Su ürünleri konusunda dünyaca ünlü Japon bilim adamı Kohei Kihara, Türkiye'nin balık tüketimini masaya yatırdı. Ülkedeki tüketimin dünya ortalamasının neden altında kaldığını sorgulayan Kihara, Türkiye'nin balık tüketmeyerek neler kaybettiğini tek tek açıkladı. Türkiye'de balığın pulunun hiç kullanılmadığını söyleyen ünlü bilim adamı, birçok hastalığın şifasının burada olduğunu belirtti.
Su ürünleri konusunda dünyaca ünlü Japon bilim adamı Kohei Kihara, Türkiye'nin balık tüketimiyle ilgili aksam.com.tr'ye dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kihara, Türkiye'de su ürünlerinin çok bol ve şartların uygun olduğunu ancak buna karşın Türkiye'nin balık tüketiminde dünya ortalamasının çok altında olduğunu söyledi. Balık tüketmemiz için bir çok neden sıralayan Kihara, kadınların da yüzleri için aradığı şifanın balığın pulunda olduğunu belirtti.
"TÜRKİYE İÇİN DURUM PARLAK DEĞİL"
Türkiye'de kar yağışının etkisini arttırmasıyla, balığın kulağına kaçan kar suyu, balığın da en lezzetli olduğu dönemin habercisi oluyor. Ancak Türkiye'de balığın lezzeti ne kadar artsa da, balık tüketimi istenilen düzeyde değil. Balıkçılıkla ilgili dünyanın konuştuğu araştırmalara imza atan ünlü Japon bilim adamı Kohei Kihara da, Türkiye'deki balık tüketimiyle ilgili rakamlar karşısında şaşkın. Türkiye'nin balık tüketiminde durumun pek parlak olmadığını söyleyen Japon bilim adamı, "Dünya ortalamalarında kişi başı 1 yılda 16 kilo yeniliyor. Türkiye'de bir yılda kişi başı ne kadar balık tüketiliyor biliyor musunuz? Türkiye'de bu oran yarı yarıya düşüyor; yani 8 kilo yeniyor." dedi.
"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK EKSİKLİK"
Türkiye'de kırmızı et alışkanlığının, balığın önüne geçtiğini belirten Kohei Kihara, bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. "Balık insan için eşsiz bir gıdadır." diyen Kihara, "Biz Japonlar ortalama 60 kilo balık yiyoruz, bu da haftalık yaklaşık 1 kiloya tekabül ediyor. Balıkta omega 3 var. Balığın yağıdır bu." dedi.
BALIĞIN PULU ŞİFA KAYNAĞI
Japonların balığın her şeyini tükettiğini söyleyen Japon bilim adamı, "Türkiye'de balığın pulu kullanılmıyor. Pul çok değerlidir. Kalsiyum ve fosfat içerir. Eklemlere iyi gelir. Pulu toz haline getirip tablet yapıyor ve su ile karıştırarak içiyoruz. Yaşlı insanların eklem ağrıları için bulunmaz bir ilaç bu. Ayrıca kadınların yüzünü de yumuşak tuttuğunu eklemeliyim." dedi.
KOHEİ KİHARA KİMDİR?
Kohei Kihara, 1971-1973 yılları arasında Beykoz'daki Su Ürünleri Meslek Lİsesi'nin kuruluşunda çok önemli katkılar sundu. Kihara, Türkiye-Japonya işbirliğiyle kurulan okulda uzman olarak gelen 4 Japon eğitimciden biri.
Japonya’da Tokyo Balıkçılık Üniversitesi’nde profesör olarak akademik kariyer sahibi olan Kohei Kihara, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde de misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. Kohei Kihara'nın su ürünleri konusunda dünyaca ünlü araştırmaları bulunmakta. Şu anda 75 yaşında olan Prof. Kihara, ailesiyle birlikte Japonya’da yaşamını sürdürüyor.
Yorum Yazın