Nişasta ve glikoz üreticileri kotadan şikâyetçi: Yüzde 27 kapasite ile çalışıyoruz
ADANA TAŞÇI KÖYÜNDEKİ MISIR HASAT ŞENLİĞİ'NDE KONUŞAN NİŞASTA VE GLİKOZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI RİNT AKYÜZ, TÜRKİYE'NİN OLAĞANÜSTÜ TARIMSAL KAPASİTESİNE RAĞMEN BELLİ BAŞLI MESELELERİN AŞILAMADIĞINI SÖYLEDİ.
Yeni sezonda tarihi rekoltenin beklendiği mısırda ilk hasat, Adana Taşçı köyü mevkiinde düzenlenen 2015 Mısır Hasat Şenliği ile başladı.
Bu yıl 6,5 milyon ton rekolte beklediklerini kaydeden Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, Türkiye'nin ‘olağanüstü' tarımsal kapasitesine rağmen yaşadıkları sıkıntılara değindi. Akyüz, şu anda yüzde 27 kapasite ile çalıştıklarını belirterek, “Bu çok ciddi bir kayıptır. Artık Türkiye'de kotaların kalkması lazımdır.” dedi.
Türkiye'nin tarımsal kapasitesi ve gücünün olağanüstü olduğuna vurgu yapan Dernek Başkanı, ancak bu olağanüstülüğüne karşın tarımımızdaki belli başlı sorunları aşamadığımıza dikkat çekti. Akyüz, “Bizim ülke olarak makro düzeyde bu sorunlarla uğraşmamız, tarım ve sanayimizi geliştirmeye çalışmamız gerekirken, maalesef pazarda yapılması gereken rekabeti pazar dışına taşıyan, suni gündemler yaratan, kamuoyunu kasıtlı yanlış bilgiyle kirleten lobiler tüm enerjimizi tüketiyor.” ifadelerini kullandı. Akyüz'e göre bu lobiler tarafından kamuoyunda oluşturulan ‘mısır şekeri sağlığa zararlıdır' algısının, piyasada yapılması gereken rekabetin başka mecralara taşınmasına ve üstelik bunun bilim dışı yalanlarla yapılmasına güzel bir örnek teşkil ediyor. Algı lobilerinin çiftçinin emeğine, sanayicimizin yatırımlarına ve alın terine saygısızlık yaptığını, ülke insanının da temel beslenme hedeflerini baltaladığını belirten Akyüz, “Bizler, bu kısır çekişmelerle uğraşırken, Avrupa Birliği ülkeleri, 2017'de kalkacak şeker kotasına kendisini hazırlıyor.” şeklinde konuştu.
2017 yılında Avrupa'nın, serbest piyasa kurallarına tabi bir şeker rejimine geçeceğine işaret eden Akyüz, ancak bu kararın bile bugünden etkileri hissedilmeye başlandığını kaydetti. Akyüz, şöyle konuştu: "Örneğin; 2017 yılı için şekerde hedefledikleri 400 Euro iç piyasa fiyatına daha şimdiden ulaştıklarını söylemem lazım. Gıda sanayisinin en önemli hammaddelerinden bir tanesi olan şeker, rekabet ettiğimiz AB üreticilerine artık dünya fiyatlarından ulaşarak ve bizim rekabet şansımız gittikçe zorlanacak. Biz ise şu anda yüzde 27 kapasite ile çalışıyoruz. Bu çok ciddi bir kayıptır. Artık Türkiye'de kotaların kalkması lazımdır. 15 senedir özelleştirme hedefine hizmet edemeyen kota sistemini sürdüremeyeceğimiz ortadadır. Bunun mutlaka kalkması lazım ki dünya ile rekabet edebilelim.”
Yorum Yazın