Şekerbank

Uşak 'da Sertifikalı Tohum Kullanımı Artırılmalıdır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uşak 'da Sertifikalı Tohum Kullanımı Artırılmalıdır
0

Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, İl Müdür Yardımcısı Ahmet GÜL, KTV Şube Müdürü Ahmet GÜL ve Teknik Personellerin katılımıyla Gökçetepe köyünde üreticileri ziyaret etti. Üreticilerin sorunlarını dinleyen İl Müdürü Erkan KAHRAMAN yaptığı konuşmada göreve başladığından bugüne kadar geçen 10 aylık süre içerisinde açık kapı politikası uygulamakta olduğunu belirtti. Burası ziyaret ettiğimiz 113. köy, elimizden geldiğince bütün köylerin ziyaret edileceği belirtildi.

Gökçetepe köyündeki küçükbaş hayvan sürülerinin ıslahı için damızlık koç getirmek istediklerini böylelikle halk elindeki sürülerin ıslahını gerçekleştirebileceğini söyledi.

Tarımsal ürünlerde verimi artırmak için en önemli faktörlerden olan sertifikalı tohum kullanımı, arazi işleme teknikleri ve gübrelemenin önemi üzerinde duruldu. Uşak ilindeki sertifikalı tohum kullanım oranın %5 olduğunu bu oranın yükseltilmesi gerektiği söylendi. Uşak genelinde Gübrelerin çinko ilaveli olmasının altını çizerek fazla gübrenin fazla ürün getirmeyeceği gibi toprağa zarar vereceğini, kaliteli ürünler yetiştirmek için kaliteli tohumluklar kullanılması gerektiğini çiftçilere anlatıldı. Üreticilere toprak analiz yaptırmaları tavsiye edildi. Analiz yaptırmamaları durumunda ise bölgemizde kurak arazi şartlarında hububat için ekim esnasında ve bahar aylarında 16-20 Kg ' dan fazla gübre atılmaması gerektiği, bahar aylarında atılan üst gübrenin tek seferde değil de yarısının 15 şubat mart ayı başında diğer yarısının da  başaklanma öncesinde verilmesi, yağış durumunun başaklanma öncesinde yetersiz olması durumunda 2. gübrelemenin sıvı gübre olarak yapılması tavsiye edildi. Fazla gübreleme fazla ürün değildir, toprak kirliliğine, su kirliliğine sebep vermesi nedeni ile insan sağlığını da tehdit etmektedir denildi. 

Son yağışlardan dolayı ürünlerine dolu zararı olduğunu belirten üreticilere, doğal afetlerin Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğüne bildirmeleri gerektiği, müdürlüğün zarar tespitinde bulunduğu, Zirai kredilerin ertelenmesi konusunda bilgi verildi.

İlde 240 bin dekar tarımsal arazi olduğunu ancak bunun 135 bin dekarının ÇKS sistemine kayıtlı olduğu 105 bin dekarın desteklemelerden yararlanamadığı belirtildi, desteklemelerden esas yaralanması gereken insanların üreticiler olduğu üretmeyen sadece topu sahibi olan insanların bu desteklemelerden yararlanmaması söylendi.

Üreticilerimize hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarını bir değeri olmadığı için; böcek ve diğer zararlıları yok etmek, çeşitli hastalıkları önlemek, toprak işlemede kolaylık sağlamak ve anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle anızları yakmaktadırlar.

Oysa modern tarım tekniğinde anız yakmak son derece yanlış olup, yakma sonucu meydana gelen zararları telafi etmek mümkün değildir. ayrıca yakan kişiler kanunun  gerektirdiği cezai işlemler uygulanacaktır.

5403 Sayılı Toprak Kullanım Kanununda 6537 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile arazi ve toprak kaynaklarının sınıflandırılarak tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi asgari büyüklüklerinin belirlenip miras ve satış yoluyla bölünmelerin önlenmesi konusunda üreticilerimize bilgi verildi. Ehil mirasçıya tarımsal arazi edinebilmesi için bakanlığımızın faiz destekli kredi verileceği belirtildi. Arazi sahibinin toplam tarımsal arazisi; kuru ve sulu tarım arazilerinde 10 da, dikili tarım arazilerinde 5 da. ve örtü altı tarım arazilerinde 1 da. ve üzerinde olan araziler ekonomik bütünlük oluşturduğu, ekonomik bütünlük oluşturan bu arazilerin ayrı ayrı veya hisselendirilerek satışının Uşak Merkez için üreticinin arazilerinin toplamı 165 dekar ve üzerinde olmadıkça mümkün olmayacağı söylendi. Hisseli tarım arazilerinin satışında da ekonomik bütünlüğe bakılarak işlem yapılacağı belirtildi. Arazilerin mirası konusunda mirasçıların kendi aralarında bir yıl içerisinde anlaşamamaları durumunda; yetkili Sulh Hukuk mahkemeleri kanalı ile mirasın paylaşımı sağlanacağı, mahkeme sonucu devir işlemlerinde arazilerin tarımsal gelir üzerinden değerleri hesaplanarak, diğer mirasçılara payları oranında bedellerinin dağıtımının yapılacağı bildirildi. Mirası alan mirasçının diğer mirasçıların paylarının ödemeyecek durumundan olması durumunda, ödenecek paylar toplamını geçmemek üzere kredi verilebilecek ve bu kredi için Bakanlığımızca kredi faiz desteği sağlanacağı, mirasın  devri halinde arazi üzerinde 20 yıl süre ile tarım dışı kullanımdan doğacak değer artışları için tapuya şerh konacağı ve bu artıştan tüm mirasçıların payları oranında faydalanacağı anlatıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Bakanlığı yurt dışına personel gönderiyorÖnceki Haber

Tarım Bakanlığı yurt dışına personel gön...

SİİRT’TE YAKLAŞIK 30 MİLYON DEĞERİNDEKİ “ENTEGRE FISTIK İŞLEME TESİSİ PROJESİ” HAYATA GEÇİRİLİYOR…Sonraki Haber

SİİRT’TE YAKLAŞIK 30 MİLYON DEĞERİNDEKİ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar