0
Ekolojik koşulları kiraz yetiştiriciliği için uygun olan Ula İlçesinde, Mayıs başında şiddetli yağan doluya rağmen bu yılda da verim ve kalite yönünden oldukça iyi durumda. Haziran ayı başı itibariyle ilk meyve hasadı başladı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hasat öncesi numune programı doğrultusunda, 02.06.2015 tarihinde Demirtaş Mahallesi kiraz üreticilerinden Şenol AYDINLIOĞLU' nun bahçesinden alınan numune laboratuvarda yapılan tahlil sonucunda herhangi bir kimyasal ilaç kalıntısına rastlamadı.
Turizm faaliyetlerinin başladığı bu günlerde pazarda meyve çeşidinin de az olması nedeniyle, Ula kirazı aranan bir meyve durumundadır. İnsan sağlığı yönünden oldukça faydalı durumdadır.
Başlıca faydaları arasında:
* Antioksidan bakımından zengin olması.
* Önemli bir vitamin ve mineral deposu olan kiraz C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller bakımından çok iyi bir kaynak.
* Kolestrolü düşürmeye yardımcı olur ayrıca kan şekerini dengeler.
* Sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler.
* Kiraz kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
* Sürekli ilaç kullanımı olan kişilerde karaciğerdeki yorgunluğun giderilmesini sağlar.
* Sigara kullanımından kaynaklı vücutta biriken nikotinin atılmasını sağlar.
* Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. 20 kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunuyor ve bu maddenin ağrı kesici etkisi aspirinden on kat daha fazla.
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Kanı sulandırıcı etkisi bulunmaktadır.
* Ayrıca çağımızın hastalığı KANSER oluşumunu engellemektedir.
Sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelen Kiraz satışların iyi olması nedeniyle üreticilerimizin yüzü gülmektedir. Üreticiler ile yapılan görüşmelerde ürünlerini İlçe merkezi, Akyaka, Gökova yerel pazarında, Muğla İl merkezi, Fethiye, Dalaman ve Marmaris pazarlarında aranılan bir ürün olması nedeniyle, bu pazarlarda satış yaptıklarını belirtmişlerdir.
Yorum Yazın