Gaziantep Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü’nün, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen Çardak Terbiye Sistemi projesiyle üzüm üretimi arttı.
Gaziantep ve bölge illerde uygulanan çardak terbiye projesi sayesinde üzüm üreticilerinin yüzü güldü. Çardak terbiye sistemiyle daha çok üzüm üretimi sağlanarak, daha sağlıklı üzümler üretiliyor. Çardak terbiye sistemiyle üzüm bağlarında toprak sürümü, ilaçlama, gübreleme ve budama daha kolay yapıldığı gibi, üzümlerin hastalığa yakalanma riski oldukça azalıyor. Bölgenin aşırı sıcak iklimi düşünüldüğünde ise güneşin üzüme verdiği zararlar da ortadan kalkıyor.
“GAZİANTEP VE BÖLGE İLLERDE YENİ SİSTEMLE VERİM VE KALİTE ARTTI”
Projenin liderliğini yapan Ziraat Mühendisi Kürşat Alp Aslan projeyle ilgili şunları söyledi:
“Bu projemizde, bize Güneydoğu Anadolu bölgesinde, bağcılığın geliştirilmesine yönelik çardak terbiye sistemini, sofralık üzüm çeşitlerini performanslarının belirlenmesi adına yapılan bir projedir. Bu proje içerisinde dokuz farklı, üzüm çeşitlerimiz mevcut. Özellikle bölgemizde ekonomik değeri yüksek olan, birçok üzüm çeşidi aldık ve birbirleriyle çardak terbiye sisteminde yarıştırdık. Burada kalite değerlerine bakıyoruz. Bizim bölgemizde, geleneksel bağcılık dediğimiz, üzüm yetiştiriciliği yapılan bağ alanlarında, ortalama verim 600 ile 800 kg arasında. Biz bu değerleri çok düşük görüyoruz. Vatandaş ve çiftçiler, zaten ekonomik olarak zayıf bir şekilde, para kazanıyor. Dolayısıyla biz bölgemize, aşırı sıcak gitmesinden dolayı, telli terbiye sisteminde, verim ve kalite yönünde öne çıkmış olan çardak terbiye sistemini 2010 yılı itibari ile çalışma alanımıza aldık. Bu projemiz, yaklaşık 4 buçuk yaşında. 4 buçuk yaşındaki bir bağda, ilk olarak 3 yaşındayken 3 ton 465 kilo ile verime başladık. Bu dönemde ise minimum 4 buçuk ton ürün alıyoruz. Güneş yanıkları, üzümde çok fazla yanma meydan getiriyor. Çardak sistemiyle kurulmuş bir bağda, salkımlar da herhangi bir güneş yanığı söz konusu olmuyor. Bu da ürünün kalitesini oldukça arttırıyor. Ayrıca Çardak terbiye sisteminde, toprak sürümü bu sistemde oldukça kolay bir şekilde yapılıyor. Traktör, sıra arasında ve sıra üzerinde rahatlıkla geçebiliyor."
Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üzüm çeşitlerinin çardak sistemindeki performanslarını belirlemek üzere 5 yıl önce yaptıkları projenin sonlarına geldiğini belirten Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan da “Burada bazı yerli ve yabancı üzüm çeşitlerini, çardak sisteminde performansını belirlemek üzere, 5 yıl öne kurmuştuk. 3. Yılından sonra mahsul almaya başladık. Şu anda da tam kapasite verim vermeye başladı” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın