Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında geçen eğitim-öğretim döneminde imzalanan, tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ile laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren 123 okulu kapsayan iş birliği protokolü, yeni eğitim-öğretim döneminde uygulanmaya başlanacak.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım ve hayvancılık alanında çağın gereklerine uygun nitelikli iş gücü yetiştirilmesi amacıyla güçlerini birleştirme yoluna giderek 1 Haziran 2022'de iş birliği protokolü imzaladı.
Protokol, tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ile laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini amaçlıyor.
Bu kapsamda yürütülecek iş birliği, tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile laboratuvar hizmetleri alanlarında Millî Eğitim Bakanlığı uhdesindeki 123 okul, 9.309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsıyor.
İş birliği kapsamında okul yöneticisi ve öğretmenler, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek.
Yabancı dil ağırlıklı alan öğretim programları ve yüz yüze/dijital eğitim materyalleri hazırlanacak.
Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı eğiticileri görev alacak.
Alan öğretmenleri için ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecek.
Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak.
Alan öğrencileri, işletmelerde mesleki eğitim/staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapacak.
Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan gibi malzeme desteği ile donatım yapılacak.
Tohum yetiştirmeye yönelik ortaklaşa pilot çalışma ve uygulamalar gerçekleştirilecek.
Hastalık, zararlı bitkiler, gübre, bitki besleme gibi konularda ortaklaşa çalışmalar yapılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Dijital Tarım Kütüphanesi ve Tarım Orman Akademisine erişim sağlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar ile Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindeki eğitim merkezleri, ortaklaşa belirlenecek takvim ve program çerçevesinde çiftçi eğitim faaliyetlerinde kullanılacak.
Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (proje, seminer, kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi) ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek.
Tarım teknolojilerindeki gelişmeler, akıllı, dijital, ve topraksız tarım gibi konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek.
Yerel çeşitler konusunda farkındalık oluşturmak üzere çalışmalar ve tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirmeler yapılacak.
Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacak.
Okulların toprak, yaprak, su analizleri yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla faaliyetler gerçekleştirilecek.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın