Şanlıurfa'da patlıcanın kilogram fiyatının 3 TL'yi bulması hem vatandaşın hem de esnafın cebini yakmaya başladı.
Urfa'da biberle özdeşleşen ve Urfalı'nın sabah kahvaltısı da dahil sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan patlıcanın fiyatı bu günlerde cep yakıyor.
Geçen yıl tarlada 20 kuruşa satılan patlıcan bu sene üretici yetiştirmeyince fiyatı tavan yaptı ve 3TL'ye pazarda satılmaya başlandı. Dolmalık ve kurutmalık patlıcan döneminin de bu aylara denk gelmesi patlıcan fiyatlarını arttıran bir başka etken olarak gösteriliyor.
FİYAT ESNAFA DA VATANDAŞA DA YANSIDI
Pazarda patlıcan fiyatlarının yükselmesi en çok dar gelirli vatandaşları zor durumda bıraktı. Daha önceleri Urfa'daki semt pazarlarında 3 kilosu 2 TL'ye satılan patlıcan fiyatı bu yıl kilosu 3 TL'ye çıkınca vatandaş çareyi başka ürünlere yönelmekte buldu. Vatandaş patlıcanda fiyatların düşmesini beklerken bu fahiş fiyatlardan etkilenen bir başka kesim de lokantacılar ve kebapçılar oldu. Kendilerine gelen patlıcanlı kebap siparişlerini geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirten Kebapçı Kadir Elmas (Kadir Usta), "20 gündür patlıcan fiyatları çok yüksek. Birçok lokantacı esnafı zor durumda. Bugün gelen bir taziye yemeğini patlıcanlı kebap olduğu için geri çevirmek zorunda kaldım. Patlıcanın kilosu 3,5 TL'ye satılıyor. Daha önceleri Diyarbakır, Batman, Bismil'den patlıcan geliyordu. 20 gündür hem patlıcan bulmakta zorlanıyoruz hem de fiyatlar çok pahalı" diye konuştu.
AKBAŞ: YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI
Patlıcan fiyatının yükselmesinin ardında yanlış tarım politikalarının yattığını kaydeden Şanlıurfa Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Faruk Akbaş, "Bizim her zaman söylediğimiz şey bu yıl da başımıza geldi. Bu yıl domates yerlerde sürünüyor. Tarım politikası sistemli olmadığı için bu yılda patlıcan fiyatları tavan yaptı. Geçen yıl patlıcan 20 kuruştu ve çiftçi top attı. Bu yıl da çiftçilerin hiçbiri patlıcan ekmedi. Ekmeyince arz talebi karşılamıyor. Bu yıl da çiftçi domateste zarar etti diye gelecek yıl domates ekmeyecek. Ne olacak, bu sefer domates fiyatı tavan yapacak. Bunun için tarım haritalarının çıkarılması ve çiftçinin yönlendirilmesi lazım. İhtiyaca göre, bölgelere göre desteklenmelerin verilmesi lazım. İhtiyaç dışında olan ürünlerin kesinlikle desteklenmemesi lazım. Buralarda başka ürünlerin üretilmesi, teşvik edilmesi lazım. Üretilen bütün ürünler üretim bandı ve değeri üzerinden satışı gerçekleştirilir. Böyle olunca vatandaş fahiş fiyattan mal almayacak. Çiftçi de zarar etmeyecek bu şekilde" dedi.
'GÜZ PATLICANI FİYATLARI DÜŞÜRÜR'
Fiyatların mevsim fiyatları olmadığını belirten Akbaş, sonbahar patlıcanının piyasaya çıkmasıyla fiyatların makul seviyeye geleceğini kaydetti. Akbaş, "Şuanda gelen patlıcan Diyarbakır, Çermik bölgesinden geliyor. Yine bu yıl Suruç bölgesine su geldiğinden dolayı orada patlıcan üretimi var. Oradan gelen ürünler fiyatı dengeliyor. Fiyatlar şuan bu seviyede kalır. Ama 10 güne kadar güzlük patlıcanın piyasaya girmesi ile fiyatta bir düşüş olur. Bunlar sezonluk geçiş süreçlerindeki suni şeylerdir. Yoksa bu fiyatlar normal fiyatlar değil" diye konuştu.
Yorum Yazın