İthal buğdayda Gümrük Vergisi’nin düşürülmesi ile birlikte Konya Ovası’nda 1 lira 10 kuruş olan buğdayın fiyatı 85 kuruşa kadar düştü. Ziraat odaları fiyata müdahale edilmesini istiyor
2017 yılında mevsimsel yağışların ve iklimin olumlu seyretmesi sonucu çiftçinin mahsulden beklentisi arttı. Ancak enflasyon rakamlarının yükselişe geçmesi sebebiyle ürün fiyatlarına düzenleme yapmak isteyen hükümet, ithal buğdayda gümrük vergisini düşürdü. Gümrük vergisinin tam hasat sezonunun başlangıcında yapılmasının çiftçiyi büyük sıkıntıya soktuğunu aktaran Karatay Ziraat Odası (KZO) Başkanı Rıfat Kavuneker, bayramdan önce kıraç arazilerden getirilen buğdayın 1 lira 10 kuruşa kadar satıldığını ancak, gümrük vergisinin düşürülmesinin ardından bu fiyatın 85 kuruşa kadar düştüğünü aktardı.
ÇİFTÇİ BU YÜKÜ KALDIRAMAZ
Hakimiyet Gazetesinden Ümit Özel'in haberine göre; Konyalı çiftçilerin temel geçim kaynağı olan buğdayın son 3 yıldır mevsim şartları sebebiyle çiftçiye zarar ettirdiğini belirten KZO Başkanı Rıfat Kavuneker, hasat sezonu başlangıcında yapılan buğday gümrük vergisi indiriminin tahammül edilemez olduğunu söyledi. Çiftçinin umutlu olduğu 2017 yılında da böyle bir sıkıntıya girilmesinin çiftçiyi mağdur edeceğine değinen Kavuneker, “Çiftçi bu yıl da zarar ederse bu yükü kaldıramaz. En geç Pazartesi gününe kadar duruma bakanlık ve Cumhurbaşkanımız tarafından müdahale edilmeli.”ifadelerini kullandı. Buğday fiyatına müdahale edilmemesinin ya da geç yapılmasının çiftçiyi kaldırılmaz bir yükün altına sokacağını söyleyen Kavuneker, “ Beklediğimiz müdahale gelmez de zarar edersek seneye Konya’da buğday ekecek çiftçi kalmaz. Alternatif bitkilere yöneleceğiz.”dedi.
1 LİRA 10 KURUŞTAN, 85 KURUŞA DÜŞTÜ
Bayramdan önce borsada satılan buğdayların 1 lira 10 kuruşa kadar satıldığını ifade eden Başkan Kavuneker, “ Buğdayın gümrük vergisinin düşürülmesinden sonra buğday fiyatı 85 kuruşa kadar düştü. Buna acil müdahale edilmeli.”dedi. Borsaya şuan günlük 4-5 bin ton civarında giriş yapıldığını aktaran Kavuneker, “Şuan kıraç arazilerden gelen mahsul var. Borsada fiyatı tüccarlar belirliyor. Tüccarlarda gümrük vergisi indirimi sebebiyle önünü göremiyor. Göremediği içinde ister istemez fiyatlarda indirime gidiliyor. Bu indirim de çiftçiyi çıkmaza sokuyor.”diye konuştu.
BUĞDAY EN AZ 1 LİRA OLMALI
Konya genelinde mevsime bağlı olumsuzlukların minimumda olması sebebiyle üründe kalite ve verimin iyi olduğunu söyleyen Başkan Rıfat Kavuneker, dekardan 300 ile 500 kilogram arasında verim alındığını aktardı. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday müdahale fiyatını henüz açıklamaması ile gümrük vergisinin düşürülmesinin fiyatları çok düşürdüğünü vurgulayan Kavuneker, “ Buğday yıl içinde 1 lira 10 kuruşu gördü. TMO’nun acilen buğdaya müdahale etmesi gerekiyor. Müdahale ederkende mutlaka yıl içinde rakamların ortalamasına bakılmalı. Bizim beklentimiz buğday fiyatının 1 lira 10 kuruş civarında olması. En kötü şartta ise 1 lira olmasını istiyoruz. Ama bu açıklamanın en fazla 3 gün içinde yapılması gerekli.”diye konuştu.
Yorum Yazın