Bolu’da küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 19 işletme sahibine “Damızlık Koç Alımı Projesi” kapsamında %50 hibeli 37 adet koç gerçekleştirilen kurayla dağıtıldı.
20.03.2021 tarihli ve 31429 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Damızlık Küçükbaş Hayvan Yatırımı ve Damızlık Koç Teke Alımına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği gereği proje kapsamındaki koçlar Eskişehir Damızlık koyun Keçi Birliği çiftliğinden temin edildi. Projeyle koyun yetiştiriciliği yapılan sürülerde yüksek verim özelliklerine sahip koç katımı yapılması sonucu yüksek verim özelliklerine sahip kuzular elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet MURAT;
“İlimiz küçükbaş yetiştiriciliğine önemli bir katkı sağlayacak proje ile sürülerimizin kalitesini arttırmak suretiyle verimliliği artırmış, dolayısıyla üreticilerimizin de memnuniyetini arttırmak temel gayemizdir. Bu projenin önemli bir özelliği de seçilen damızlık koçlarımızın üreticilerimizin ortak kararı ve seçimi olmasıdır.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri birliğimiz, teknik personelimiz ve emeği geçenlere kurumum ve şahsım adına teşekkür ediyorum. İlimizi ve ülke ekonomimize önemli bir katkı sağlayacak olan projenin Üreten Bolu’muzun üreten yetiştiricilerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Dağıtımı yapılan damızlık koçlar Alman Et Merinosu ile Akkaraman melezlemeleri sonucu elde edilen Orta Anadolu Merinosu ırkına aittir. Koçlar bölge şartlarına uyum sağlamış yaşam gücü yüksek, canlı ağırlık, büyüme, döl verimi , yapağı kalitesi yönünden melezlemenin yapıldığı Akkaraman ırkından daha üstündür. Vücut iridir. Başın yüz kısmı ile bacakların alt kısımları çıplaktır. Baş uzunluğu ve genişliği orta, dudaklar kalın, kulaklar yatay ve geniş, boyun kısa ve kalın, vücut geniş, derin ve uzun, butlar dolgun ve etli, bacaklar uzun ve kuvvetlidir. Vücut beyaz renkli yapağı ile örtülüdür. Erkek ve dişiler genelde boynuzsuzdur. Kuyruk yağsız, ince ve uzundur. Yapağısı ince ve birörnek elyaftan oluşmaktadır.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın