Antbirlik, çiftçi için kesenin ağzını açtı ve Türk tarımına model olacak bir ilke imza attı. Tarımı ayakta tutmak ve çiftçiyi üretime teşvik etmek isteyen birlik; ortaklarına düşük faiz oranla (1.2) kredi imkanı sunarken, pamuk çiftçisine kilo başına 2019 yılı kar kapıyı olarak 50 kuruş fark açıkladı.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Yönetim Kurulu ve Serik Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yavuz, Türkiye'de bir ilke imza atarak çiftçiye kredi imkanı sağladı. Birlik, Antalya'da tarımsal üretimi artırmak ve çiftçiyi tarıma teşvik etmek için ortaklarına düşük faiz oranla (1.2) kredi vermeye başladı. Çiftçinin gübre, tohum, zirai ilaç desteği dışında alacağı kredi tutarını ise ürettiği ve birliğe vereceği ürün miktarı belirleyecek. Türk tarımına model olacak uygulama 1 Mart tarihinde başlayacak.
Başkan Mustafa Yavuz, Antalyalı pamuk çiftçisinin dört gözle beklediği fark açıklamasını da yaptı. Pamuk çiftçisine 2019 yılı için kilo başına 50 kuruş kar payı dağıtılacak. Toplam 9 milyonluk kar payı 27 Mart tarihinde çiftçilerin hesaplarına aktarılacak.
Yüksek kar gözetmeden üretici/tüketici menfaatlerine göre hizmet politikalarına yön verdiklerini belirten Başkan Mustafa Yavuz, “Antalya'nın en önemli ve olmazsa olmaz sektörü tarım. Bu söktürün temel taşı olan çiftçimizi ayakta tutmak, tarımsal üretimlerini attırmak ve yeni nesli tarıma teşvik etmek bizim görevimiz. Çiftçimizin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesi ve bu faaliyetlerini teknoloji donanımlı tarım iş makineleriyle yapması için kredi uygulaması başlattık” diye konuştu.
Projelerini hayata geçirmek için Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile sürekli istişare yaptıklarını ifade eden Başkan Yavuz, “Biz Antbirlik olarak Türkiye'de ki 17 birlik arasında bir ilke imza attık. Birliğimizin öz kaynaklarını kullanarak yaptığımız protokollerle ortaklarımıza kredi sağlamanın yolunu açtık. Antalya'da çiftçiyi bir adım öne taşıyacak bu hizmetimiz için Dış İşleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na desteği için teşekkürü hemşerilerim adına borç bilirim. Bakanımız ve ilgili bakanlıklarımız tarımına ve çiftçimize sınırsız destek veriyor” dedi.
Birliğin sunduğu kredi imkanından, eşit şartlarda ve ayrım gözetmeden Antalyalı her çiftçinin faydalanacağını ifade eden Başkan Yavuz, “Tarımda verimliliği arttırmak hem bireylerin hem de toplumun gelir ve refahını arttırmak açısından oldukça önemli. Bu yüzden çiftçimize değer veriyoruz. Üreten çiftçimize maddi ve manevi desteklerimizi sürdüreceğiz. Çiftçimiz üretecek biz pazarlayacağız. Çiftçimiz birliğimize ne kadar ürün verirse kredi puanı ve alacağı kredi miktarı da o kadar artacak. Çiftçilerimizin tarımsal girdilere erişimlerini kolaylaştırmak, üretim tekniklerini iyileştirmek bizim görevimiz” diye konuştu.
Bölgesel ve ülke kalkınmasına katkıda bulunacak çiftçinin kooperatif/birlik fırsatlarından yararlanmasını istediklerini belirten Başkan Yavuz, 20. yüzyıldaki ekim, hasat, pazar, pazarlama teknikleri ve teknolojiye ayak uydurmaları gerektiğine de vurgu yaptı.
Yorum Yazın