Tarla Faresi mücadelesi sezonunun başlaması nedeniyle Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İlin Merkez ve İlçeleri ile Kasaba ve köylerinde Çiftçilere Tarla Faresi mücadelesi konusunda bilgilendirme amaçlı eğitim toplantıları yapıldı.
Ülke ve Isparta genelinde Tarla Faresi popülâsyonunda artış olduğu gözlenmiştir. Yapılan toplantılarda Tarla Faresi ile mücadelede başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için mutlaka mücadele yöntemlerinin önem sırasına göre kültürel, mekanik mücadele, biyolojik mücadele en son çare olarak da kimyasal mücadele yapılmalıdır.
Kimyasal mücadele yönteminde İl Müdürlüğü tarafından otomatik sistemle zehirli Fare yemi hazırlanmaktadır. Zehirli Fare yemi İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat eden çiftçilere arazi miktarlarına göre 0,5 - 1 kg olarak ambalajlı şekilde sunulmaktadır.
Özellikle doğal dengenin korunması için Tarla Farelerinin doğal düşmanı olan; kedi, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan gibi hayvanların ölmemesi için mümkün olursa açılan deliklerin tamamı bir gün önceden kapatılıp ertesi gün açılan işlek (beslenme) deliklerinin iç kısmına 5 adet zehirli yem el değmeden bir tahta kaşık veya pet şişe ile bırakılmalıdır. Dışkı ve Hafriyat (çalışma) deliklerine ve deliklerin önüne zehirli yem kesinlikle konulmamalıdır. Uygulamadan 1-2 gün sonra ilaçlanan alan dolaşılarak açıkta ölen Fareler toplanıp derince toprağa gömülmelidir. Uygulama bu şekilde yapılırsa doğal düşmanların zehirlenmiş fareyi yiyerek ölmelerinin önüne geçilecektir.
Isparta genelinde toplam 14.339 kg zehirli fare yemi İl Müdürlüğünce hazırlanıp paketlenerek çiftçilere dağıtımı yapılmıştır.
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tüm İlçeler ile bağlı Köy ve Kasabalarında, Tarla Faresi mücadelesi konusunda teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları periyodik olarak devam edecektir.
Yorum Yazın