Sarayönü Ziraat Odası Tarım Danışmanları tarafından çiftçilere yönelik olarak bilgilendirme eğitimi düzenlendi. Eğitimde yabancı ot mücadelesi, hububatta üst gübreleme ve hububatta görülen hastalıklar konusunda bilgi verildi.
Sarayönü Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitim toplantısına az sayıda çiftçinin ilgi göstermesi, ilçemizde ne kadar bilinçli bir çiftçilik yapıldığı ortaya serdi. Harman sezonunda verim düşüklüğünden veya protein düşüklüğünden ağlayan çiftçilerimizin, bu önemli bilgilerin verildiği toplantılara aldırış etmemesi üzüntü sebebi oldu.
Ziraat Odası Tarım Danışmanı Rahime Batu tarafından verilen eğitimde yabancı ot mücadelesi, gübreleme ve hububat hastalıkları anlatıldı. Eğitime yabancı ot mücadelesi ile başlayan Batu, "Yabancı otlar, kültür bitkileri arasında kendiliğinden yetişen ve onlara zararlı olan bitkilerdir. Başka bir deyişle kültür bitkisi arasında istenmeyen diğer tüm bitkilere yabancı ot denir. Yabancı otlar insanların tarımını yaptığı bitkilerle ışık, gıda maddeleri, su ve karbondioksit için rekabet etmektedir. Ürünlerimizdeki verim düşüklüğünün en büyük sebeplerinden birisi, yabancı ot problemidir. Tarlalarımızda, bahçelerimizde bulunan yabancı otlar bitki hastalıklarının ve böceklerin verdiği zararın toplamına yakın bir zarara sebep olmaktadır. Ancak, yabancı otların sebep olduğu kayıplar böcek ve bitki hastalıkları gibi gözle görülür belirtiler meydana getirmediği için problem kolayca anlaşılmamaktadır. Yabana otlar tohumluk içine karışarak onların tohumluk değerini düşürürler.
Birçok yabancı ot kültür bitkilerinde zarar yapan böceklere barınak oluştururlar. Yabancı otlar toprak işlemeyi, hasat ve harmanı güçleştirirler. Yabancı otlar gölge yaptıkları için toprak sıcaklığını düşürürler. Bazı yabancı otlar çıkardıkları kök salgıları ile kültür bitkisinin gelişmesini, tohumlarının çimlenmesini engeller" dedi.
Gübreleme konusuyla devam eden Batu, "Toprak bir besin deposudur. Bitki ihtiyacı olan besinlerin çoğunu buradan karşılar. Bizim için en önemli husus bu depoda hangi gıda maddesinin ne miktarda bulunduğudur. Bilinçli bir gübreleme bitkinin ihtiyacı ile depodaki (topraktaki) mevcutların bilinmesi ile mümkündür. Bunu bilmemiz gerekir ki eksikleri tamamlayalım. Bunun bilmenin tek yolu toprak analizinden geçer. Lütfen toprak örneklerini uygun şekilde alarak güvenilir laboratuarlara yaptırınız ve analiz sonucuna göre gübreleme yapınız" dedi.
Son olarak hububatta görülen hastalıkları anlatan Batu, hastalıklara mücadele yöntemlerini anlattı.
Yorum Yazın