Başbakan Yıldırım, Türkiye-Afrika Tarım Bakanları toplantısında, “Afrika’ya Afrika’nın kaynaklarını keşfedip onları almak değil, Afrika’yı Afrika’yla birlikte kalkındırmak için projeler üretiyoruz” dedi
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin, son 10 yılda Afrika ile ilişkilerde ‘kazan kazan’ esasını benimsediğini, Afrika açılımı bağlamında Afrika’ya önemli ziyaretler gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, “Afrika’ya sadece Afrika’nın kaynaklarını keşfedip onları almak değil, Afrika’yı Afrika’yla birlikte kalkındırmak için projelerle gittik” dedi.
Yıldırım, Antalya’da düzenlenen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları 1. Toplantısı ve Tarım İş Forumu’nda konuştu.
Afrika’da 50 nokta
Yıldırım, önceki yıllarda Afrika’ya gitmek için en az bir günün yolda geçtiğini, bugün artık Türk Hava Yolları’nın (THY) 50’den fazla noktaya uçuşunun bulunduğunu ve bunun büyük kolaylık olduğunu bildirdi. Ulaşımın her şeyin başı olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“Bizde yine güzel bir söz vardır, ‘Gidemediğin yer senin değildir.’ Onun için özellikle de bakanlık yaptığım dönemlerde başlattığımız havacılıktaki atılım, bugün Türkiye havacılık sektörünü 15 yıl içinde 6 kat büyüttü. 33 milyon yıllık iç dış hat seyahat eden yolcu vardı, 190 milyonları buldu. O nedenle Türkiye bugün dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’a yapıyor. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapıyoruz. Bu ne olacak? Doğu ile batı, kuzeyle güneyi birleştiren konumda olan Türkiye’yi, bir transfer merkezi haline getirecek, bir küresel buluşma, birleşme, barışın, kardeşliğin geliştirilmesine, milletlerin, insanların birbirleriyle tanışmasına, kaynaşmasına vesile olacak.”
Yıldırım, forumda 50’ye yakın bakanın bulunduğunu, bu tarz organizasyonların ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi için çok büyük fırsatlar verdiğini vurgulayarak, Afrika’nın büyük bir potansiyele sahip ancak kullanma noktasında çok bakir olduğunu ifade etti.
‘Safları sıklaştıralım’
Başbakan Yıldırım, “Afrika’nın sorunlarına çözümü yine Afrikalıların kendisi bulacak. Afrika’nın yol göstericiye değil, yol arkadaşına ihtiyacı var. Türkiye bu süreçte Afrika’nın yanında olmaya devam edecek. Ülkemizin de bu uzun yolda Afrika’dan öğreneceği çok şey olduğunu biliyoruz” dedi.
Dünyada bir yandan israf bir yandan da yoksulluk bulunduğuna işaret eden Yıldırım, temel hedef ve önceliklerinin, bu uçurumu kapatmak, bütün dünyanın dikkatini bu acı gerçeğe çekmek olduğunu söyledi. Türkiye olarak bunu yapmanın gayreti içinde olduklarını aktaran Yıldırım, “Gün artık safları sıklaştırma günüdür. Daha fazla dayanışma ve sorunları birlikte çözme azmini ortaya koyma zamanıdır” diye konuştu.
‘Dolar her şey değil’
Türkiye’nin ortaya koyduğu başarının meydanda olduğunu, topyekun kalkınmada son 15 yılda son 50 yılın başarısını gösterdiğine işaret eden Başbakan Yıldırım, kişi başı milli gelirin üç, ihracatın dört kat arttığını anımsattı.
Yıldırım, bu başarının sadece Türkiye’nin başarısı değil bölgenin istikrarının başarısı olduğuna işaret ederek, “Bugün Türkiye Suriye, Irak ve bölgede yaşanan istikrarsızlığa, otorite ve yönetim boşluğuna rağmen her türlü terör faaliyetiyle de kararlı mücadelesini bir yandan sürdürürken diğer yandan da evini barkını terke edip canını kurtarmak isteyen milyonlara da evini, kucağını açmış, ekmeğini paylaşmıştır. Biz her şeyi dolar olarak görmüyoruz. Biz, insanlığın her türlü menfaatin üzerinde olduğuna inanan bir toplumuz” dedi.
500 milyon ton tahıl stoğu var
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Afrika’da açlıktan ölümler yaşanırken, Uluslararası Hububat Konseyi’nin küresel tahıl stoklarının 500 milyon tonu aştığını açıkladığını belirterek, “Afrika’yı sömüren, kemiren ve nihayetinde semirenler şimdilerde kasalarını, ambarlarını doldurma derdinde. Gerçek dostları olarak biz Afrika’nın hep yanında olduk ve yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Afrika’nın, dünya nüfusunun yüzde 15’ine, dünyadaki tarıma elverişli arazilerin yüzde 25’ine sahip olmasına rağmen, küresel ekonomideki payının sadece yüzde 3 olduğuna dikkati çeken Çelik, tarımın muazzam bir kalkınma potansiyeli barındırdığını belirtti.
Bakan Çelik, 2050’ye kadar küresel tarımsal hasılanın yüzde 60 oranında artırılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde dünyanın çok büyük siyasi, iktisadi, sosyal ve insani krizlerle karşı karşıya kalacağını ifade etti. Çelik, Türkiye’nin Afrika ile tarımsal ticaretinin 2003’te 480 milyon dolarken 2016’da 2.5 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekerek, kıta tarımındaki sorunlar giderildikçe, tarımın gelişeceğine ve tarımsal ticaret kapasitesinin de artacağına inandıklarını söyledi.
Yorum Yazın