Tavuk etinin 9 ayda yüzde 200 zamlanmasının stokçuluk iddialarını gündeme getirmesi üzerine açıklamada bulunan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, "Eğer Mayıs-Haziran ayına kadar hedeflenen fiyat tutturulabilirse fiyatlar düşecek" dedi.
Tavuk etinin 9 ayda yüzde 200 zamlanmasının stokçuluk iddialarını gündeme getirmesine ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, "Yem ham maddelerini ithal ediyoruz. Ham madde fiyatları yüzde 40 arttı. Vatandaşlar, fiyatlardan şikayetçi ama üretici ne yapsın, tavuklar hava mı solusunlar?" ifadelerini kullandı.
Karakuş, fiyatların düşmesi için TMO'nun buğday ve arpa gibi ham maddelerde yapmış olduğu indirimi Mayıs-Haziran ayına kadar devam ettirmesi gerektiğini söyledi. Tavuk fiyatlarının artmasında yem üreticilerinin günah keçisi gibi gösterildiğini belirten Karakuş, "Fiyatlar arttı ama kimse üreticiyi düşünmüyor. Tavuklara yem yapmak için değişik ülkelerden ham madde ithal ediyoruz. Şu anda piyasadaki yem maddelerin yüzde 40'ını ithal ediyoruz. Alınan ham maddeler yıllık ciromuzun yüzde 40'ını oluşturuyor. Ürünleri dövizle aldığımız için fiyatlar sürekli artıyor. Sırf Temmuz-Ağustos ayında fiyatlar yüzde 40'ın üzerinde arttı. Hesaplarımız dolar kurunun 4 TL olması üzerineydi. Dolar şimdiden 6,5 TL oldu. Yemlere zam yapmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu.
'Eğer Mayıs-Haziran ayına kadar hedeflenen fiyat tutturulabilirse fiyatlar düşecek'
Önceki senelerde sezon içerisinde ham maddeleri ucuz fiyattan aldıklarını, bu sezon ise dolar kurundan dolayı fiyatlarının arttığını belirten Karakuş, "Ham madde fiyatlarını 85-95 kuruştan almayı öngörüyorduk. Şu anda ise 110 kuruştan alıyoruz. Maliyetlerimiz yine arttı. Dolayısıyla ham madde fiyatları artınca fiyatları mecburen arttırmak zorunda kaldık. Yem fiyatları yüzde 42 arttı. Yılbaşında süt yemi çuvalı 53 TL iken, şu anda 75 TL. İsteyenlerle sektördeki fiyatları araştıralım. Fiyat artışlarını fırsatçılık olarak görmemek gerekiyor. TMO'nun elinde tarife kontenjanı vardı. Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den kontenjanın kullandırılmasını istedik. Hızlı karar alındı, TMO şu anda ihaleye çıktı. Buğday, arpa gibi ürünleri dünya fiyatlarının altında 110 kuruştan satıyor. Eğer Mayıs-Haziran ayına kadar hedeflenen fiyat tutturulabilirse fiyatlar düşecek" dedi.
Yorum Yazın