ORDU Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındığa müdahalesiyle birlikte fiyatların artacağını düşünen üreticilerin fındıklarını satmadığını açıkladı.
Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındığa müdahalesiyle ilgili açıklama yaptı. Akarsu, TMO’nun alım kriterleri arasında çürük oranının yüzde 3 olarak belirlenmesinin üreticileri mağdur ettiğini belirtti. Akarsu, “Çürük oranı bu yıl yüzde 3 olarak belirlendi. Geçen yıl bu oran daha yüksekti. Daha doğrusu düşük olan rakam duruma göre rahatlatma yapıldı. Gördüğümüz kadarıyla üreticilerimizin yüzde 3 konusunda büyük bir sıkıntı yaşadığını gördük. Bu yüzden bu rakamın yüzde 5 civarına çekilmesi lazım. Üreticilerimiz bu konuda yüksek derecede bir mağduriyet yaşıyor. Burada hem üreticilerimizin mağdur olduğunu gördük biz ve orada çalışan görevli arkadaşlarımızın da mağduriyet yaşadığını gördük. Karşılıklı burada çekişmeye dönüşüyor. Bunu önleme adına, üreticilerimizin de mağdur olmaması adına mutlaka bu çürük oranının yüzde 5’e çekilmesi gerektiğini, bunu da yaparken de acilen sesimizi duyarak düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum. Tüm yetkililerimizin bu konuda duyarlı olarak pazartesi günü ilk mesai saatlerinde de bunun sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi.
‘TMO’YA İLGİ AZALIYOR’
Fındık fiyatının 14 liranın üstüne çıkacağını düşünen üreticilerin fındığını TMO’ya da getirmediğini kaydeden Akarsu, şunları söyledi: “İlk etaptan itibaren yoğun bir ilgi vardı. Fakat şu anda günden güne düşen bir ilgi var. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ‘ben alım yapıyorum’ dediğinden itibaren 12 lira olan serbest piyasa şu anda 13 lira, 13,50 lira, randımanla birlikte 14 liraya kadar giden bir fiyat var. Hatta 57, 58 randıman gelen üreticinin fındığı da 14,50-14-75 liradan işlem gördüğü zamanlar var. Bu durum oluşunca da üreticilerimizde hala güzel bir beklenti var. ‘Belki daha yukarılara gider. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatlarının üzerine çıkar’ diye bir yavaşlama var. Bu da gayet normal. Zaten hedeflerimizde ne vardı; Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girerek bu piyasanın yükselmesini, bu piyasanın adı serbest piyasa olup da uygulamada tekelleşen bir piyasa vardı. TMO’nun devreye girerek piyasanın hareketlenmesini talep etmiştik. Bu konuda başarılı olduğumuza inanıyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesi önemli bir noktaydı. Bu süreç de tabi bakıyoruz, Altınordu’da 200 tonun üzerinde bir alım yapıldı. Toplamda da Ordu ilinde 600 tonun üzerinde bir alım gerçekleşti. Zaten biliyorsunuz bu sene düşük bir rekoltemiz var. Duraklamanın sebebi serbest piyasanın bu konuya duyarlı olmasıydı. Bu yüzden de bir yavaşlama var. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisi’nde ilerleyen zamanlarda çürük oranı yüzde 5’e çıksa dahi yine yavaşlama olabilecek. Çünkü piyasa günden güne yukarıya gideceğini gösteriyor. Bu yüzden de üreticilerimize hayırlı olsun, bol kazançlar temenni ediyorum.”
Yorum Yazın