Şekerbank

Tarım ürünleri ihracat iadesi artırıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım ürünleri ihracat iadesi artırıldı
Tarım ürünleri ihracat iadesi yardımlarında iade oranları artırıldı.

Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarım ürünleri ihracat iadesi yardımlarında, 14 Şubat’ta belirlediği iade oranlarını artırdı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararname 1 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olacak.

Kümes hayvanları etleri ihracatında yüzde 11 olan azami ödeme oranı yüzde 14’e yükseltilirken, buket yapmaya elverişli çiçek ve tomurcukta yüzde 7, makarnada yüzde 8 olan oranı yüzde 9’a çıkarıldı.

Sebzelerde yüzde 5, kurutulmuş sebzede yüzde 8 olan azami ödeme oranı 10’a, meyveler ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 4 olan oran yüzde 6’ya yükseltildi.
Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklarda yüzde 3, çikolata ve kakao içeren müstahzarlarda yüzde 4, reçel, püre ve pastalarda yüzde 2 olan oran yüzde 5’e, bisküvi, gofret ve kekte yüzde 5 olan azami ödeme oranı yüzde 7’ye, dondurulmuş meyve ve sebze işleme sanayine dayalı gıda maddelerinde yüzde 3 olan oran yüzde 8’e, meyve suları ve sebze suları ile nektarlarda yüzde 8 olan oran da yüzde 12’ye çıkarıldı.

Made İn Turkey markalı ihraç edilen zeytinler için azami ihracat iade oranı çeşitli ağırlıklarda yüzde 8-10’dan yüzde 13’e çıkarıldı.

Made İn Turkey ibaresi ile ihraç edilen zeytinyağında azami ödeme oranı, 5 kg’a kadar olan ambalajlarda yüzde 5’ten yüzde 10’a, 1-2 kg’a kadar ambalajlarda  yüzde 10’dan yüzde 15’e ve 1 kg’a kadar olan ambalajlarda ise yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarıldı.

Dondurulmuş çilek için belirlenen azami ödeme oranı yüzde 3’ten yüzde 4’e, pekmezin ödeme oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.

Para Kredi Koordinasyon Kurulu, tarım ürünleri ihracat iadesinde belirlediği destekleme tutarı için her ürüne göre değişen oranlarda miktar barajı ve azami ödeme oranı uyguluyor. Örneğin, kümes hayvanları etlerinde ton başına 350 dolar olan iade için yüzde 41 miktar barajı ve yüzde 14(eskisi yüzde 11) azami ödeme oranı uygulanıyor. Bir beyaz et ihracatçısı ihraç ettiği ürünün en fazla yüzde 41’i için ton başına 350 lira destek alıyor. Ancak aldığı destekleme miktarı ihracat gelirinin yüzde 14’ünü aşamıyor. Tonu 2 bin dolardan 100 ton ihracat yapan bir beyaz et sanayicisi bu ihracattan 200 bin dolar gelir elde ediyor. Bu ürünün 41 tonu için ihracat iadesinden yararlanabilirken, en fazla 200 bin doların yüzde 14’üne karşılık gelen 28 bin dolar karşılığı ihracat iadesi alabilecek.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Biyoteknoloji bu yüzyılın en hızlı gelişen alanıÖnceki Haber

Biyoteknoloji bu yüzyılın en hızlı geliş...

Pirinç fiyatları %5 düştüSonraki Haber

Pirinç fiyatları %5 düştü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar