Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün, çiftçi, sanayici ve pazarlamacıların talepleri doğrultusunda geliştirdiği 4 yeni çeltik çeşidi tescillendi.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün, çiftçi, sanayici ve pazarlamacıların talepleri doğrultusunda geliştirdiği 4 yeni çeltik çeşidi tescillendi.
Enstitü Müdürü Adnan Tülek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1924'te kurulan enstitünün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü çatısı altında Türk tarımına hizmet verdiğini söyledi.
Türkiye'deki çeltik ıslah çalışmalarının koordinatörlüğünün enstitü tarafından yürütüldüğünü belirten Tülek, ıslah çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Islah çalışmaları, 1970'li yıllarda başladı. 1983'te yabancı orijinli çeşitler ülkemize getirilerek tescil edilmeye başlanmış. Daha sonraları enstitümüz tarafından melezleme çalışmaları yapılmış ve çeşitler geliştirilerek çiftçinin hizmetine sunulmuştur. O tarihten bu yana enstitümüzde 47 çeltik çeşidi geliştirilmiştir. Bunlardan bir tanesi, 'Osmancık 97'dir. Bu ürün, şu an Türkiye'de ekim alanlarının yüzde 70'ini teşkil etmektedir.”
Tülek, ıslah çalışmalarının süreklilik arz ettiğini vurguladı.
Bu yıl da 4 çeltik çeşidini tescil ettirerek Türk çiftçisinin hizmetine sunduklarını ve çeltiklerin önümüzdeki yıllarda daha geniş ekim alanları bulacağını aktaran Tülek, şöyle devam etti:
“Yeni çeşitlerimiz, 'Sarhan' , 'Balaban' , 'Ülfet' ve 'Siyah-1' adlı çeltiklerimizdir. İlk üçü, konvansiyonel olarak normal tükettiğimiz pirinç, 'Siyah-1' ise Türkiye'de ilk defa tescil ettirilen siyah pirinçtir. Bu pirinç sofralarımızda diyet gıda olarak yer almaktadır. Selüloz oranının yüksek, karbonhidrat oranının düşük olması özellikleri açısından ön plana çıkmaktadır ve ülkemiz açısından önemlidir. 'Sarhan' , 'Balaban' ve 'Ülfet' beyaz pirinçlerin dekara 800 ila bin kilogram arasında verimi söz konusudur. 'Siyah-1' çeltik çeşidimiz ise kargo olarak kepekli şekilde parlatma işlemine tabi tutulmadan tüketilmektedir. Tescillenen beyaz çeltiklerimiz, parlatılıp, cilalanıp pirinç haline getirilerek tüketilmektedir.”
Tülek, ürünlerin tescil edilirken herhangi bir özelliği açısından diğer çeşitlere göre performansının yüksek olmasının arzu edildiğinin dile getirdi.
- “Bir ürünün tescil ettirilmesi, 10-12 yıl zaman alıyor”
Tülek, ıslah çalışmalarının uzun soluklu çalışmalar olduğunu ve bir ürünün tescil ettirilmesinin 10-12 yıl sürdüğünü söyledi.
Yıllar içerisinde onlarca adaydan iki, üç ya da ön plana çıkan bir tane ürünün seçildiğini dile getiren Tülek, “Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra tescil ve sertifikasyon merkezine müracaat ediyorsunuz. Merkezde farklı ülkelerden tescil için başvuran adaylar da oluyor. Onların içerisinde bir üstünlük, performans gösteriyorsa tescil komitesi tarafından ürünler tescil ettiriliyor” şeklinde konuştu.
Tülek, Türkiye'de tohumculuk ve yeni bitki çeşitleri ıslah şartlarının korunmasıyla ilgili olumlu gelişmeler olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Enstitü olarak bizim misyonumuz, öncelikli olarak Türkiye'de yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşlarının tohumluk ihtiyaçlarını karşılamaktır. Onlar, bunları çoğaltarak üreticilerimize ulaştırıyorlar. Tabii bir çeşidin yayılması bazen uzun zaman alabilir. Ürünün çiftçi koşullarında göstereceği performans da önemlidir. Burada eğer bir çeşit kabul görürse üretim aşaması daha sonraki dönemlerde devam ediyor.”
Yorum Yazın