Şekerbank

Yeme Yapılan Zam Süt Zammını Götürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeme Yapılan Zam Süt Zammını Götürdü

Antalya Ticaret Borsası Şubat ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Meclis üyeleri, sınır güvenliğini sağlarken yaşamını yitiren Mehmetçik anısına saygı duruşunda bulunurken, İstiklal Marşı okudu. Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Afrin harekatında görev alan Mehmetçiğe başarı dilerken, sınır güvenliğini sağlarken yaşamını yitiren şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere acil şifa diledi. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği Meclis’te, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomiye ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çandır, Meclis konuşmasına, “Ülkemiz ve bölge güvenliği için Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit olan evlatlarımıza Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Mehmetçiğimize bu haklı mücadelemizde başarılar dilerim” diyerek başladı.

BEKLENTİLER
Ocak ayı Meclisinde 2017 yılının 2016’ya göre kent ve tarım sektörü için daha iyi geçtiğini söylediğini anımsatan Çandır, bu karşın düşen kar marjı, yaşanan nakit sıkıntısı ve artan maliyetlere dikkat çekti. Çandır, devlet tarafından açıklanan ve iş dünyasının içinde bulunduğu zorlukları aşmasında kolaylık sağlayacak olan yeni istihdamda 6 ay sizden 6 ay bizden politikası, birikmiş KDV iadesi, önceliklendirilmiş ilave Kredi Garanti Fonu kredileri, işletmelerin kamu borçlarının yeniden yapılandırılması gibi uygulamaların piyasadaki nakit sıkışıklığı hafifletmesini beklediklerini bildirdi.

TARIM BEKLENEN PERFORMANSI YAKALAYAMADI
Stratejik olan tarım sektörü için 2017 yılının beklenen performansta geçmediğini vurgulayan Ali Çandır, şunları söyledi:
“Sektörümüz geçmişte her küçülme döneminin ardından Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyümeyi gerçekleşmiştir. Ancak 2016 yılındaki daralmaya rağmen 2017 yılında Türkiye ortalamasının altında bir büyüme yaşadı. Çünkü bizler maliyet artışlarını satışlarımıza yansıtamadık. İhtiyaç duyduğumuz nakdi Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde bir taleple krediye yüklenerek karşıladık. Edindiğimiz bu kredileri yatırıma dönüştürmek yerine, varlığımızı koruyabilmek için cari harcamalarımızda kullandık. Devletimiz de yaşadığımız bu durumu en az bizim kadar iyi biliyor ve takip ediyor. Yeni yatırımların önünü açmak, durağanlaşan, hatta daralan sektörümüzü rahatlatmak gibi amaçlarla yeni tedbirler alıyor.”

ANTALYA YAKLAŞIMI HAYATA GEÇİYOR
Beklentilerini Antalya Yaklaşımı adı altında ilgili yerlere ulaştırdıklarını belirten Ali Çandır, yazılı ve sözlü dile getirdikleri taleplerin önemli bir bölümünün Türkiye ve sektörün geneline yaygınlaştırılmış olarak uygulamaya konulduğunu kaydetti. Çandır, bunları şöyle özetledi:

“Uygun maliyetli ilave finansman kolaylığı sağlama talebimiz, NEFES, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu kefaletiyle yaygın bir biçimde uygulamaya konuldu. Vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini öteleme talebimiz; SGK primlerinin faizsiz olarak ertelenmesi ve biriken vergi borçlarının yeniden yapılandırılması olarak uygulamaya konuldu. Asgari ücrette yaşanan ciddi artışın sektörümüze yüklediği aşırı maliyetin hafifletilmesi talebimiz istihdam destekleriyle 2017 yılında uygulanmış ve böylece sadece oda ve borsa üyelerine 10 milyar TL destek sağlanmıştır. Bu destek 2018 yılında da yine Milli İstihdam Seferberliği Kapsamında uygulanmaya devam edecektir. Hazine arazilerinin tarımsal amaçlı yatırım tahsisini sağlama talebimiz, 24 Mayıs 2017 tarihinde bir yönetmelikle uygulamaya geçirilmiştir. Böylece diğer illere göre mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz tıbbi aromatik bitkiler ile süs bitkileri alanlarında daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapılarak ekonomimize daha fazla katkı verilmesinin önü açıldı.”

TARIMDA ARAZİ SIKINTISI 
Hazine arazilerinin kullanımıyla ilgili Borsa olarak adım attıklarını kaydeden Çandır, Korkuteli İlçesi’ndeki 300 dekar alanda pilot tıbbi aromatik bitki üretimi yapacaklarını bildirdi. Çandır, Korkuteli Kaymakamlığı, Akdeniz Üniversitesi başta olmak üzere tüm paydaşlarla bölgeyi 10 bin dönüm alanda tıbbi aromatik bitki üretim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı. 
Süs bitkilerinin arazi talebine de Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun da desteğiyle çözüm bulma çabasında olduklarını belirten Çandır, “Birlikte hareket ederek, ortak üretim, ortak pazar, ortak lojistik ve ürün çeşitliğini gelişmek için çalışıyoruz. Tarımsal üretim ve ticarette kümelenmeyi teşvik etme talebimiz, tarıma dayalı ihtisas organize bölgeleri yönetmeliğiyle uygulamaya geçirilmiştir. Bu konuda örtüaltı tarımın merkezi konumunda bulunan kentimizin kümelenmesi için ilgili araştırma faaliyetlerine başladığımızı ifade etmek isterim. İş dünyası için birikmiş KDV iadesinin yapılması talebimiz ise Maliye Bakanlığı’nın gündemine alınmış ve TBMM’ye sevk edilmiştir. Böylece iş dünyasının birikmiş KDV alacağı gibi bir sorun gelişmiş ülkelerde örnekleri olduğu gibi ortadan kalkacaktır. Yine tarım ve gıda ürünlerinde uygulanan KDV oranlarındaki farklılıkların üretici ve tüketici lehine düzenlenmesini de umut ediyoruz.”
TARIMSAL VERİLER DOĞRU MU?
2018 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararın 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere açıkladığını anımsatan Ali Çandır, toprak analizi, mazot ve gübre gibi desteklerinin yanı sıra tarım havzaları üretim modeli destekleme listesinde yer alan arpa, buğday, zeytinyağı, pamuk (kütlü), nohut, patates ve kuru soğan gibi 14 farklı ürünün Antalya’da destekleneceğini belirtti. Desteklemelerin üretimi artırmaya yönelik olması gerektiğini vurgulayan Çandır, bunun için de doğru tarım verilerine ulaşılması gerektiğini kaydetti. Çandır, şunları paylaştı:

“2016 yılında Korkuteli ve Elmalı ilçelerimizde TÜİK verilerine göre 218 bin dekar alanda nohut üretilirken, geçtiğimiz yıl yine TÜİK rakamlarına göre 194 bin dekar alanda üretim yapıldı. 2016 yılında 38 bin ton üretim yapılırken, geçtiğimiz yıl 22 bin ton üretim yapıldı. Yani destekleme olmasına rağmen 24 bin dekar alanda nohut üretiminden vazgeçilmiş ve buna karşılık verim düşüşüne de bağlı olarak nohut üretimi 16 bin ton azalmıştır. İlan edilen bu sonuçlara göre iki tespitimi sizlerle paylaşmak isterim. İlk olarak rakamların doğruluğunu kabul edersek; üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması gibi amaçlarla yapılan destekleme ödemelerinin amacına ulaşmadığını, üreticiyi motive etmediğini aksine üretimin destekleme kapsamında olmasına rağmen azaldığı görülmektedir. İkinci ve esas tespitimiz ise üyelerimizle yaptığımız görüşmelerden de edindiğimiz bilgilere göre her iki ilçemizde de o miktarda bir nohut üretimi yapılmamaktadır. Dolayısıyla verilere göre belirlenen desteklenecek ürünlerde bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenledir ki öteden beri talep ettiğimiz sağlıklı bir tarım sayımı zorunluluk haline gelmiştir.”

DESTEKLER MOTİVE EDİCİ OLMALI
Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası üretim ve ticareti düzenleyen kurumların, rekabeti bozucu etkisi nedeniyle girdi ve ürün desteklerini ortadan kaldırıcı tedbirler aldığına dikkat çeken ATB Başkanı Çandır, gelişmiş ülkelerde girdi ve ürün destekleri yerine, kırsal kalkınma, kır nüfusunu koruma ve geliştirme, fiili olarak tarımla iştigal edenleri doğrudan destekleme, üretici projelerini destekleme politikalarının öne çıktığını, üretimi motive ettiğini kaydetti. Çandır, “Bizim de bu yönde adımlar atmamız gerekmektedir” dedi.

