Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan bütçe ile İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen "Yerli Tohum Kullanımının Yaygınlaştırılması Ve Çeşitlerin Tanıtılması Yayım Programı" kapsamında, geliştirilen yeni tohumların tanıtılması için bir toplantı gerçekleştirildi.
Pamukla ve ticaretiyle ilgili grupların, çiftçilerin ve İlçe Müdürlüklerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen SC 2009 ve SC 2079 isimli yeni pamuk tohumlarının özellikleri hakkında bilgi verildi.
Toplantının açılışında konuşan İzmir İl Müdürü Musa Bakan, Enstitüler ve Üniversitelerle ortaklaşa işler yapmanın en büyük hayallerinden biri olduğunu belirterek "bu hayalin gerçek olması ve sizlerle başarılı çalışmalara imza atıyor olmak gurur verici. Geliştirilen yeni tohumların yayımı ve tanıtımı noktasında tüm personellerimizle çalışacağız" dedi.
Teknolojiyi Kullanarak Verimi İki Katına Çıkarttık
Toplantıda konuşan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek, pamuğun ülkemizde otomotiv sanayinin ardından ikinci sırada yer aldığını belirterek, "İhtiyacımız olan pamuğun yarısını üretebiliyoruz. Teknolojiyi kullanarak verimliliğimizi iki katına, verimi ise dekarda 180 kiloya çıkardık" dedi.
Çırçır randımanı yüksek, solgunluk hastalığına dayanıklılık ve 21 parlaklık derecesiyle diğer tohumluklar içinde öne çıkan bu çeşitlerle pamuk üretiminde yüksek verim ve dayanıklılık hedeflendiğini belirten Şimşek, geliştirilen türler hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz İl Müdürlüğünde yürütülen programla ilgili bilgiler vererek, program kapsamında Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilip tescil edilen, yerli ve milli sertifikalı tohumlukların belli miktarlarda satın alınarak çiftçi şartlarında demonstrasyonlar kurulmak üzere İlçe Müdürlüklerine dağıtıldığını söyledi. Tekalmaz; "Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve İlimize önerilen SC 2079 pamuk çeşidinden 750 kg alarak önder ve örnek olabilecek çiftçilere verilmek üzere İlçe Müdürlüklerimize teslim ettik. Bu yeni türlerle pamukta yüksek verim elde edeceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Program kapsamında Pamuk Tohumu SC 2079 ile Torbalı, Menderes, Menemen, Bayındır, Bergama, Selçuk ve Tire İlçelerinde demonstrasyonlar kurulacak. Tohumların sahadaki durumu gözlemlenip başarılı olunursa üretim aşamasına geçilecek.
Yorum Yazın