Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, geliştirdiği 8 patates çeşidinden 4’ünün satışına başlayacak.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, geliştirdiği 8 patates çeşidinden 4'ünün satışına başlayacak. Onaran 2015, Nahita, Nam ve Ünlenen isimli yerli patates çeşitleri 8 Mart'ta ihaleye çıkacak. İhale sonrası yerli tohumlar çiftçilerin eline daha az maliyetle geçecek.
Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne giderek tescil edilen yerli patates çeşitlerini inceledi. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak'tan patatesler hakkında bilgi alan Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, geliştirilen yerli patates çeşitlerinden 4'ünün piyasaya sürüleceğini belirtti. Böylece patateste dışarıya bağımlılıktan kurtulmayı hedeflediklerini dile getiren Vali Şimşek, "Hepimizin de bildiği üzere patates, dünyada ve ülkemizde üretimi yapılan önemli tarımsal ürünlerden bir tanesidir. Üretim ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesinde yapılmakla birlikte, ülkemizin hemen hemen tamamında patates tarımı yapılabilmektedir. Niğde ilimiz ise patates üretiminde Türkiye'de 1'inci sırada yer almaktadır. Tarım kenti olan ilimiz Niğde'nin ekonomisine büyük bir katkısı olan ve çiftçilerimizin büyük çoğunluğunun yine geçim kaynağını oluşturan patates üretiminde, en önemli girdi tohumluktur. Ancak patates tohumluğunda büyük oranda dışa bağımlı olmamız, üretimde yerli çeşitlerimizin olmaması problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunun çözümü için Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzce 2005 yılından buyana yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde 8 adet yerli patates çeşidi tescil ettirilmiştir" diye konuştu.
İlk etapta 4 çeşidin ihaleye çıkacağını ifade eden Şimşek, "Tescil edilen 8 adet yerli patates çeşidinden ilk etapta 4 tanesinin Türkiye'de bir ilk olarak 'tohumluk üretim ve pazarlama hakkı' ihale yoluyla satışa çıkartılmıştır. Yapılacak olan bu satışın; yerli patates tohumluklarının kıymetli üreticilerimize en kısa sürede ulaşacağına ve dışa bağımlılıktan kurtulmada atılan en önemli adımlardan biri olacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde ithal tohumluk yerine kendi yerli ve milli çeşitlerimizi kullanarak üretim yapılması, tarımsal anlamda milli bir duruş göstermemizi sağlayacaktır. Bu konuya patates sektöründeki tüm paydaşların gösterecekleri hassasiyete yürekten inanıyorum. Bu vesileyle geliştirilen yerli patates çeşitlerimizin ülkemiz tarımına ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca yaptıkları çalışmalardan dolayı Enstitümüzdeki tüm personelimize emek ve gayretleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın