Denizli’de son aylarda tarım ürünlerine zarar vererek çiftçilerin ekonomik mağduriyetine sebep olan tarla faresiyle mücadelenin ele alındığı istişare toplantısı yapıldı.
Acıpayam, Bozkurt, Çardak ve Serinhisar ilçelerinde görülen tarla faresi ile ilgili sorunların görüşülmesi için Denizli Valiliği toplantı salonunda Vali Yardımcısı Erol TÜRKMEN başkanlığında Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin KUTLU, ilgili Belediye Başkanları, Kaymakamlar, İlçe Müdürlükleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Çardak Hava Meydan Komutanlığı, Çardak DHMİ Havalimanı Müdürlüğü, Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Denser Denizli Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş. Ziraat Odası Başkanları, Mahalle Muhtarları, Üretici Birliği Başkanlıkları, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Sulama Kooperatifleri ve Çiftçilerin katılımıyla geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin KUTLU tarla faresinin zarar şekli, yayılışı, doğal düşmanları, kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele konularında ayrıntılı bilgiler vererek kamuyu aydınlatmıştır. Tarla farelerinin 2 ayda bir yavruladığı ve doğan yavrularında 2-3 ay sonra yavrulamaya başladığı, iklim ve besin ortamının uygun olduğu yıllarda 8-9 yavru yapabildiği ve bu nedenle de çok hızlı çoğaldığını ifade etmiştir.
2014-2015 yıllarında yapılan çalışmaların ve alınan önlemlerin anlatıldığı toplantıda katılımcılardan sorunun çözümü noktasında destekleri görüşülmüş ve yapılabilecek projeler hakkında bilgiler verilmiştir.
İşlenen tarım arazilerinde toplu ve tarama mücadele yapılması, bu mücadeleye tüm çiftçilerin katılımının sağlanması için çalışmalar programlanmıştır. İşlenmeyen alanlarda ise ziraat odaları, köy muhtarları ve belediye başkanlıklarıyla işbirliği yapılarak kimyasal mücadeleye karar verilmiştir.
Yorum Yazın