Rekolte açıklama yetkisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındadır. FTG ve KFMİB, açıklamış oldukları rekolte ile serbest piyasada oluşacak ürün fiyatına müdahale etme amacı gütmektedir
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından yapılan fındık rekoltesi tahminine ilişkin, "Rekolte açıklama yetkisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındadır. FTG ve KFMİB, açıklamış oldukları rekolte ile serbest piyasada oluşacak ürün fiyatına müdahale etme amacı gütmektedir"? dedi.
Düzce Ziraat Odasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başaran, fındık hasadının yaklaştığını ve farklı kurumlar tarafından rekolte tahminlerinin yapıldığını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) uzman ve akademisyenlerden oluşan bir ekiple saha çalışması yaptığını anlatan Başaran, " TZOB, bu yıl için rekolte tahminini 590 bin ton olarak açıklamıştır. Sektörün içinde olan herkes bu tür çalışma yapabilir. Buna rağmen resmi çalışma ve açıklama yetkisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verilmiştir. Fakat FTB ve KFMİB'nin gerçeği yansıtmayan açıklamaları karşısında TZOB, üreticilerimizi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla yapmış olduğu rekolte çalışmasını açıklamak zorunda kalmıştır. Maalesef üzerine vazife olmadığı halde, FTG ve KFMİB, gerçekleşmesi mümkün olmayan maksatlı ve ciddiyetten uzak bir rekolte tahmininde bulunmuştur" şeklinde konuştu.
Başaran, bu iki kurum tarafından yapılan tahminlerin şu anda tarlasında bahçe altı temizliği yapan ve fiili olarak durumu gören üreticiler tarafından ciddiye alınmaması gerektiğini dile getirdi.
Çiftçilerin, ihracatçılar ve FTG tarafından yapılan açıklamalara itibar etmediğini anlatan Başaran, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, İstatistik Kurumunun, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının duruma müdahil olması gerektiğini kaydetti.
"Rekolte açıklama yetkisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındadır" diyen Başaran açıklamasını şöyle sürdürdü:
"FTG ve KFMİB, açıklamış oldukları rekolte ile serbest piyasada oluşacak ürün fiyatına müdahale etme amacı gütmektedir. Acilen bu iki gruba müeyyide uygulanmalıdır. Aksi takdirde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fındık alanlarının tümünde, uzman kadrosuyla yapmış olduğu rekolte çalışmasının bir hükmü kalmayacaktır.
Ürünümüze sahip çıkmak adına emanete fındık verilmemesi, ekim ayı sonuna kadar piyasaya fındık indirilmemesi, ihtiyaç nispetinde fındık satılması, oluşturmak istediğimiz 15 liranın üzerindeki fiyat için çok önemlidir."
Yorum Yazın