Şekerbank

Üretici Merkezi’nin Düzenlediği Seminerine İlgi Büyüktü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üretici Merkezi’nin Düzenlediği Seminerine İlgi Büyüktü
“Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Hastalıklar ve Karşılaşılan Sorunlar” semineri Aydın Bozdoğan ilçesindegerçekleşti

Üretici Tarım Teknoloji Merkezi öncülüğünde, Bozdoğan Kaymakamlığı, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bozdoğan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliğimiz (HAY-KOOP), ÖRKOOP – Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bozdoğan Ziraat Odası destekleri ile 12 Mart 2019 tarihinde Bozdoğan ilçesinde gerçekleştirilen “Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Hastalıklar ve Karşılaşılan Sorunlar" konulu seminer gerçekleştirildi.

Bozdoğan Kaymakamı Ahmet CAN, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet ÖKDEM, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip ÖZEL, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bozdoğan İlçe Müdürü Soner ALTUN, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliğimiz (HAY-KOOP) temsilcileri, ÖRKOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Ayazalp, Bozdoğan Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Süleyman AYPAK çok sayıda üreticinin ve davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen “Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Hastalıklar ve Karşılaşılan Sorunlar" seminerine alanlarında oldukça başarılı, deneyimli ve değerli olan Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkol, Polen Tohumculuk Ziraat Mühendisi Ali Büzgülü, Ekohasıl Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Atıcı konuşmacı olarak katıldı.

YEM BİTKİLERİNİN KRALİÇESİ YONCA

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Hastalıklar ve Karşılaşılan Sorunlar" seminerinde ilk konuşmacı olan Polen Tohumculuk Ziraat Mühendisi Ali Büzgülü, yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvan beslemedeki önemi hakkında üreticiler bilgilendirdi.

Hayvanların çok iyi ve kaliteli yemlerle beslenerek hayvansal ürünlerin verim ve kalitesinin artırılması gerekmektedir diyen Büzgülü, “Yapılan araştırmalarda çiftçi şartlarında hayvanların üstün kaliteli yem bitkileri ile beslenmesi durumunda verimlerinin en az iki kat artırılabildiği tespit edilmiştir. Yoncanın besin değeri, verimlilik ve adaptasyon gibi özellikleri bakımından diğer bitkilerden çok üstündür. Nitekim bu bitkiye sahip olduğu özellikler nedeniyle yem bitkilerinin kraliçesi denilmiştir. Ülkelerin ulusal ekonomilerinde hayati bir önem taşıyan yem bitkileri tarımı, tarımsal yapının omurgasını oluşturarak gerek bitkisel gerekse hayvansal üretim bakımından tarımın bütün kolları arasında denge kurma rolü oynamaktadır” dedi.

BUZAĞI KAYIPLARININ ÖNLENMESİNDE İNEK VE BUZAĞI BESLEMESİNİN ÖNEMİ

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Hastalıklar ve Karşılaşılan Sorunlar" seminerinde ikinci konuşmacı olan Deniz Yem Tarım ve Hayvancılık Ürünleri şirketi sahibi- Ziraat Mühendisi/Zooteknisi-Deniz ÇETİNKOL Buzağılarda doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerinde dikkat edilecek konular hakkında üreticileri bilgilendirdi.  Çetinkol, “Buzağıların bakimi ve beslenmesi, kullanılan ekipmanların temizlenmesi ve hijyeni, doğumdan sonra ineğe ve buzağıya uygulanacak prosedürler, kaliteli kaba yem ve kesif yem kullanımı ve içerikleri ile büyük baş hayvan beslemede kullanılan toplam TMR nasıl olmalıdır ve hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?" konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.  

Buzağı kayıplarını sadece doğmuş olan buzağıların ölümü olarak algılamak doğru değildir diyen Çetinkol, “Buzağı kayıplarını, ineklerin beslenmesinde yaşanan yanlışlıklara bağlı oluşan buzağı ölümlerinden tutun, beslenme kaynaklı döl tutmama veya döllenmenin gecikmesinin de bir kayıp olduğu bilinmelidir. Bu nedenle sağlıklı buzağılar elde etmenin yolunun önce annelerin doğru olarak beslenmesinden geçtiğinin bilinmesi gerekmektedir. Özellikle annelerin kuru dönem ve geçiş dönemi beslemelerine azami dikkat göstererek olası metabolik hastalıklara yakalanmalarının önüne geçilmelidir. Doğan yavruların hayatta kalmalarında kolostrumun gerek miktar ve gerekse verilme süresinin nedenli önemli olduğunun farkında olunmalıdır. Yine buzağıların bakım ve beslenmelerinde buzağılarda stres oluşturacak her türlü etmenin ortadan kaldırılmasında kayıpların azaltılması açısında oldukça önemli olduğu aşikârdır.

“HASILMATİKLE GÜNLÜK TAZE YEŞİL YEM KULLANIMI SON DERECE CAZİP ve EKONOMİKTİR”

Üretici Tarım Teknolojileri Öncülüğünde Aydın Bozdoğan da yapılan seminerde, Ekohasıl Yönetim Kurulu Bakanı Kamil Atıcı son konuşmacı olarak Hayvancılık işletme sahiplerine, Kaba yeme alternatif HASILMATİK ve avantajlarını anlattı.

Son yıllarda hayvancılık hızla şekil değiştirmeye başladığını belirten Ekohasıl Yönetim Kurulu Bakanı Kamil Atıcı, “Gerek kaba yem temininde yaşanan sıkıntılar, gerekse kaba yem fiyatlarının aşırı yükselişi alternatif kaba yem kaynaklarından yararlanmayı cazip hale getirmiştir. Hatta kaba yemin tamamını dışarıdan satın alan işletmeler için zorunluluk halini almıştır. Bu anlamda hayvan besleme maliyetlerinin düşürülmesinde en önemli alternatif, taze yeşil yem üretim sistemlerinden yararlanmaktır. Arazi bağımlılığını tamamen ortadan kaldıran, hayvanın doğasına uygun besleme koşullarını yaratan günlük taze yeşil yem üretim sistemleri, aynı zamanda hayvan beslemede hatırı sayılır ekonomi sağlamaktadır. Hasılmatik sistemler olarak da bilinen bu günlük yeşil yem üretiminde küçük taneli tahıllar, ağırlıkla arpa kullanılmaktadır. Kurak ve yarı kurak iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde arpa üretimi yaygındır. Türkiye’nin arpa üretimi her yıl yıllık ihtiyacın üzerinde gerçekleşmekte ve çoğunluğu karma yem sanayinde kullanılmaktadır. Sulama imkanı olmayan orta ve güneydoğu Anadolu bölgeleri ile silaj üretimi ve kullanımının sıkıntılı olduğu doğu Anadolu bölgesinde Hasılmatikle günlük taze yeşil yem kullanımı son derece cazip ve ekonomiktir” dedi.

Bütün hayvan besleme kitaplarında kaba yemin işletme içerisinden üretilmesi gerektiğini, aksi halde ekonomik bir üretim gerçekleştirilemeyeceğini yazdığını belirten Bağcı sözlerini şöyle tamamladı, “Özellikle silaj üretme imkânı olmayan işletmeler, hatta yeterli arazi sahibi olmayan işletmeler için istenen büyüklükte arazi imkânı sunmaktadır hasılmatik sistemler. Üstelik arazi fiyatlarından da ucuza gelmektedir. Sonuç olarak; daha sağlıklı, daha verimli, daha karlı ve sürdürülebilir bir hayvancılık için, HASILMATİK hayvancılığın vazgeçilmezidir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Anaç Koyun Keçi Destek Ödemeleri Bugün BaşlıyorÖnceki Haber

Anaç Koyun Keçi Destek Ödemeleri Bugün B...

İç Sularda Av Yasağı BaşlıyorSonraki Haber

İç Sularda Av Yasağı Başlıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar