Şekerbank

Türk Tohumları İran’da Filizlenecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Tohumları İran’da Filizlenecek
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Tarafından, İç Anadolu Bölgesi Tohumculuk Sektörünün Geliştirilmesi-II Projesi Kapsamında İran Yurt Dışı Pazarlama Faaliyeti Gerçekleştirildi.

TSÜAB’ın T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi-URGE” tebliği kapsamında aldığı destekle yürütmekte olduğu İç Anadolu Bölgesi Tohumculuk Sektörünün Geliştirilmesi-II Projesi çerçevesinde son yurt dışı pazarlama faaliyeti 17-21 Haziran 2019 tarihlerinde İran’da gerçekleştirildi.

Türkiye ve İran Tohumculuk firmaları arasında işbirliğinin geliştirilmesi, İran Tohumculuk sektörünün yerinde tanınması ve İran Agrofood Fuarının ziyaret edilmesi amacıyla düzenlenen heyetin ilk gününde Türkiye’den gelen 28 tohumculuk firması ile İran’da faaliyet gösteren 36 firmanın katıldığı bir eşleştirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmaları TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz,  Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz ve İran Tarım Bakan Yardımcısı Abbas Keshavarz tarafından yapıldı. Konuşmalarda vurgulanan ana konu ise iki ülke arasında gerçekleşecek karşılıklı ticaretin önemi oldu.

Açılış konuşmalarının ardından TSÜAB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu ile İran Tohumculuk Sertifikasyon Müdürü Samad Mobasser tarafından iki ülkenin Tohumculuk Sektörlerinin anlatıldığı sunumlar yapıldı.

TSÜAB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu ve İran Tohumcular Birliği Genel Sekreteri Ardalan Sirvanzadeh tarafından karşılıklı işbirliğine yönelik iyi niyet protokolü imzalanarak, Türkiye ve İran tohumculuk firmaları arasında birebir iş görüşmelerine geçildi.

Programın alan ziyaretleri kapsamında İran Tohum ve Bitki Sertifikasyon ve Tescil Enstitüsü ve Pishro Kesht Alborz firması ziyaret edilerek; üretim, tescil ve sertifikasyon süreçleri hakkında detaylı bilgi alındı.

Firmaların alan ziyareti ile eş zamanlı olarak, TSÜAB Yönetim Kurulu, Genel Sekreteri, Tarım ve Orman Bakanlığı Temsilcileri, T.C. Tahran Ticaret Müşaviri, İran Tarım Bakan Yardımcısı, İran Tarım Bakanlığı Temsilcileri ve tohumculuk firmalarından oluşan 12 kişilik heyet bir toplantı gerçekleştirdi.

İran Tarım Bakan Yardımcısı Abbas Keshavarz’in Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini dile getirdiği toplantıda, İran ve Türkiye arasında tohum ticaretini zorlaştıran gümrük ve para transferi konuları ele alınarak çözüme önerileri tartışıldı.  Keshavarz Türk Heyetinden, Türk Tohumculuk Kanununu ve sektörün yapısını içeren bir rapor talep etmiş ve İranlı yetkililerden ticareti zorlayan bu faktörlerin çözümü için Türk heyet ile bir araya gelerek sorunların ivedilikle çözülmesi yönünde çaba gösterilmesini istedi.

Toplantı sonucunda TSÜAB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu ile İran Tohumculuk Sertifikasyon Müdürü Samad Mobasser konunun odak kişileri olarak belirlenmiş ve iki ülke arasında tohumculuk alanında yapılacak olan çalışmaların odak kişiler aracılığı ile yürütülmesine karar verilmiştir.

Türk Heyet programın son gününde bu yıl 26.sı düzenlenen İran Agrofood Fuarını ziyaret ederek İran’dan ayrıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmarabirlik İhracatta Gözünü Zirveye DiktiÖnceki Haber

Marmarabirlik İhracatta Gözünü Zirveye D...

Üreticiden ‘’Yerli Bitki Kullanın’’ ÇağrısıSonraki Haber

Üreticiden ‘’Yerli Bitki Kullanın’’ Çağr...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar