Şekerbank

Üreticinin Belini Büken Kestane Hastalıkları Ele Alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticinin Belini Büken Kestane Hastalıkları Ele Alındı
İZMİR'İN ÖDEMİŞ İLÇESİNDE, KESTANE ÜRETİMİNDE YAŞANAN SORUNLARIN GİDERİLMESİ VE KESTANE HASTALIKLARIYLA MÜCADELE KONUSUNDA BİR TOPLANTI DÜZENLENDİ.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, kestane üretiminde yaşanan sorunların giderilmesi ve kestane hastalıklarıyla mücadele konusunda bir toplantı düzenlendi.
Ödemiş ilçesi ve bölgesinde, üreticiler kestane ağaçlarındaki hastalıklar nedeniyle zor günler geçiriyor. Bu durum üretimi de olumsuz yönde etkilerken, harekete geçen Ödemiş Ziraat Odası Başkanlığı bir tanıtım toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıya çok sayıda üretici katılırken, ağaçlardaki hastalıklar derinlemesine tartışıldı. Ödemiş Belediyesi Nikah Düğün ve Kongre Merkezinde toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Yardımcısı Hürriyet Demirhan, ödemiş bölgesinin kestane üretiminde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise Türkiye’de kestane üretiminin yüzde 65’inin Ödemiş bölgesinde üretildiğini, kestanelere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Kocaağa, "Türkiye’de kestane üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden birincisi Ege Bölgesidir. Bu bölge içinde Ödemiş Türkiye’de üretilen kestanenin yüzde 20’sini karşılamaktadır. Bölgemizin çevresindeki yani İzmir çevresi devamında Aydın ve Manisa dağlarını da ele aldığımızda bu bölgenin ürettiği kestane Türkiye üretiminin yüzde 65’dir. Ödemiş’te meyve veren yaşta ağaç sayımız 175 bin adet, meyve vermeyen ağaç sayımız 500 adettir. Üretim alanı da 8 bin 9 bin alandadır" dedi. Ahmet Kocaağa, şöyle devam etti:
"Ödemiş’te kestane üretimi en fazla Bıçakçı Köyü’müzde yapılmaktadır. Daha sonra Hamamköy, Çayır, Güney, Demirdere, Küçükören ve Kemer Köy’ü gelmektedir. Ayrıca Bozdağ ve Gölcük yaylalarında da üretim mevcuttur. Bugün bölgemizdeki kestane üretiminde yaşanan sıkıntıların çözülmesi, siz değerli üreticilerimizin bilgilendirilmesi ve kestane hastalıkları ile mücadele edilmesi başlıkları üzerinde bu toplantımızı düzenledik."
UZMANLAR HASTALIKLARI ANLATTI
Gıda Kontrol Genel Bitki Sağlığı Karantina Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı da, konuşmalarına şöyle etti:
"Türkiye’nin en verimli ovasında Ödemiş’te böyle önemli bir konu üzerinde çözüm odaklı toplantı düzenlenmesi bölge adına önemli olduğunu düşünüyorum. Kestane hastalıkları konusunda enstitülerimiz, mühendislerimiz, bilim insanlarımız önemli araştırmalar yaptığını düşünüyorum. En büyük sıkıntımızı uygulamalarda eksiklikler hatalar olarak değerlendiriyorum. Siz değerli üreticilerimizin de yönlendirmeleri bire bir yapmanızın fayda sağlayacağını düşünüyorum."
Konuşmaların ardından, Araştırma Enstitüsü Görevlisi Dr. Mükerrem Çeliker ve Uzman Tevfik Turanlı, üreticilere kestane hastalıkları ve hastalıklar ile mücadele konularında geniş çaplı slayt sunumu eşliğinde bilgiler verdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya'da Ocak ayında 2 bin hasar ihbarı olduÖnceki Haber

Antalya'da Ocak ayında 2 bin hasar ihbar...

Aydın’da Aralık Ayında 3,8 Milyon Kilo İncir İhraç EdildiSonraki Haber

Aydın’da Aralık Ayında 3,8 Milyon Kilo İ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar