Şekerbank

Tavukta 'Organik' tartışması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tavukta 'Organik' tartışması

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) üyesi Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği ORGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği BESD-BİR Başkanı Sait Koca’nın “Organik tavuk yoktur” açıklamasına sert tepki gösterdi. Sümerli, “Talihsiz ve yanlış bir yorum” dedi.

BESD-Bir Başkanı Sait Koca’nın “Organik tavuk yoktur” başlıklı basın açıklamasının ardından sessizliğini bozan ORGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli, “Yapılan bu açıklama, 500 milyon TL’lik organik pazarını, 60 bin organik tarım üreticisinin emeğini yok saydığı gibi Avrupa ve Türkiye organik tarım yönetmeliğini, T.C. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimlerini ve yetkilendirilmiş  sertifika kuruluşlarının bilgi ve deneyimini yok sayan talihsiz bir açıklamadır” dedi.

“Yaptığınız işe yoğunlaşın”

Tüm organik üreticilerin, konvansiyonel tavuk üretimiyle ilgili karalayıcı bir açıklama yapmaktan özenle kaçındığı sektörde; bilgiden yoksun bu tip yanlış demeçlerin, yalnız organik tavuk sektörüne değil tüm beyaz et sektörüne zarar verdiğinin altını çizen Sümerli, “Türk organik markaları, bu yanlış bilgilendirmelere rağmen büyümesine devam ediyor. Ancak yapılan yanlış bilgilendirmeler hepimize pazar kaybettiriyor. Organik tavukla değil elinizdeki işi daha iyi yapmakla uğraşın.” dedi.

“Organik tarım; eski bir üretim şekli”

Organik üretimin yeni bir kavrammış gibi sunulduğuna dikkat çeken ORGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli, “Ancak ülkemizde 1980’li yıllarda başlayan, mazisi eski bir üretim şeklidir. Hatta ülkemizde üretilen organik gıda ürünlerinin halen %80’i Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Organik tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır” diye konuştu.

“Bizden korkmak yerine işinize odaklanın”

“Çok zor ve emek yoğun bir iş yapıyor, organik tarımın daha erişilebilir olması için çalışıyoruz” diyerek, BESD-Bir üyesi kurumları daha duyarlı olmaya davet eden Sümerli, “Organik tavuk pazarı, her geçen gün büyüyor ancak daha henüz konvansiyonel tavuk pazarının binde biri büyüklüğünde! Hep beraber nasıl daha sağlıklı ve verimli üretim yapabiliriz diye kafa yormalıyız” ifadelerini kullandı.

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkanı Sümerli, organik tarımı konvansiyonelden ayıran 4 temel konuyu da şöyle sıraladı:

Organik tarım , GDO’suz, hormonsuz ve ilaçsız üretimdir

Organik ürünleri diğer konvansiyonel ürünlerden farklılaştıran en temel konu; toplum sağlığını koruyan Ar-Ge süreçleri, hayvan refahını ön planda tutan üretim anlayışı ve denetlemedir. Organik ürünlerde temel olan denetlemedir. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor. Doğal yemler de aynı şekilde GDO ve kalıntı analizlerinden geçiriliyor. Organik tarımda; GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve her şeyden önemlisi katkı maddesiz üretim yapıyoruz.

Organik üretimin her aşaması denetlenir

Organik ürünler, ülkemizde T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılmakta ve her aşaması denetlenmektedir.

Organik çiftlikler özel tarım alanlarıdır

Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 2 yıl hiçbir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 2 yılın sonunda yapılacak toprak, su ve hava analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor.

Organik ürünler iddialarını ispatlarlar

Hiçbir sentetik ve kimyasal madde içermeden üretilen ve her aşaması denetlenen organik ürünlerin ambalajları üzerindeki Bakanlığımızın ve sertifikalandırma kuruluşunun logoları ispatlarıdır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkale’de Ekilen Nohutlar YeşerdiÖnceki Haber

Başkale’de Ekilen Nohutlar Yeşerdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Murat Yıldız serbest bırakıldıSonraki Haber

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar