Şekerbank

Ün: Tarımda son 27 senenin en kötü dönemini yaşıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ün: Tarımda son 27 senenin en kötü dönemini yaşıyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan II. Çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verilerini değerlendirerek tarım sektörünün içinde bulunduğu kriz hakkında önemli eleştirilerde bulundu.

Tarım sektöründe yaşanan derin krizin ekonomik verilere de yansıdığını belirten Ün, "Bu yıl birçok tarım ürünü çiftçiye para kazandırmadı, bu yüzden çiftçilerimiz haklı olarak protestolar düzenledi. TÜİK'in açıkladığı GSYİH verilerine göre, tarım sektörünün II. Çeyrekteki payı 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye, %3,9'a geriledi. Son 27 yılın en kötü dönemini yaşıyoruz ve bunun tek sorumlusu AKP'nin Tek Adam rejimidir. Sözde 'milli ve yerli tarım' diyorlar ama uygulamada çiftçiye hiçbir destek vermiyorlar. Üstelik, yılın ilk çeyreğine ait veriler de 2022'den bu yana en düşük seviyede. Tüm bu veriler, çiftçinin milli gelirden hak ettiği payı alamadığını net bir şekilde gösteriyor. Bu durum, demokrasinin yok sayıldığı Tek Adam yönetiminin eseridir" ifadelerini kullandı.

Ün, TÜİK tarafından revize edilen büyüme rakamlarına da dikkat çekerek, "Geçen yıl %0,2 küçülen tarım sektörü, bir kalem oynatmasıyla bir anda %0,2 büyüdü. AKP döneminde tarım sektörü ortalama %2,4 oranında büyüdü, ancak bu büyüme kesinlikle yeterli değil. Tarım sektörünün gerçek anlamda büyüyebilmesi için tarımsal sanayinin de büyümesi gerekir. Çiftçimizin ürettiği ürünlerin katma değerini artırmazsak, çiftçi kazanamaz. Gençler ve kadınlar bu zor şartlarda neden tarımda kalmak istesin?" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıl çiftçilere yeterli destek verilmediği takdirde çok daha kötü durumlarla karşılaşılacağı uyarısında bulunan Edirne Milletvekili Ediz Ün, "Bu yıl çiftçiler için adeta bir kabus gibi geçiyor. Bankalara olan borç şimdiden 707 milyar lirayı bulmuş durumda, milli gelirden aldığı pay ise giderek azalıyor. Eğer bütçe döneminde çiftçimize milli gelirin %1'lik destek payı verilmezse, ne yazık ki iflas eden binlerce çiftçi göreceğiz. Çiftçilerimizi tarımda tutamadığımız gibi vatandaşlarımız da dünyanın en pahalı gıdasını tüketmek zorunda kalacak. AKP’nin artık bu sorunları çözemediği, ekonominin duvara tosladığı ortada. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, çiftçimizin hak ettiği desteği ve onuru ilk seçimden sonra iktidarımızda sağlayacağız. Bu kötü günlerin izlerini silmek için devletin tüm imkanlarını çiftçilerimiz ve halkımız için seferber edeceğiz" dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EİB’den ağustos ayında 1 milyar 548 milyon dolarlık ihracatÖnceki Haber

EİB’den ağustos ayında 1 milyar 548 mily...

Küçükbaş Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında AçıklamaSonraki Haber

Küçükbaş Hayvancılık Desteklemeleri Hakk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar