TUNCELİ VALİSİ OSMAN KAYMAK TARIM ALANLARININ SINIRLI OLDUĞU İLDE SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.
Tunceli’de Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölgesi Tunceli Malatya İlleri Su Ürünleri Stratejik Planının Oluşturulması Projesi kapsamında çalışma toplantısı gerçekleştirildi.
Tunceli’de bir otelde düzenlenen çalışma toplantısına Vali Osman Kaymak, Vali Yardımcısı Serdar Arslantaş, Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün, Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, su ürünleri kooperatif ve birlik temsilcileri ile su ürünleri yetiştiricileri katıldı. Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Tunceli Valisi Osman Kaymak, kentin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ancak tarım alanlarının dar olması nedeniyle alternatif kaynaklardan olan su ürünleri yetiştiriciliğinin öne çıktığını söyledi. Hükümet ve Bakanlık tarafından Tunceli’ye 2014 yılında 19 milyon liralık tarımsal destek verildiğinin altını çizen Vali Kaymak, "Bu desteğin yaklaşık 2 milyon liralık kısmı su ürünleri alanında yapıldı" dedi.
Su ürünleri yetiştiriciliği alanında yapılacak AR-GE çalışmalarının önemine değinen Vali Kaymak, bu anlamda toplantıdan çıkacak sonuçların son derece önemli olduğunu söyledi.
Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün ise, su ürünleri yetiştiriciliğinin 2002 yılında destekleme kapsamına alınmasıyla üretim ve ihracatta ciddi artış yaşandığını belirterek, "2002 yılında 60 bin ton olan su ürünleri üretimi 2014 yılı sonunda 240 bin tona ulaştı. Yine 2002 yılında 90 milyon Dolar olan su ürünleri ihracatı 2014 yılı sonunda 640 milyon Dolar’a ulaştı. Bu sektör şu an 25 bin kişiyi istihdam ediyor" diye konuştu.
Türkiye’nin alabalık üretiminde AB ülkeleri arasında birinci, çupra ve levrek üretiminde ise ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Akgün, toplantıdan çıkacak sonuçların DAP’la paylaşılacağını ve su ürünleri alanındaki proje çağrılarına da katkı sunacağını sözlerine ekledi.
Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da ilde su ürünleri alanında faaliyet yürüten kooperatif ve birlikler ile su ürünleri alanındaki çalışma ve denetimler hakkında bilgi verdi. Tunceli’de su ürünlerinden alınan numunelerin hiçbirinde kalıntıya rastlanmadığının altını çizen Kaya, balık ve su ürünleri tüketiminin özendirilmesi konusunda da okullarda eğitim çalışmaları yapıldığını söyledi.
Konuşmaların ardından çalışma toplantısı, katılımcıların sektördeki sorunlar ve yapılması gerekenler hakkındaki görüşlerini dile getirmesiyle sona erdi.
Yorum Yazın