Tarlalar Şekerbank Desteğiyle Birleşiyor
Şekerbank, "Aile Çiftçiliği Bankacılığı" kapsamında "Miras Yoluyla Edinilen Hisseli Tarımsal Arazileri ve Sınır Tarımsal Arazileri Birleştirme Kampanyası" başlattı.
Şekerbank açıklamasında, Türkiye’de yıllık yaklaşık 17 milyar liralık ekonomik kayba neden olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi sorununu çözmek amacıyla 15 Mayıs 2014’te 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un yürürlüğe girdiği ve anılan yasa çerçevesinde mirasçılara, bölünen arazilerin anlaşmaya varılarak birleştirilmesine imkan tanındığı ve çiftçilerin söz konusu uygulamadan yararlanmaları için bir yıl süre verildiği anımsatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 3 aylık ek sürenin de bitmesine kısa bir zaman kala Şekerbank'ın "Aile Çiftçiliği Bankacılığı" kapsamında "Miras Yoluyla Edinilen Hisseli Tarımsal Arazileri ve Sınır Tarımsal Arazileri Birleştirme Kampanyası" başlattığı bildirilen açıklamada, kampanyanın çiftçilerin miras yoluyla hissedarı oldukları tarım arazilerini özel faiz oranları ve uygun ödeme koşullarıyla satın almalarına veya tüm hissedarların anlaşarak üçüncü bir kişiye satmalarına imkan sağladığı gibi, ayrıca kendi arazisine sınır bir başka tarım arazisini de almalarını mümkün kıldığı ifade edildi.
Açıklamada, 15 Eylül 2015’e kadar devam edecek olan kampanyanın aylık yüzde 1,25'ten başlayan faiz oranı ve yılda bir ödeme imkanı ile 60 aya varan vadelerle sunulduğu aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, Türkiye'de tarımsal nüfusun giderek azalmasının ve çiftçinin toprağını bırakmasının temel nedeninin parçalanmış arazi yapısının neden olduğu gelir düşüklüğü olduğunu belirtti.
Tarımda öne çıkmış ülkelere bakıldığında, ortalama arazi büyüklüklerinin ABD'de 1.800, İngiltere’de 540, Fransa’da 520, Almanya’da 460 ve İspanya’da 240 dekar olduğunu, Türkiye’de ise 60 dekar olan tarımsal arazilerin ortalama 7 ayrı parselden oluştuğunu dile getiren Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizdeki toplam 23,8 milyon hektar tarım arazisi 30 milyon parselden oluşuyor ve bu 30 milyon parselin, miras hukukundan kaynaklı bölünmeler sebebiyle 40 milyon sahibi bulunuyor. Parçalanmış arazilerin her biri için ayrı tarımsal ekipman ve sabit giderler oluştuğundan çiftçimizin ürün maliyeti artıyor dolayısıyla geliri düşüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, bütün bunları göz önüne alarak, geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesini sağladığı 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, ülkemiz tarımında yeni bir dönemi başlatan çok önemli bir adımdır. Söz konusu yasayla miras hukukundan kaynaklı arazi bölünmelerinin tamamen önüne geçilmiştir."
-"İlk 6 ayda 15 bine yakın çiftçi ailesine finansman sağlayarak üretimi destekledik"
Ertürk, Şekerbank’ın, geçen yıl başlattığı "Aile Çiftçiliği Bankacılığı" kapsamında tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi, sulama olanaklarının kısıtlı olması, modern tarım tekniklerinin uygulanmaması gibi nedenlerle geliri azalan ve köyünü terk eden çiftçiye 10 yıla varan vadelerle sektörde ilk olan imkanları tanıdığını vurguladı.
Şekerbank'ın Türkiye genelinde 360 bine yakın çiftçiye ulaşarak kuruluşundaki tarımın finansmanı misyonunu yerine getirmeye devam ettiğini aktaran Ertürk, tarım bankacılığının Şekerbank'ın DNA'sında bulunduğunu kaydetti.
Yorum Yazın