Şekerbank

Türkiye’yi Avrupa’nın zirvesine taşıdık

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’yi Avrupa’nın zirvesine taşıdık
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi tarımsal hasılada Avrupa'nın zirvesine taşıdıklarını belirterek, "Avrupa'nın en büyük tarım üreticisiyiz" dedi.
Tofidass

Davutoğlu,13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Tarım Geliştirme Projesi ile çiftçileri bilgi, bilinçli üretim ile buluşturduklarını ifade ederek, 10 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimini tarlada, bahçede ve bütün alanlarda çiftçilerle Türk tarımına katkı yapma konusunda harekete geçirdiklerini söyledi. 

Bitkisel üretimi artıran birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Davutoğlu, yerli tohumculuğu ilk kez kendilerinin desteklediklerini ve bugüne kadar yaklaşık 1 milyar liralık destek sağladıklarını belirtti. Davutoğlu, tohumluk üretiminin 145 bin tondan 776 bin tona çıkarttıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi tohum ihraç eden bir ülke haline getirdik. Tohumluk ihracatımız 17 milyon dolardan 159 milyon dolara çıktı. Tarım sigortası uygulamasını hayata geçirdik. Yıllardır ihmal edilen hayvancılık sektörüne her türlü desteği sağladık. 2002 yılında hayvancılık sektörüne toplam destek 83 milyon lira iken 2015 bütçesinde ayırdığımız kaynak 3 milyar lira. Son 13 yılda hayvancılığa toplam 15 milyar liralık destek verdik. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık. Ülkemiz coğrafyasına en uygun hayvancılık olan küçük baş hayvancılığı ilk kez destekledik.

Bu çalışmalarımız neticesinde 2003-2014 yılında süt üretimi, 8,4 milyon tondan 18,5 milyon tona çıktı. Kırmızı et üretimi 421 bin tondan bir milyon tona, tavuk eti üretimi 696 bin tondan 1,9 milyon tona, yumurta üretimi 11,5 milyar adetten 17,1 milyar adede yükseldi. Türkiye'yi tarımsal hasılada Avrupa'nın zirvesine taşıdık. 2002 yılında 23,7 milyar dolardan devraldığımız tarımsal hasılayı, 61 milyar dolara çıkardık. Türkiye, tarımsal hasılada 2002 yılında Fransa, İtalya ve İspanya'dan sonra 4. ülke iken şu anda Avrupa'nın en büyük tarım üreticisiyiz.

Bu çerçevede, sadece tarım alanında değil bu tarım faaliyetlerini destekleyecek şekilde de kırsal kalkınma hamlelerini başlattık. Bunu en iyi Konya'da özellikle de KOP Projesi bağlamında önümüzdeki dönemde yapacağımız hamlelerle GAP, DAP, KOP ve DOKAP' ta yeni bir hamle dönemini başlatıyoruz. KOP Projesi ile ilgili olarak önümüzdeki haftalarda inşallah Ankara'daki programlarımız el verdiği ölçüde ilk fırsatta gelecek ve KOP Eylem Planı'nı Konya ve KOP Bölgesi bir ilimizde açıklayacağız."

"60 bin kişiye ilave istihdam imkanı sağlandık"

Davutoğlu, kırsal kalkınma hamlesi bağlamında ilk kez 2006'ta başlatılan çalışmaların tarım sektörüne büyük bir tarımsal dönüşüm imkanı oluşturduğunu vurguladı. 

2006-2014 yılları arasında Türkiye'nin 81 ilinde tarıma dayalı 13 bin 350 yeni sanayi tesisi için 7,5 milyar lira yatırım yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, "Şu ana kadar bu tesislerden 12 bin 500'ünü hizmete açtık. Bu tesisler için şimdiye kadar toplam yatırımın yüzde 50'sini yani tam 3,7 milyar lirasını hibe olarak hükümet olarak biz ödedik" dedi.  

Davutoğlu, bu yatırımlarda 60 bin kişiye ilave istihdam imkanı sağlandığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kırsal kalkınma destekleriyle tarımda teknoloji hamlesi başlattık ve yüzde 50 hibe sağladık. 2007 yılından bugüne 262 bin yeni makine ekipmana bir milyar liralık hibe ödedik. Damla ve yağmurlama sulama yatırımlarını artırdık. Hedefimiz nedir? İnşallah 2023 vizyonu çerçevesinde 150 milyar dolar tarımsal hasılaya ulaşmaktır; 40 milyar dolar tarımsal ihracatı gerçekleştirmek. Bunun için verimlilik, teknoloji kullanımı, sulama faaliyetlerine büyük hız verdik.

Açıklamış olduğumuz 25 sektörel dönüşüm programında tarıma özel bir ağırlık verdik. Vizyonumuzu gerçekleştirmek için Türkiye'nin sulanabilir bütün tarım arazilerinin sulamaya açılmasını öngörüyoruz. Özellikle de Konya ilimiz için KOP bağlamında sadece mavi tünel değil, bütün Konya Havza'sının en iyi şartlarda sulanabilmesi için her türlü araştırmayı yapıyoruz, her türlü imkanı seferber edeceğiz. 

Tarım mekanizasyonu alanında Türkiye devrim mahiyetinde adımlar attı ve tarımda  verimliliği artıran bir mekanizasyonu gerçekleştirdi. 2002 yılında Türkiye'de toplam traktör üretimi 14 bin 846 idi, 2014 yılında toplam traktör üretimi 67 bin 52'dir. Traktör iç satışı 2002'de 3 bin 825, şimdi ise 62 bin 445'tir. Tarım makineleri ihracatı 71 milyon dolardı 2002'de, şu anda 587 milyon dolar. Bu da Türkiye'nin tarım makineleri konusunda Afrika dahil, her kıtaya büyük bir ihracat imkanı olduğunu ortaya koydu."

Davutoğlu, tarımda mekanizasyon konusunda büyük başarının arkasındaki aktörlerden birinin Konyalı sanayiciler olduğunu söyledi. 

Türkiye'de üretici firma sayısının tarım aletleri alanında bin 77 olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Konya'nın üretici firma sayısı bağlamında tarım makineleri alanındaki toplam üretimdeki payı yüzde 16. Üretim kapasitesi Türkiye'nin bir milyon 950 bin adet, Konya'nın 327 bin adet. Yani yüzde 17 ve Konya bu alanda Türkiye birincisi. Tarım alet ve makineleri üretiminde Türkiye birincisi Konya'dır" dedi.

Tarımda mekanizasyon ve tarım alanında yapılan hamleler bağlamında Konya'nın birçok alanda öncü olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Son 13 yıl içinde Konya'ya sağladığımız tarım desteği 4,3 milyar liradır. 2002 yılında 146 milyon lirası olan tarımsal destek 2014 yılında 641 milyon liraya çıkarttık Konya'da. 

Konya'da hububat üreticisine, ay çiçeği, mısır, kuru fasulye üreticisine önemli miktarda prim desteği sağladık. 2002 yılında hiç prim desteği almamıştı, şu anda ise Türkiye'de bu alanda öncü bir rol oynamaktadır. 2014 yılında 177 milyon prim desteği verdik ve 13 yılda toplam Konya'ya bir milyar lirayı aşan prim desteği sağladık.

Aynı şekilde hayvancığının gelişmesi için rekor destek verdik. Birçok üretecimizi de burada görüyorum. Dış İşleri Bakanı olarak yakından takip ettiğim ve Tarım Bakanımızla Konyalı sanayicilerimizle gerçekleştirdiğimiz Organize Hayvancılık Bölgesi de tekrar Konya'mıza hayırlı olsun. Yirmi milyon metrekarelik bir alanda Konya'yı bir hayvancılık merkezi yapacak son derece önemli bir proje."

Hayvancılık desteği

Davutoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2002 yılında 3,4 milyon lira olan hayvancılık desteğini, 2014 yılında 189 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.

Söz konusu desteklerle Konya'nın hayvancılıkta öncü şehirler arasına girdiğini ifade eden Davutoğlu, 2002 yılında Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri eliyle verilen 22,5 milyon liralık kredi tutarını 2014 yılında 956 milyon liraya çıkardıklarını belirtti.

Davutoğlu, ulusal kaynaklar ile 2006 yılında başlattıkları kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında Konya'ya 103 milyon lira hibe sağladıklarını dile getirerek şunları söyledi:

 "Bu hibeler ile Konya'da 176 tarımsal sanayi kuruldu, bin 476 istihdam sağlandı. Ayrıca 7 bin 942 yeni makine ve ekipman alımını yüzde 50 hibeyle destekledik. 42 ilimizde uyguladığımız Konya'nın da içinde bulunduğu belediyelerle Konya'ya önemli yatırımlar yapıldı ve bugün tarım bakanı da söyledi, bir müjdeyle geldik. Göksu havzasında Konya ve Karaman ili içinde kalan Bozkır, Ahırlı, Hadim, Güneysınırı, Akören, Taşkent, Sarıveliler, Başyayla ve Ermenek ilçelerimizde, Konya ve Karaman'ın Göksu havzası boylarında 30 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesini devreye sokuyoruz."

2016 yılı başında uygulamaya geçecek projeyle Konya ile Karaman'a yüzde 70'e kadar katkı sağlayan, hibe imkanı sağlayan bir kalkınma projesinin devreye girdiğini anlatan Davutoğlu, "Özellikle meyvecilik, sebzecilik ve hayvancılık alanında bu bölgeler, tekrar eskisi gibi şenlenecek. Bu bölgelerden dış göç durmuş, aksine tekrar bu bölgelere dönüş sağlanmış olacak. Çocukluğumuzda şenlenen o Toros'taki bağlar bahçeler, meyve bahçeleri Göksu Vadisi etrafındaki şenlik ve bereket tekrar hareketlenecek" diye konuştu. 

Konya'nın bu anlamda öncü rolünü oynamaya devam edeceğini işaret eden Davutoğlu, uluslararası tarım fuarın ilk andan itibaren bugüne gelmesinde katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti. 

Başbakan Davutoğlu, fuarla birçok önemli projenin uluslararası alanda da gündeme geldiğini, tanıtıldığını ve önemli bir platform haline geldiğini bildirdi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle Konya Ticaret Odası'na teşekkür ediyorum. Bu fuar alanı da Ortadoğu'nun en büyük, Avrupa'nın 3 büyük tarım fuar alanı. Teşekkürlerimle bir örneği vererek bu fuarın önemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarım Bakanlığımızın geçen ay, Şubat 2015'te patentini aldığı bir proje, bir makine, ilk defa bu fuarda üreticilere takdim ediliyor. Bu da 'Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi Projesi', bu projeyle tamamıyla güneş enerjisiyle çalışan ve 14 saat kesintisiz enerji sağlayabilen bir sulama makinesi devreye giriyor. Böylece hem güneş enerjisi ile çevreyle uyumlu bir enerji imkanı oluşturacağız hem de sulama sulama alanında teknolojik bir atılımın da öncüsü olacağız. Bu projeye bu yeni keşfe katkıda bulunan bütün mühendislere, Tarım Bakanlığımıza teşekkürleri bir borç biliyorum."

Türkiye'nin kararlı şekilde tarım alanındaki reformlara devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, sadece Avrupa'nın değil dünyanın da en büyük ilk 3 tarım ülkesi haline geleceğini söyledi. 

Türkiye 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girecek performansı şimdiden göstermeye başladığını ifade eden Davutoğlu, "Özellikle bu bereket diyarından Konya'dan bütün çiftçilerimize, ülke sathından bütün çiftçilerimize seslenerek diyorum ki: Ürünleriniz bereketli olsun ve Türkiye'nin geleceğinde tarım sektörünü lokomotif bir sektör haline getirmeye çalışan bütün sanayicilerimizi de tebrik ediyorum" dedi.

Davutoğlu, bu yıl iyi yağış olduğunu ve bereketli bir yaz ve hasat beklediklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu yıl 2 hasadı bir arada yaşayacağız bu sene bereketli bir tarım hasadı tarım ürünü ve bununla birlikte inşallah enflasyon rakamlarında düşüş, ekonomide bereketlenme. İkincisi de siyasi hasat, siyasi bereket. 7 Haziran'da siyasi bereketin de önü açılacak. Konya'ya son gelişimden bu yana şebiarustan bu yana çok sayıda ilimizi ziyaret ettim. Her yerde Konya'da gördüğüm heyecanı, Konya'da gördüğüm muhabbeti bütün Türkiye'ye yayılmış bir şekilde gördüm. Bu bana büyük bir ümit ve heyecan verdi. Hiç merak etmeyiniz, Türkiye bütün sıkıntılarını aşar. Bizim kadrolarımız kültürünü, irfanını, siyasi ahlakını Hazreti Mevlana'dan alan kadrolar. Arasına kimse fitne sokamaz ve bu hareketin Hazreti Mevlana'dan feyzalmış bu emaneti taşıyan neferi olarak, 12 yıldaki başarıları taçlandıracak şekilde, inşallah önümüzdeki 9 yıl içinde, 8 yıl içinde 2023'e kadar 12 yıllık bereket üzerine, 12 yıllık hasat dönemi başlayacak. Taçlanan bu yeni hamle dönemi şimdiden hayırlı olsun. Hayırlı hasatlar diliyorum, hayırlı ürünler diliyorum. Bereketli bir bahar, bereket ve ürünle zirveye ulaşmış bir yaz diliyorum. Allah bu güzel hasat döneminde bu fuarımızda güzel dostluklar, güzel ticaretler yapmayı hepinize nasip eylesin. Tarım mekanizasyonu konusunda da Konya'nın öncü rolünün devam edeceği inancımla, Konya 13. Uluslararası Fuarı'nın hayırlı olmasını diliyorum."

Notlar

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından fuar alanındaki stantları, eşi Sare Davutoğlu ve  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'le gezdi. Fuarda sergilenen tarım aletleriyle ilgili bilgi alan Davutoğlu, burada vatandaşlarla sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Fuara katılanların yoğun ilgi gösterdiği Davutoğlu, Konya'daki bir yerel gazetede köşe yazarlığı yaptığını söyleyen bedensel engelli Ömer Faruk Gönül ile bir süre sohbet etti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başbakan Davutoğlu, Konya'da Traktör KullandıÖnceki Haber

Başbakan Davutoğlu, Konya'da Traktör Kul...

4 bin hektarlık kızılçam ormanı Akdeniz çam kabuk böceği tehdidi altındaSonraki Haber

4 bin hektarlık kızılçam ormanı Akdeniz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar