Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Örtüaltı Kayıt Sistemi ile ilgili konuların değerlendirileceği toplantı başladı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Örtüaltı Kayıt Sistemi ile ilgili konuların değerlendirileceği toplantı başladı. Antalya'da gerçekleştirilen toplantının açılışına Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı Mesut Akdamar, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, İl Müdürlüklerinden konu ile ilgili teknik personel katıldı.
Tarımsal hasıladaki başarımızı örtüaltı üretime borçluyuz
Antalya'nın Türk tarımındaki yeri ve önemine vurgu yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Antalya'da 248 bin dekar alanda örtüaltı tarımı yapıldığını, Türkiye sera varlığının yüzde 39'una sahip Antalya'nın örtüaltı üretimin yüzde 56'sını gerçekleştirdiğini kaydetti.
Antalya'nın tarımsal üretim değeri itibariyle Türkiye ikincisi olduğuna işaret eden Dallı, "Tarımsal üretim değerimiz 8.6 milyar Türk Lirası. Antalya bu tarımsal hasılası ile Konya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bitkisel üretim değeri itibariyle ise Türkiye'nin birinci iliyiz. Bu miktarın bu haddeye gelmesinin sebebi 3 milyon 667 bin dekar tarım arazisi varlığı içinde önemli bir yere sahip olan örtüaltı alanlarına borçluyuz" diye konuştu.
Türkiye yaş meyve sebze üretiminin yüzde 11'inin Antalya tarafından karşılandığını kaydeden Dallı, "5 milyon 500 bin ton yaş meyve sebze üretimimiz var. Bunun 3 milyon tona yakınını örtüaltı alandan karşılamaktayız. Bu üretimi de iç ve dış satımla pazara sunuyoruz. Hem kendi insanımızın tüketimine sunuyor, hem de komşu ülkeler ve AB ülkelerine ihraç ediyoruz. Yaş meyve sebze ihracatımızda son 4-5 yılın ortalaması 500-600 milyon dolar" dedi.
Pazara yıl boyu ürün sunuyoruz
Örtüaltı tarımın önemine işaret eden Dallı, "Antalya'daki örtüaltı tarım tarımsal üretim değerimizin yarısını karşılamakta. Tarım arazileri içinde yüzde 10'luk pay sahip örtüaltı tarımı ile 8.6 milyar TL'nin yarısını elde ediyoruz. Ekolojik koşullar nedeniyle ilimizde 12 ay boyunca domates bulabilirsiniz. Yayla seracılığı bitmeden sahilde, sahilde bitmeden yaylada ürünlerimiz yetişmekte. Yıl boyu sürdürülebilir bir üretim pazarlama açısından da çok önemli bir konu" dedi.
Doğanın verdiği imkanlardan faydalanmak gerektiğini belirten Dallı, "Türkiye'de güneş enerjisi için 17 ilimiz verimli. İllerde de belirli noktalar belirlenmiş. Korkuteli ve Elmalı bu noktalardan. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekli. O nedenle bu iki bölgede yeni yatırımlar açılmalı" diye konuştu.
Kayıtlılık ve doğru veri geleceği planlamak için önemli ve gerekli
Örtüaltı kayıt sistemi ile birlikte diğer veri tabanlarının önemine vurgu yapan Dallı, "Yukarıda bahsettiğim bilgiler veri tabanlarından aldığımız rakamlar neticesinde. Bu rakamlar son derece önemli. Tarımsal politikaları yönetme noktasında, üretim planlamasında, personel ve iş planlaması yapılmasında bu rakamları kullanıyoruz. Kayıtlılık ve doğruluk oranı ne kadar yüksek ise, veri analizi iyi ise hedeflere ulaşmak o kadar kolay olur" şeklinde konuştu.
Dallı şöyle devam etti; "Örtüaltı kayıt sistemine bakıldığında ise alan kayıtların sağlıklı yapılması, verim bilgilerinin sistemde yer alması ve bu bilgilerin de sahadan bizlere sağlıklı bir biçimde ulaşması gerekli. Stratejiyi oluşturmak, politikaları belirlemek, geleceğe dönük projeksiyonları ortaya koymak için bu önemli".
Seraların modernizasyonu için teşvik ve kredilendirme olması gerektiğini söyleyen Dallı, bu sayede verim optimize edilirken aynı zamanda gıda güvenilirliği sağlanmış ürünlerin de piyasaya arz edilebileceğini belirtti.
Toplantı süresince örtüaltı kayıt sistemi, yaşanan sorunlar ve görüş ve öneriler masaya yatırılacak.
Yorum Yazın