Tarımsal kredilere ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Çandır, “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin tarıma verdiği düşük faizli krediler yoluyla tarım sektörüne sağlanan bu destek uluslararası kurumların da motive ettiği yönde atılmış bir adımdır. Üstelik bu yıl ilk kez, 1 yıllık yerine 3 yıllık açıklanmış olması önemli bir adımdır. Bu karar hayvancılıkta, sera modernizasyonunda ve yurtiçi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi gibi tarımsal alanlarda yatırım iştahımızı artıracak bir başlangıç olmuştur” diye konuştu.

ASILSIZ HABERLERE TEPKİ
Örtü altında üretilen yaş meyve sebzede insan sağlığına zararlı kimyasallar kullanıldığı yönündeki asılsız haberlere tepki gösteren ATB Başkanı Ali Çandır, “Magazinsel yaklaşımla masa başında yapılan birkaç dakikalık haber, üreticinin emeğini ve alın terini çöpe atmaktadır. Bu konuda yapılacak olan haberlerde üreticinin ve konuyla doğrudan ilgili bilim insanlarının görüşlerinin alınmasını temenni ediyoruz. Komitelerimizden de gelen talepler doğrultusunda bu olumsuz algının değiştirilmesi için iş geliştirme ve çalışma grubumuz çalışmaktadır” dedi.

TALEPLER
Tarımın sorunlarıyla ilgili dile getirdikleri çözüm önerileri ve raporları, ilgili Bakanlar başta olmak üzere her kademedeki bürokrasiye rahatlıkla ulaştırdıklarını söyleyen Çandır, “Bu konudaki katılımcı anlayışlarından dolayı kurumlarımıza teşekkür ederiz” dedi. Birçok konuda ilerleme kaydederken, bazı konularda yaşanan sıkıntıları dikkat çeken Çandır, taleplerini şöyle sıraladı:

“Geçici vergi mevzuatının kaldırılması; halen yürürlükte bulunan bu mevzuat iş dünyası üzerinde haksız bir finansman yükü oluşturmaktadır. İstihdam ve sosyal güvenlikte tarım sektörüne özgü bir model geliştirilmesi; Mevcut yapısıyla sektörümüze aşırı yük getiren sosyal güvenlik sisteminin sektörümüzün yapısına uygun bir hale getirilmesi tarımsal yatırımların önünü açacak ve kayıt altına alacaktır. Tarımsal faaliyetlere ilişkin yatırım teşvik politikalarında Antalya lehine düzenlemeler yapılması; gelişmişlik sıralamasında ilk düzeyde bulunan Antalya, tarımsal potansiyelini harekete geçirecek destek ve teşviklerden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Bu nedenle kentimizin tarım sektörünün 6. bölge düzeyinde destek ve teşvikten yararlanması sağlanmalıdır. Tarımsal üretim ve ticaretteki veri derleme yöntemlerinin ve büyüklüklerinin gerçekçi düzeye getirilmesi; bu konuda daha önce de belirttiğimiz gibi etkili ve yaygın bir tarım sayımı yapılması talebimiz bulunmaktadır. Sizlerden aldığımız güç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin destekleri ve tüm kurumlarımızla işbirliği içerisinde bu konularda da sonuç alacağımıza inanıyorum.”

Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Antalya İli Geleneksel ve Yöresel Tarım Ürünleri Tıbbi Aromatik Bitkiler, Uçucu Yağlar, Reçel, Pekmez, Baharat ve Zeytin-Zeytinyağı İhracatının Geliştirilmesi Projesi kapsamında yönetim kurulu üyeleri Cüneyt Doğan ve Hüseyin Simav ile firmaların Güney Kore ve Japonya’ya gideceğini bildiren Çandır, “60’tan fazla yüz yüze görüşmelerde bulunacak, pazar araştırmaları yapacak, alanında uzman firmaları ziyaret edecek ve Foodex 2018’e katılacak olan ekibimize başarılar diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
YEME YAPILAN ZAM SÜT ZAMMINI GÖTÜRDÜ 
Meclis’te Korkuteli’de yaşanan su sıkıntısı gündeme gelirken, Meclis Üyesi Hüseyin Simav, son dönemdeki yağmurla su sıkıntısının kısmen giderildiğini ancak bazı köylerde içme suyu sıkıntısı yaşandığını bildirdi. Simav, şubat ayında süte gelen 13 kuruş zammı da değerlendirirken, “Yapılan zam yem sanayicilerinin yeme yüzde 5 zam yapmasıyla adeta geriye gitti” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Türel: “Tarım sektörüne 210 milyonluk yatırım yaptık”Önceki Haber

Başkan Türel: “Tarım sektörüne 210 milyo...

Bağışlanan her kan kurtarılan üç candırSonraki Haber

Bağışlanan her kan kurtarılan üç candır

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar