Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Enflasyonla mücadele görevi, Merkez Bankası’nın asli görevidir” dedi.
Çelik, TBMM resepsiyonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Çelik, üreticinin elinden çıkan ürünün ciddi karlar içermediğini söyleyerek, “Üretici kendi geleceğini idame ettirme gayreti içerisinde. Ama 50 kuruşa tarlasından çıkardığı ürünün 3-4 liraya çıktığını üretici izliyor, görüyor. Geçen yıl fındık 9-10 liraydı ama tezgaha bakıyorsunuz 35-55 lira arasında. Yani 10 lira nere, 50 lira nere. Burada üreticinin lehine hiçbir durum söz konusu değil. Tarladan sofraya gelirken zincir farklılık arz ediyor. Enflasyonla mücadele görevi, Merkez Bankası’nın asli görevidir. Biz Gümrük Bakanlığı ile birlikte komisyonun içinde olacağız. Tarım Bakanlığı olarak ilgileneceğimiz alan yapısal sorunlardır. Üretim nasıl arttırılır, üretimde mekanizasyon nasıl kulanlar. Biz üretim arz ve talep dengesini daha da sağlıklı hale getirmeye çalışacağız. Tarımda mekanizasyonun daha da gelişmesini sağlayacağız. Zincir dediğimiz navlun parası, pazardaki fiyatlar gümrük bakanlığı ile ilgili. Birlikte çalışacağız” dedi.
Bakan Çelik, ekilmeyen tarım arazileriyle de ilgili “Bir kişinin tapulu arazisi var. Belli bir ölçeğin üzerinde. Miras tartışmalarından dolayı ekmiyorsunuz. Bunu diyloruz ki bu 79 milyonun malıdır. Bu kamu menfaati için tapusu sizde. Biz kamu adına burasını ekmiyorsanız, sizin adınıza ekip, kira bedelinizi vereceğiz. Ekecek olan kişiye vereceğiz” ifadelerini kullandı.
'Rusya'yla ilişkiler eskisinden daha iyi olacak'
Türk heyetinin bu hafta Rusya'ya gideceği belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Ben inanıyorum, bir ay içerisinde, şu son teknik heyetlerin gidip gelişleriyle beraber Rusya'yla ilişkilerimiz eskisinden daha iyi olacak" dedi.
Çelik, TBMM'nin 26. Dönem 2. Yasama Yılı açılış resepsiyonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, artık geleneksel anlayıştan çıkacaklarını, bilimsel olarak arazilerin kullanılmasını sağlayacaklarını söyledi.
Tohum konusunda iyi bir noktada olunduğuna işaret eden Çelik, "Ama daha iyi olmamız lazım. Dünya sıralamasında 11. sıradayız. Bunu daha da aşağı çekmemiz gerekiyor. 900 bin ton tohum üretimimiz var, çeşitli ürünlerle ilgili olarak. TİGEM ile Tarım Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ar-Ge çalışmasını birlikte yapıyorlar. Bu oranımızı daha da arttıracağız." diye konuştu.
Gazetecilerin Rusya ile tarım sektöründeki ilişkileri sorması üzerine Çelik, "Teknik heyetlerimiz bu hafta Rusya'ya gidiyor. Onlar geldiler. İlişkilerimizin iyi olmadığı dönemde, Nisan ayında da teknik heyetler gelip gittiler. Yani iletişimimizi sürdürdük. Kapılar açıldı ama ürünün nakliyle, ihracıyla ilgili istediğimiz noktada olmadığımızı söyleyebiliriz. Ben inanıyorum, bir ay içerisinde, şu son teknik heyetlerin gidip gelişleriyle beraber Rusya'yla ilişkilerimiz eskisinden daha iyi olacak." değerlendirmesini yaptı.
Bakan Faruk Çelik, bir gazetecinin, "Nerede tıkanıyor, ne istiyorlar?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Onların bizden bazı talepleri var: Rusya'dan canlı hayvan ithalatı...Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü çerçevesinde konuları ele alıyoruz. Olmaz diye bir şey yok. Olabilir. Et ithal edebiliriz. Tabii ki gerekli sağlık, denetim testleri, tahlilleri var. O da olabilir ama bizim de vermek istediklerimiz var. Bunları masa başında konuşacağız. Yanılmıyorsam Kasım ayında Soçi'de Rus Tarım Bakanı ile bir araya geleceğiz, orada daha ayrıntılı bir şekilde start verebileceğimiz bir noktaya gelmiş oluruz."
Yorum Yazın