Şekerbank

Yılmaz: "Sertifikalı Tohum Üreten Firmalara Verilen Destekler Yerinde Saydı"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yılmaz: "Sertifikalı Tohum Üreten Firmalara Verilen Destekler Yerinde Saydı"
2020 Yılında Yapılacak Olan Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı” değerlendiren TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz; "Tohum, tarımın stratejik bir girdisi olmakla birlikte kendisi de bir tarım ürünüdür."

“2020 Yılında Yapılacak Olan Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı” 5.11.2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmasından sonra TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, tohumculuk sektörü adına değerlendirmelerde bulundu.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet YILMAZ yapmış olduğu yazılı açıklamada TSÜAB’ın ve Sektör Paydaşlarının Sertifikalı Tohum Kullanım Destekleri ile ilgili çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini, ancak sektör adına Sertifikalı Tohum Üretim desteklerinde de iyileştirmelerin yapılmasını beklediklerini belirtti. Başkan Yılmaz açıklamasında şunları kaydetti:

“Güçlü bir bitkisel üretim için güçlü bir tohumculuk sektörü şarttır. Bunu TSÜAB Yönetim Kurulu olarak temsil ettiğimiz 950 TSÜAB Üyesi firmamız adına her platformda, her fırsatta dile getirmekten vazgeçmedik. Yaşanan pandemi sürecinde ne kadar önemli bir konuya vurgu yaptığımızı herkes görmüş oldu.

Tohum, tarımın stratejik bir girdisi olmakla birlikte kendisi de bir tarım ürünüdür. Ancak, sertifikalı tohumluk üretimlerinin maliyeti normal ürün üretimine göre daha yüksektir. Sertifikalı tohum üretiminde, üretim maliyetlerine ek olarak AR-GE çalışmaları, tohum işleme, etiket, sertifikasyon işlemleri gibi ilave maliyetler ile maliyetler daha da yükselmektedir. Sertifikalı tohum üretim ve kullanım destekleri ile ARGE’ye ayrılan desteklerin artarak devam etmesi gerektiğini Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde yapmış olduğumuz görüşmelerde her fırsatta dile getirdik. Tedirginliğimiz, ödeme zamanı belirsizlikleri ve yıllar itibarı ile sabit kalan desteklerin hem sertifikalı tohum üretim rakamlarının artış ivmesini kaybettireceği hem de çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanma hevesini kıracağı yönünde olmuştu.

Uzun zamandır açıklanmasını beklediğimiz tarımsal desteklerdeki artış miktarlarını 5 Kasım tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile görmüş olduk. Son yıllarda %100’ün üzerinde artış gösteren ilave maliyetlerin yanında tohuma verilen destekler 2015 yılından beri ilk defa artırılmıştır. Sertifikalı Tohum Kullanım desteklerine yapılan artış bir miktar rahatlama sağlamakla birlikte Sertifikalı Tohum Üreten Firmalarımıza verilen destekler yine yerinde saymaktadır.

5553 sayılı Kanun’un 5. Maddesinde yer alan “Tohumculuk sektörü, yurt içinde yatırım yapmak kaydıyla, Avrupa Birliği standartlarında ve uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesi amacıyla Bakanlıkça belirlenecek teşvik ve desteklerden yararlandırılır. Destekleme usul ve esasları Bakanlık tarafından çıkarılacak tebliğ ile düzenlenir” denmektedir. Ancak bu Tebliğ şimdiye kadar çıkarılamamış ve tohumculuk Destekleri Tarım Kanunu’nun destekler maddesine dayanılarak düzenlenmiştir. Tohumculuk Kanununda belirtildiği gibi Tohumculuk Destekleri ayrı bir tebliğ ile özel olarak düzenlenmeli, Sertifikalı Tohum Kullanım ve Üretim Destekleri devam ettirilmeli ve 5-7 yıllık planlamalar şeklinde düzenlenmelidir.

Üretime hız kesmeden devam eden Türkiye Tohumculuk Sektörünün öncelikli olarak desteklenen sektörler arasındaki yerini alması bir tercih değil, mecburiyettir.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Büyükakın, “Büyükbaş hayvan sayısı 63 binden 135 bine yükseldiÖnceki Haber

Başkan Büyükakın, “Büyükbaş hayvan sayıs...

“5’lik tenekesi, 85 liraya zeytinyağı olmaz”Sonraki Haber

“5’lik tenekesi, 85 liraya zeytinyağı ol...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar