Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, 2015 -2017 yılları arasında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında Adana, Hatay ve Osmaniye'de pilot proje başladı.
Bakanlığın proje kapsamında 2015 yılında çiftçilere dağıtılması için % 25 teknik malathion etkili maddeli insektisit +enzimatik hidrolize protein göndermiştir. Yapılan sörvey çalışmaları sonucunda zehirli yem kısmi dal ilaçlaması şeklinde uygulanmak üzere çiftçilere 1708 kg teknik malathion ve 2500 lt ziray (cezbedici) dağıtımı yapıldı.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2016 yılında ise turunçgil üreticilerine vermek üzere 500 dekarlık alanda 2000 adet biyoteknik tuzak temin edilerek, bu tuzakların 10 da altında mandalina bahçesi olan üreticilerine ücretsiz olarak dağıtımı yapılmaktadır. Yapılan dağıtım törenine İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Osmaniye Ziraat Odası Başkan V. Hüsamettin KESKİNER, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Mehmet KARACAOĞLU, Firma Yetkilileri ve üreticiler katıldı.
Bu projede Akdeniz Meyve Sineğinin mücadelesi ile ilgili olarak teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin arttırılması, hali hazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması sonuç olarak zararlı ile daha etkin mücadelenin yapılabilmesi amacıyla ele alınmıştır. Buna bağlı olarak iç tüketim ve ihracaat için ihtiyaç duyulan AMS ile bulaşık olmayan sağlıklı, kalıntısız, güvenilir meyve üretimi ile çevre ve insan sağlığının korunmasında amaçlanmaktadır. Proje Adana ili Ceyhan ve Yumurtalık ilçesi, Osmaniye ili Merkez ve Toprakkale İlçesi, Hatay İli Erzin, Dörtyol ve Arsus ilçelerinde yürütülecek.
Yorum Yazın