Şekerbank

TARSİM büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TARSİM büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecek
TARSİM Samsun Bölge Müdürü Mehmet Halis YAMAK, "Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda uygulanan çift poliçe indirimi % 5'ten % 10'a yükseltilmiştir. TARSİM büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir." dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TARSİM Samsun Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle; İl ve İlçe teşkilatlarında görev yapan teknik personel, İl ve İlçe Ziraat Odaları temsilcileri, Üretici ve Yetiştirici Birlik Başkanları ile İl genelindeki tarım danışmalarına yönelik Tarım Sigortaları 2023 Yılı Uygulamaları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

Toplantıda Devlet Destekli Tarım Sigortalarım 2023 Yılı Uygulamaları ile ilgili bir bilgilendirme sunumu yapan TARSİM Samsun Bölge Müdürü Mehmet Halis YAMAK, üreticilerin ürünlerini sigorta yaptırarak tabii afetlerin getireceği zararları Devlet desteğiyle karşıladıklarını vurguladığı konuşmasında: “Bahsi geçen doğal afetler için yapılacak sözleşmelerde çiftçimizin ödemesi gereken primin en az % 50'si Devletimiz tarafından karşılanmakta olup, yaşanan afet sonrası meydana gelen zararın % 90’a kadar olan kısımları da öteden beri TARSİM tarafından karşılanabilmektedir. 2022'de ise her sene hayata geçirilen uygulamalara ilave olarak Kapsam Genişletme Çalışmaları yapılmış ve buna göre; Bitkisel Ürün Sigortası Dolu Riski tarife fiyatında, toplam 134 üründe % 5 ila % 15 indirim yapılmıştır. Buğday ürünü tarife fiyatında ise % 6 indirime gidilirken, Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda uygulanan çift poliçe indirimi % 5'ten % 10'a yükseltilmiştir. TARSİM büyüdükçe kapsama aldığı riskleri genişletmeye devam edecektir." dedi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM da: "Tarım riskli bir sektördür. ‘Üzeri açık fabrika’ tabir edilen bu sektörde, maalesef tarım alanlarına bir çadır germek veya bir çatı altında üretim yapmak mümkün olmadığına göre, iklimsel olumsuzluklar bakımından gerçekten de en risk altında olan tarım sektörüdür. Özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliği tarımı olumsuz yönde etkilemekte olup, 2005 yılında çıkarılan Tarım Sigortaları Kanunu’nda her geçen yıl çiftçilerimizin lehine olacak şekilde düzenlemeler yapılmaktadır. En önemlisi de sigorta primlerinin en az % 50'si Devletimiz tarafından ödenmektedir. Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) kapsamında Samsun İlimizde; 2022 yılı itibarıyla Mevcut Poliçe Sayısı 59 bin 577 adet, Toplam Prim Tutarı içerisinde Samsun çiftçisinin ödediği prim tutarı da 35 milyon 633 bin 464 TL’dir. Devletin çiftçilerimiz için ödediği prim desteği ise 41 milyon 114 bin 922 TL ve doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimize ödenen tazminat tutarı da toplamda 12 milyon 293 bin 650 TL olarak gerçekleşmiştir.

İlimizde önemli oranda yetiştiriciliği yapılan tarım ürünlerinde 2023 yılında Tarım Sigortası yaptırmak için Son Başvuru Tarihleri; Buğday için 21 Nisan 2023,  Fındık için 28 Şubat 2023, Ayçiçeği ve Mısır için 10 Haziran 2023, Çeltik için 30 Haziran 2023, Kenevir için 1 Haziran 2023 ve Tütün içinse 30 Haziran 2023 olarak belirtilmiş olsa da; çiftçilerimizin işi son güne bırakmadan ürünlerini (TARSİM) sigorta yaptırmalarının kendi lehlerine olacağını buradan hatırlatmak isterim.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Van Büyükşehir 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Karnesini ÇıkardıÖnceki Haber

Van Büyükşehir 2022 Yılı Kırsal Kalkınma...

İhracatla övünürken rekor kıran ithalatı gizliyorlarSonraki Haber

İhracatla övünürken rekor kıran ithalatı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar