Yayla Bakliyat, diğer pirinç türlerine oranla yüzde 30 tasarruf imkanı sağlayan Karacadağ Pirinci'nin tanıtımı için kolları sıvadı
Yayla Bakliyat ile YESİDEF üyeleri arasında Mersin’de düzenlenen bir törenle sponsorluk anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında YESİDEF üyeleri, Yayla Bakliyat ürünlerini daha uygun maliyetlerle temin edebilecek. Ayrıca toplantıda Osmancık pirincine göre yüzde 30 tasarruf imkanı sağlayan Karacabey pirinci de tanıtıldı. Katılımcılara tanıtılan pirinç, sanayicilerden de tam not aldı.
Toplantıda konuşan YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, Karacadağ pirincine bir birim su koyduklarında 16 birim yemek elde ettiklerini, diğer pirinçlerde ise bir birimden 13 birim yemek yapabildiklerini anlatarak, lezzet olarak da beğenilen Karacadağ pirincini tüm üyelerine tavsiye ettiklerini vurguladı. Federasyon ve projeleri hakkında bilgi veren Bozdağ, YESİDEF olarak Türkiye genelinde 44 derneğe ulaştıklarını, 60 ilde örgütlendiklerini ve 5 bin üyeleri bulunduğunu ve günde 20 milyon insanı doyurabilen bir sektör oluşturduklarını söyledi. Doğrudan 400 bin ve dolaylı olarak yaklaşık 1,5 milyon insanı istihdam ettiklerini anlatan Bozdağ, ülkenin 6. büyük sektörü konumunda olduklarını ifade etti. 2023’te üç kat büyümeyi hedefl ediklerini ve dünyanın her yerine ulaşmayı istediklerini vurgulayan Bozdağ, “Bu bir hayal değil. Bu hedefe ulaşma doğrultusunda şimdiden örgütlenmemizi yapıyoruz. Mevcut durumda Afganistan, Bosna, Moskova’daki birçok fabrikayı doyuruyoruz. Irak ve Suriye’de sıkıntılar olmasa oralarda da binlerce kişiyi doyuruyorduk. Libya’ya yemek gönderiyoruz. Bir tek Türkiye ile kalmayıp dünyanın da yemeğini satma mücadelesi veriyoruz” dedi.
“Tarımı da destekliyoruz”
Çalışmalarını sürdürürken Türk tarım ve hayvancılığını desteklediklerine de dikkat çeken Bozdağ, Türkiye’de yetişen tarımsal ürünlerin yaklaşık yüzde 53’ünü YESİDEF üyelerinin tükettiğine değindi. Yurtdışına açılmalarının tarımsal üretim açısından da büyük önem taşıdığını kaydeden YESİDEF Başkanı Bozdağ, özetle şu ifadeleri kullandı: “AB ülkeleri kendilerini beslemeye yetememeye başladı ve arka bahçeler arıyor. Türkiye bu noktada yıldız bir ülke. 12 ay güneşimiz var, akarsularımız ve verimli topraklarımız var. Tarımda dünyada 6, AB içinde ilk sıradayız. Bu nedenle Avrupa ülkelerini de hedefliyoruz. Bu da Türkiye’deki 76 milyon insanı besleyeceksiniz, 35 milyon da turistin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacaksınız ardından da ihracat yapacaksınız anlamına geliyor. Tarımsal üretim de istihdam da artıracaktır. Tarım işçisi de kazanacak.” Yayla Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş ise yenilikçi inovatif ürünlerle pazarda yer almak istediklerini söyledi.
Romanya’da üretim
Bu nedenle Türkiye’de unutulmaya yüz tutan Karacadağ pirincine yöneldiklerini açıklayan Gümüş, ülkenin 7-8 bölgesinde son 2-3 yıldır deneme ekimleri yaptırdıklarını anlattı. Bu ürünün tamamını Türkiye’de yetiştirme imkanları bulunmaması nedeniyle Romanya’da da yetiştirdiklerini kaydeden Gümüş, “Romanya’da 50 bin dönüm arazide sözleşmeli tarım yaptırıyoruz ve bunun 12 bin dönümüne de Karacadağ pirinci ektiriyoruz” dedi. 11 farklı bölgede yeni ürünlerinin tanıtımını yaptıklarını, 3 binin üzerinde aşçıya ürünün yapılış şekillerini tanıttıklarını kaydeden Gümüş, ürünlerinin tasarruf imkanlarını artırmak için son 2 yıldır fiyat sabitliği uygulamasına gittiklerini de bildirdi. Gümüş, stratejileri gereği önümüzdeki süreçte ev dışı tüketim pazarlarına da büyük önem vereceklerini, evhanımlarının çalışma oranının artması nedeniyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu pazarın hızla büyüdüğünü sözlerine ekledi.
Okullar ve Milli Savunma Bakanlığı ile görüşmeler yapılıyor
Obeziteyle mücadelenin okullarda başlaması gerektiğini vurgulayan YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, bunun için hükümet yetkilileriyle okul sütü gibi okul yemeğinin zorunlu hale getirilmesi konusunu görüştüklerini açıkladı. Çocukların okullarda tost yerine yemek yemesi gerektiğini belirten Bozdağ, bu sayede düşük gelirli öğrenci ile yüksek gelirli öğrencinin aynı imkanlarla beslenme şansı yakalayacağına dikkat çekti. Bozdağ, bu projenin hayata geçmesi halinde yaklaşık 13 milyar TL’Lik bir pazar oluşacağını, bu pazarın yüzde 50’sini gıda ürünlerinin oluşturacağını, istihdamın da artacağını söyledi. Aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığı ile görüşüp askerin yemeğinin özelleştirilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Bozdağ, 2018’e kadar askerin yemeğinin özelleşme sözünü aldıklarını ifade etti.
Yorum Yazın