Şekerbank

TMO, Suriyeli Çiftçilerden Tahıl Satın Aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TMO, Suriyeli Çiftçilerden Tahıl Satın Aldı

TMO, Suriyeli Çiftçilerden Tahıl Satın Aldı

Halep'in kırsalındaki Fırat Kalkanı Operasyonu'ndaki El Rai kasabasındaki yerel konsey, Türk hükümetinin çiftçilerden tahıl almaya hazır olduğunu açıkladı. 

Türk Tarım Bakanlığı'na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi, tahılı Halep'teki çiftçilerden yerel meclisin tarım ofisi aracılığıyla satın alacak ve müdürü Fawzi Rashid Al-Monitor'a açıkladı.

Yerel meclisin tarım bürosu tahılı alacak ve al-Rai'daki silolarda depolayacak. Konsey yetkililerine göre, tahılı Türkiye toprakları içinde taşımak için mevcut planlar mevcut değil.

Halep'in kuzey ve kuzeydoğu ülkelerini içeren vadiler, çeşitli tahıl türlerinin yetiştirilmesiyle tanınır. Buğday ve arpa, ekim için uygun iklim ve uygun toprak nedeniyle en yaygın olanlardır. Mercimek, nohut, bakla ve mısır gibi daha az yaygın olan diğer mahsuller de bölgede yetişir. 

Türk hükümeti, el-Rai'daki yerel ofis aracılığıyla tahılı satın alma kararını açıklamasının ardından fiyatlar arttı. 

Karar, çiftçilerin ürünlerini satmalarına yardımcı olmayı hedefliyor; çünkü diğer ürünler piyasada mevcut değil. Rejim tarafından tutulan alanlarda veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) kontrolü dışındaki bölgelerde mevcut olmayan piyasalar dahil.

Al-Monitor, siloların kasabanın doğu tarafında yer aldığı El Rai'yı 20 Haziran ziyaret etti. Tahıl silolarının toplama merkezinin kapısının önünde, buğday ve arpa torbası yüklü birkaç kamyon park edildi. Şoförler girme ve kaldırma sırasını bekliyorlardı.

Fawzi Rashid, Al-Monitor'a şunları söyledi: “Konseyin açıklanmasından bir hafta sonra, 19 Haziran’da bitkileri almaya başladık. İlk gün 30 ton arpa ve buğday aldık. Çiftçiler kendi ürünlerini satmaktan heyecan duyuyorlar çünkü fiyatlar kendileri için uygun. Çiftçiler, Al-Rai silolarına teslim ettikten 15 gün sonra ekinlere para alıyorlar. ”

“Çiftçilerin ürünlerini pazarlamak için yerine getirmeleri gereken çeşitli koşulları belirledik. Çiftçinin yaşadığı şehrin yerel konseyi tarafından sertifikalandırılmış, menşeini satmak istediği tahıl miktarını ve yerel konsey tarafından verilen kimlik kartını belgeleyen bir menşe belgesi olmalıdır. ”

Fawzi Rashid, “Konsey, her ton makarnalık buğdayın fiyatını, her bir ton ortak buğday için 105.000 ila 125.000 Suriye poundunun (175 ila 200 $) aksine, 120.000 ila 135.000 Suriye poundu (200 ila 225 $) olarak belirledi. Arpanın fiyatı 105.000 Suriye Lirası (175 $) olarak belirlendi. ”

Bölgedeki çiftçiler, Türkiye'nin kararından önce üretim maliyetlerini karşılamayan düşük fiyatlar ışığında birçok kayba uğramıştır. Suriyeli çiftçiler de mahsullerini rejim ya da Suriye Demokratik Güçleri (SDF) kontrolü altındaki alanlarda, rejimin geçişlere uyguladığı vergiler nedeniyle satamadılar .

Halep kırsalından bir çiftçi olan Abdul Raouf Hussein, Al-Monitor'a, “Al-Rai sivil konseyin tahıl satın alacağını açıkladığında fiyatlar yükseldi. Her ton arpa 80.000 Suriye pounduna (130 $) mal oldu ve sivil konsey satın alma niyetini açıkladıktan sonra, fiyat ton başına 105.000 Suriye pounduna (175 $) yükseldi. Bu fiyat iyi ve kar marjını korurken tarım maliyetlerini de kapsıyor. ”

2018 yılında, Türk hükümeti, Halep kırsalının şehir ve kasabalarında yaygın olan farklı türdeki bitkileri, bitkileri pazarlamak ve Türkiye pazarının bazı ihtiyaçlarını karşılamak için FSA'nın kontrolü altındaki bölgelerdeki çiftçilere yardım etmeye başladı. . Bu da yerel Türkiye pazarlarında fiyatların düşmesine katkıda bulundu. Türkiye’nin  Temmuz 2018’de Halep kırsalından ithal etmeye başladığı ilk ürünler arasında patates vardı . Türk hükümeti ilk önce 4.000 ton patates ithal etti ve ardından Türkiye'nin 20 Kasım 2018’e satmaya başladığı fıstık bitkilerini satın aldı.

Tahıl alımı ve al-Rai'daki silolara ulaştırılmasıyla, Marea'daki Halep kırsalındaki yerel meclislere bağlı tarım ofisleri , El-Bab, Azaz, Akhtarin, Jarablus ve Suran, çiftçilere mahsullerini kendilerine vermelerine yardımcı oldu. el-Rai'ye teslim etmeleri gereken belgeler.

Marea belediye meclisinin tarım ofisi müdürü Mahmud Najjar,  Al-Monitor'a şunları söyledi: “Marea'daki tarım ofisi, mahsullerini al-Rai siloları menşe sertifikalarında pazarlamak isteyen çiftçilere bağışta bulunuyor. Türkiye'nin tahıl alımı, piyasa hareketini olumlu yönde etkiledi ve bazı tarımsal ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Diğer Suriye şehirlerinde tahıl satmanın bir yolu olmadığından çiftçiler zarar kabusundan kurtuldular. ”

Tarım arazileri ve tarlaları Suriye'de üç taraf arasında bölünmüştür: Suriye hükümeti, Suriye'nin doğusunda Suriye Demokratik Güçleri ve kuzeybatı Suriye'deki silahlı muhalefet. Suriye hükümeti bir ton buğdayın fiyatını 185.000 Suriye pound (300 $) olarak belirlerken, SDG fiyatı 160.000 Suriye pound (275 $) olarak belirledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıgöl’de üzüm bağları örtünmeye başladıÖnceki Haber

Sarıgöl’de üzüm bağları örtünmeye başlad...

Görele Dondurması Coğrafi İşaret Alarak Tescil EdildiSonraki Haber

Görele Dondurması Coğrafi İşaret Alarak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar