Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen (ortada beyaz gömlekli)
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, geçtiğimiz hafta açıklanan ayçiçeği ön alım fiyatı ile ilgili spekülasyonlara ve eleştirilere açıklık getirdi. Sezen, "Doğru kararlar almak zorundayız. Bu kurumu hayalle yürütmek mümkün değil" dedi.
Trakya Birlik Genel Müdürlük binasında gerçekleştirilen basın toplantısına Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, bu yıl niye ilk defa ön alım fiyatı açıkladıklarını anlatarak, kanun gereği birliğin, ortaklarınca rekolte beyanı ile taahhüt edilen ve getirilen tüm malı almak zorunda olduğunu söyledi.
"ORTAKLARIMIZA EN İYİ GETİRİYİ SAĞLAMAK İÇİN TÜM GAYRETİ GÖSTERİYORUZ"
Trakya Birliğin, üreticinin her zaman yanında olan ve üretici için olmazsa olmaz kurumlarından olduğunu vurgulayan Sezen, şunları kaydetti:
"Birliğimizin birinci görevi sibop görevi görmek. Yani üreticisinin ürününü mümkün olduğunca en iyi şartlarda değerlendirerek, ortaklarına en iyi getiriyi sağlayabilmek için elinden gelen gayreti göstermek. Bildiğiniz gibi 2000 yılında çıkan bir yasa var. Bu yasada Tarım Satış Kooperatifleri’nin yeniden yapılandırılması dönemi başladı. Bu dönem o gün için 31 Aralık 2008 tarihinde sona erdi. Daha sonra bu kanunun yeniden yapılandırma süreci bitti ve 11 Nisan 2013’te Tarım Satış Kooperatifleri özelleşti. Yani şu anda devlet kesinlikle bize gümrük vergileri dışında hiçbir destekte bulunmuyor. Biz o tarihten sonra bağımsız denetim kuruluşuna tabi olduk. Ve o kuruluş bize geldi ve kriterleri önümüze koydu. Bizden yılda bir çıkardığımız bilançoyu her ay çıkarmamız istendi. Şimdi bu Ağustos ayının bilançosu önümüzdeki günlerde önümüze gelecek."
"ÜRETİCİ ORTAKLARIMIZA RİSTURN FARKI VERİLECEK"
Üretici ortaklarına, ön alım fiyatı açıklandıktan sonra bilançoda kar etmeleri durumunda risturn (fiyat farkı) adı altında ödeme yapacakları müjdesini de veren Sezen, "Bize kanun ’Ön alım fiyatını ileriki aylarda risturn olarak ortaklarınıza dağıtabilirsiniz’ diyor. Yani avansla alakası olmayan bir şey bu. Neye göre? Mesela bilançoda 20 milyon TL kar görülüyor. Biz bunu eğer ortağımız fiyat olarak düşük kalmışsa bunun 15 milyonunu dağıtma şansımız var. Ön alım fiyatı açıklarsak böyle bir şansımız var. Karlı olduğumuz sürece, piyasalar yukarı gittiği sürece, bilançomuz kardaysa ortağımıza istediğimiz tarihte fark verebiliriz. Bu uygulama doğrultusunda ortaklarımızın eline her yıl piyasalarda oluşan fiyatların üzerinde ürün bedeli geçmektedir. Bu yıl da ön alım fiyatı açıklanmasının sebebi budur" ifadelerini kullandı.
"BU KURUMU HAYALLE YÜRÜTMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Trakya Birlik üreticisinin verilen 1,475 TL’lik ön alım fiyatından bu nedenle memnun olduğunu ve herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyleyen Sezen, "Kimlerden tepki alıyoruz? Bize üye olmayanlar ve Trakya Birliği sevmeyenlerden tepki alıyoruz. Trakya Birlik bizim şahsi malımız falan değil. Biz buraya seçimle gelen insanlarız. Doğru kararlar almak zorundayız. Kanuni yükümlülükleri yerine getirmek zorundayız. Bu kurumu hayalle yürütmek mümkün değil" şeklinde konuştu.
"TRAKYA BİRLİK ZARAR EDERSE, ZARARI KİM KARŞILAYACAK?"
Sezen, ön alım fiyatı açıklandıktan sonra iki ayrı kesimden bilinçli olarak fiyata ve birliğe tepki oluşturulmaya çalışıldığını ve kimse ile polemik yaşamak istemediklerini dile getirerek, "Birinci kesim, bazı Ziraat Odası Başkanlarının şahsi kin, nefret duyguları ve Trakya Birlik seçimlerine yönelik kendilerini gösterme çabalarından dolayı Ziraat Odası gibi çiftçi için kutsal bir kurumu kullanmaları. İkinci kesim ise ana muhalefet partisinin bugüne kadar ayçiçeğini ağzına almayan, birliğimizden içeri girmeyen, piyasalarda bilgisi olmayan milletvekilleri. Birinci kesim 1.800 TL/Ton ikinci kesim 2.000 TL/Ton fiyat beklentilerini hesapsız kitapsız deklere etmişlerdir. Bugünkü piyasa koşullarında Trakya Birliğin bu fiyatları açıklaması, 80-140 milyon TL zarara yol açabilecek riskleri beraberinde getirebilmektedir. Bu fiyatlar verildiğinde oluşacak bu zararlar rafine yağ, margarin, yem, tohum-gübre satışı ile kapatılamayacak zararlar olup, bu Trakya Birlik’in batması demektir. Burada amaç ’Üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi?’ Trakya Birlik’in zarar etmesi durumunda zararı siyasiler mi, ziraat odası başkanları mı karşılayacaktır?" dedi.
"TRAKYA BİRLİK’E SİYASET BULAŞMAYACAK"
Trakya Birliğin bugüne kadar siyasete bulaşmadığının, bundan sonra da bulaşmayacağının altını çizen Sezen, "Çok net söylüyorum bizim bu güne kadar siyasetle işimiz olmadı Trakya Birlik çatısı altında. Trakya Birlik bugüne kadar siyasete bulaşmadı, bundan sonra da bulaşmayacaktır. Trakya Birlik bugüne kadar hiçbir zaman üreticisini mağdur etmemiş olup, bundan sonrada etmeyecektir. Trakya Birlik dimdik ayakta olup, karlı bir şekilde sağlam finansal gücüyle ortağına hizmete devam etmektedir. Trakya Birlik, Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından yönetilir ve hesap vereceği merci Trakya Birlik Genel Kuruludur" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın