Şekerbank

Vahşi Koşullarda Hayvan Nakline Son Yönetmeliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vahşi Koşullarda Hayvan Nakline Son Yönetmeliği
Türkiye bir ayıptan daha kurtuluyor, hayvanların nakil sırasında vahşi muamelelere maruz bırakılmasına son vermesi umulan “Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım Bakanlığı bir ayıbın giderilmesi yönünde adım attı. Hayvanların şehirlerarası uzun yolculuklarda vahşi muamelere maruz bırakılmasına son vermesi umulan ve artık dünyada standartları oluşan “hayvan refahı” ilkeleri çerçevesinde hazırlanan “Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yönetmeliği “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği” kapsamında, sığır cinsi, koyun ve keçi türü, evcil tek tırnaklılar ile domuz türü evcil hayvanların yurt içindeki nakilleri sırasında kontrol edildikleri ve dinlendirildikleri istasyonlara ilişkin asgari sağlık, hijyen ve teknik şartlar ile istasyonlarda yapılacak iş, işlem ve denetimlere dair usul ve esasları belirlemeyi amaçladı.

Yönetmeliğe göre yolculuk yapan hayvanların dinlenmesi için özel sektör ve resmi kuruluşlar tarafından kurulabilecek hayvan dinlendirme istasyonları yasaklama veya kısıtlama bulunan bölgelerde inşa edilemeyecek. İstasyonlar resmi veteriner hekim tarafından kontrol altında tutulacak.

İstasyonlar faaliyetlerini hayvan sağlığı, hayvan hareketleri, hayvanların korunması ve kesimde hayvan refahına ilişkin usul, esas ve kurallara uygun olarak faaliyetlerini yürütecek, denetimlere açık tutulacak. İstasyonlar sadece söz konusu güzergâhtan geçiş yapan hayvanları kabul etmek, beslemek, sulamak, dinlendirmek, barındırmak ve ilgili bakımları yapmak amacıyla kullanılacak, alım-satım yapılmayacak.

İstasyonlarda hayvanların elverişsiz hava koşullarından korumak için binaların etrafında ve çatılarda gerekli tedbirler alınacak. Hayvanların barındırılması, gerektiğinde kontrol ve muayene edilmesi, beslenmesi, sulanması ve yemlerin saklanması için uygun bölümler oluşturulacak.

İstasyonun kapasitesi dikkate alınarak, barındırılan hayvanlar için yeterli havalandırma ve drenaj imkânı sağlanacak. Hayvanların günün her saatinde kontrol edilmelerine imkân sağlayan yeterli düzeyde doğal veya yapay aydınlatma sağlanacak. Hayvanların aynı anda yere uzanabilmeleri, su içme ve beslenme noktalarına kolaylıkla erişebilmeleri için yeterli alan sağlanacak. Hayvanlar için yeterli miktarda yatak malzemesi temin edilecek. Her bölmeye yerleştirilmesi gereken yatak malzemeleri, hayvanların türlerine veya kategorilerine uygun olacak.

Hayvanlar istasyona vardıktan sonra gecikme olmadan araçtan indirilecek. Bindirme ve indirme sırasında, hayvanları korkutmamak, heyecanlandırmamak veya kötü muameleye maruz bırakmamak için gereken özen gösterilecek. Hayvanlar gereksiz yere acı veya ıstıraba neden olacak şekilde baş, boynuz, kulak, ayak, kuyruk, yün veya tüylerinden kaldırılmayacak, sürüklenmeyecek, gerekirse bireysel olarak yönlendirilecek.

Elektrik şoku veren araçların kullanılmasından mümkün olduğunca kaçınılacak, bu araçlar kullanılacaksa yalnızca hareket etmeyi reddeden yetişkin büyükbaş hayvanlar ve domuzlarda kullanılacak. Hayvanların hassasiyet gösteren herhangi bir kısmına vurulmayacak, basınç uygulanmayacak. Özellikle hayvanların kuyrukları ezilmeyecek, bükülmeyecek veya kırılmayacak, ayrıca gözleri bağlanmayacak. Hayvanlara yumruk veya tekme atılmayacak. Hayvanları yönlendirmede yönlendirme bayrağı kullanılmasına özen gösterilecek, sivri uçlu herhangi bir alet kullanılmayacak. Hayvanları yönlendirmek için kullanılan sopalar veya diğer araçlar, ancak hayvanın vücudunda herhangi bir yaralanmaya veya gereksiz ıstıraba yol açmayacak şekilde kullanılabilecek. Nemli havada yüksek sıcaklıklara maruz kalmış olan hayvanlar, mümkün olan en kısa sürede ve uygun şekilde serinletilecek.

 İstasyonda barındırılan her bir hayvanın kaldığı süre içerisinde ve bir sonraki yemleme noktasına kadar geçecek tahmini yolculuk süresince ihtiyaç duyacağı yeterli miktarda temiz su ve uygun yeme erişebileceği şekilde beslenmesi ve sulanması sağlanacak.

Sıvı yeme ihtiyaç duyan genç buzağılar gibi özel beslenme ihtiyaçları bulunan hayvanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere uygun ekipmana ve personele sahip olan dinlenme noktalarına kabul edilmelidir. Aksi durumda söz konusu hayvanlar istasyona kabul edilmeyecek.

 Hayvanların istasyondan ayrılmadan önce yolculuk için uygun durumda olup olmadığı, yolculuk kütüğüne uyulup uyulmadığı resmi veteriner hekim tarafından kontrol edilecek.

Tarım Bakanlığı il müdürlükleri istasyonların gerçek veya tüzel kişi ve kuruluşlar ile resmi kuruluşlar tarafından kurulmasına ya da işletilmesine izin verecek. Yönetmelikte istenen şartlara uygunluğun sona ermesi ya da içinde bulunduğu alanın sağlık durumunun değişmesi veya hayvan sağlığı ve refahına ilişkin kuralların ciddi ihlali durumunda, il müdürlüğü tarafından istasyonun izni askıya alınarak sistemde pasif hale getirilecek veya izni tamamen iptal edilecek.

Hasta, yaralı veya bireysel ilgiye ihtiyaç duyan hayvanların ayrı bir yerde barındırılabilmesi için istasyon içinde uygun bölümler istasyon sahibi tarafından oluşturulacak. İşletme sahibi dinlendirme istasyonlarında hayvanlarla birlikte çalışan tüm kişilerin hayvan refahı hükümlerine uygun hareket etmeleri için gerekli tedbirleri alacak. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
'Okul Üzümü' Tanıtım EtkinliğiÖnceki Haber

'Okul Üzümü' Tanıtım Etkinliği

Dicle’de GAP Entegre Kırsal Kalkınma Projesi Toplantısı YapıldıSonraki Haber

Dicle’de GAP Entegre Kırsal Kalkınma Pro...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar