fiyat da iyi olmazsa üreticimiz üzülüyor” diye konuştu.
Üreticinin hem iyi hem kötü gününde yanında olmaya büyük gayret gösterdiklerine dikkati çeken Bayraktar, üreticilerin bu hasattan elde ettiği parayla borçlarını ödeyeceğini, ihtiyaçlarını gidereceğini, çocuğunu evlendireceğini, dolayısıyla bu paranın onun için fevkalade önem taşıdığını vurguladı.
-“Verimde Bafra dünya birincisi”-
Verimli üretiminden dolayı üreticiyi tebrik eden Bayraktar, şunları söyledi:
“Bakın dünyada çeltikte ortalama verimlilik 452 kilogram. ABD, 800 kilogramla dünya birincisi. Türkiye ortalaması 792 kilogram. Bafra’da 850 kilogram. Dünya birincisi burası… Bafra üreticisini tebrik ediyorum. Bu çok önemli...
Çeltiği ve kahverengi pirinci ilave ettiğimizde pirinçte bir miktar ithalatçıyız. Bir sene evvel 500 bin ton civarında olan ithalat rakamı, geçen yıl 302 bin tona düştü. Demek ki düşme başladı. Üretim rakamları biraz daha yükseldi 552 bin ton oldu. Bu açığı da kapatıyoruz. Çeltik tarımı zahmetli, su isteyen bir iş... Kolay değil. Üreticimiz, bu zahmetle yaptığı üretimin karşılığını almak istiyor. Bu da hakkıdır. Bu noktada çeltiği ne zaman destekledik, arkasında durduysak üretimi her zaman artırdık. Evvelki sene çeltik fiyatları tonda 1700 liraya gelince üreticimizin rağbeti arttı. Geçen sene fiyat, evvelki senenin bir miktar altına düştü.”
-“İnşallah uyarımız dikkate alınır”-
Bugünlerde özellikle Osmancık, baldo fiyatlarının tonda 1500 lira civarında seyrettiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bugünlerde fiyatların daha aşağıya düşmesini istemiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) de raporumuzu verdik; Ofis’in acil olarak, beklemeden fiyatı açıklayıp piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Zannediyorum Tarım Bakanımız bu açıklamayı bugün yarın yapacak, inşallah müjdeli bir haber verir. TMO’yu da uyardık, ‘özellikle baremlere dikkat edin, kalitede biraz problem var. Uzun pirinçlerde kırıklar fazla, 60 randımanı değil 55 randımanı dikkate alın ki kesintiler azalsın’ dedik. İnşallah bu uyarımız da dikkate alınır.”
Bafra Ziraat Odası Başkan Osman Tosuner de 120 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını dile getirerek, "Bafra Ovası Türkiye'nin en büyük ikinci tarım ovasıdır. Bu yılki verimler çok kaliteli ancak kalite yüksek ama fiyat düşük. Yetkililerin bir an önce çeltik alım fiyatlarını belirlemesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Tosuner, programa katılan Bayraktar'a çiftçiler adına plaket sundu.
TZOB Başkanı Bayraktar, biçerdövere binerek çeltik hasadı yaptı.
Programa AK Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Hasan Basri Kurt ve Orhan Kırcalı, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan da hazır bulundu.
Yorum Yazın