Aydın'da 2016 yılında; tohumluk üretimi amacıyla, 1 firmaya ait, toplamda 8 adet beyanname Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce kabul edilmişti. Yapılan başvurular neticesinde 551,84 da alanda soya ekilişi gerçekleştirilmiş olup, 225.580 kg tahmini üretim beklenmektedir.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tekik personellerince tohumluk üretimi yapılan tarlalarda kontroller yapıldı.
Soya Bitkisi
Bir baklagil bitkisi olarak soya, köklerindeki nodoziteleri sayesinde havanın serbest azotunu toprağa kazandırarak, kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerde verimi arttırır ve gübre tasarrufu sağlar. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir. Çiftçilerimizin bu değerli bitkiyi daha fazla tanıması ve ekim nöbetinde yer vererek, soya üretimini yaygınlaştırması faydalı olacaktır.
Dünyayı besleyen önemli bitkisel ürünlerden birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olup, proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayisinde bolca kullanılır. Soya tohumlarında; % 40-45 oranında protein, % 18-20 oranında da yağ bulunur. Dünya'da en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde en fazla kullanılan hammadde ise soya küspesidir.
Bir çok hastalığa karşı, soyanın insan beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Gelişmiş ülkelerin tıp çevreleri kendi insanlarını, soyayı özellikle kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu olarak tüketmek üzere sürekli bilgilendirmektedir.
Bugün için gelişmiş ülkelerin piyasalarında; soyanın sütü, peyniri, filizi, sosu, dondurması, eti ve unundan, mürekkebi, mumu ve benzininekadar pek çok soyalı sanayi ürünü bulunabilmektedir. Son yıllarda ülkemizde de, ithal soyalı ürünlerin birçoğunu market raflarında bulmak mümkün olmuştur. Bu da soyanın tüketim alışkanlıklarımız içerisinde giderek artan şekilde yer almaya başladığını göstermektedir.
Yorum Yazın