Mersin Üniversitesi ile Türkiye Gençlik Konfederasyonu (GENÇKONFED) tarafından “Yüzde Yüz Milli Düşünce, Yüzde Yüz Yerli Üretim” konulu panel düzenlendi. Gerçekleşen panelde, milli düşünce ve yerli üretim konuları masaya yatırıldı.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, GENÇKONFED Genel Başkanı Bilal Okudan, GENÇKONFED Genel Başkan Yardımcısı Güngör Doğanay konuşmacı oldu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla devam etti.
Son derece hassas ve önemli olan yerli ve milli üretim konularına dikkat çekmek üzere üniversitemize gelen panelistlere teşekkürlerini sunan Rektör Prof. Dr. Çamsarı “Bugün burada bir araya gelmemizin nedeni; özellikle genç beyinlerin milli düşünce ve yerli üretimin önemine bir kez daha vurgu yapmak ve devlet bekasını direkt ilgilendiren bu konuda herkesin üstüne düşen görevlerin farkına varmasını sağlamaya katkıda bulunmaktır” dedi.
Yerli üretim konusunda en önemli etkenlerden birinin milli özgüven olduğuna değinen Rektör Prof. Dr. Çamsarı şöyle konuştu: “Türk halkının milli özgüvenini kırarak bizim yüksek teknolojili ürünleri üretemeyeceğimize inandırılmamız, yıllarca bu konularda atılıma geçmemize engel olmuştur. Buna neden olan en önemli etken de sosyal iletişim ve haberleşme araçlarının milli kültürümüzden ve tarihimizden uzaklaştırılacak şekilde bize karşı silah olarak kullanılmasıdır. Tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi unutmamız, milli özgüvenimizde zayıflamaya yol açmış, bu durum tarihte olduğu gibi günümüzde de büyük işler başarabileceğimiz gerçeğinin farkına varmamızı engellemiştir. Artık şunu net olarak biliyoruz ki, tüketen değil üreten toplum olmalıyız. Hatta üretmek de yetmez, yükte hafif pahada ağır yüksek teknoloji ürünlerini üretmek zorundayız. Tarım ürünleri gibi diğer üretim dallarında da bu yüksek teknolojiyi kullanmak gerekmektedir. Çünkü günümüzde bilimsel olarak da kanıtlandığı üzere yüksek teknoloji ürünleri ile milli refah bire bir orantılıdır. Türkiye bugün için dünyada yüksek teknolojili ürün ihracatı sıralamasında 53’üncü sıradadır. Bu, henüz kat edeceğimiz daha çok yol olduğunu göstermektedir.”
Rektör Prof. Dr. Çamsarı, “Bizler Mersin Üniversitesi ve akademi camiası olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Bu yüzden üniversite-sanayi işbirliğinin önemini her fırsatta dile getiriyoruz ve Teknoloji Transfer Ofisi, TEKNOPARK gibi oluşumlara özel önem veriyoruz” diyerek panele katkı sunanlara teşekkür etti.
Milli düşünce ve yerli üretim konularının masaya yatırıldığı panelde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, özellikle savunma sanayide dışarıya bağımlılığımızın azalmasının ülke ekonomisine nasıl yansıyacağına dikkat çekti. Savunma sanayide ülkemizin yüzde seksen oranında dışarıya bağımlı olduğuna değinen Samancı, terörle mücadele eden bir ülke olarak bu oranın çok yüksek olduğunun altını çizdi. Güçlü bir devlet olmanın yolunun birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaktan geçtiğini ifade eden Samancı, eğitim düzeyinin ve sosyoekonomik düzeyin artırılmasının dışarıya bağımlılığımızı azaltacağını söyledi. Samancı, ne kadar yerli yatırım yapılır ve yerli tüketime gidilirse ülke olarak refah seviyesinin artacağına vurgu yaptı.
GENÇKONFED Genel Başkanı Bilal Okudan da yüzde yüz yerli ve milli üretimi desteklemek için yola çıktıklarını belirterek, bu kapsamda her ilde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Okudan; ülkemizin kendi savunma sanayisini, uzay sanayisini, uçağını, gemisini, tankını, yerli otomobilini, katma değeri yüksek fabrikalarını ve ileri teknoloji üreten sanayisini oluşturabilmesi için öncelikle milli ve yerli düşüncenin geliştirilmesini amaçladıklarını vurguladı. Ülke genelinde yerli üretim fikrini geliştirmenin, ülke ekonomisine büyük katkıları olacağına dikkat çeken Okudan, çeşitli örneklerle iç ekonomiyi canlandırmanın yollarını anlattı. Okudan, yabancı sermayeleri tercih etmek yerine milli markaların tercih edilmesinin hem devlete hem halka büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
GENÇKONFED Genel Başkan Yardımcısı Güngör Doğanay ise 2012 yılından bu yana, fikri olan gençlerin sesi olma noktasında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Doğanay, 24 milyon genç nüfusu olan ülkemizde spor alanında da millileşmeye olan ihtiyaca dikkat çekti. Hem sağlığımız için hem de milli sporcuların yetiştirilmesi için herkesin beden eğitimi ve spora daha fazla önem vermesini tavsiye eden Doğanay, günde en az bir saat fiziki bir aktivite yapılması gerektiğini söyledi. Donanımlı ve çağı yakalayan gençler yetiştirme gayesinde olduklarını belirten Doğanay, üniversitelerin bu noktadaki rolüne değindi.
Panelin sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan panelistlere, Rektör Prof. Dr. Çamsarı tarafından plaket ve çiçek verilmesiyle etkinlik sona erdi.
Yorum Yazın