Şekerbank

Tarım Sigortaları Havuzu’ndan istediğini alamayan çiftçi sigorta düşünmüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Sigortaları Havuzu’ndan istediğini alamayan çiftçi sigorta düşünmüyor
Bu yıl don, dolu ve yağmur çiftçilere büyük zarar verdi. Bu tür afetlerden kendini korumak için mahsulünü Tarım Sigortaları Havuzu’na sigortalatan çiftçi ise umduğunu bulamadı. Buradan beklediği parayı alamayan çiftçi seneye sigorta düşünmüyor.

Bu yıl nisan ayında yaşanan don en çok Manisa’da üzüm bağlarını vururken, dolu ve bahar yağmurları ise Çukurova’da karpuz tarlalarını etkiledi.

Ürünlerini Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) sigortalatan üreticilerin ortak sorunu ise zamanında hasar tespiti yapılmaması ve çiftçiye para ödememesi. Özellikle 23 Nisan'da Manisa'yı vuran don, bağlarda yüzde 100’e ulaşan hasarlar oluşturdu.

7,5 ton yerine 4 ton

Bu konuda BUGÜN'e açıklamalar yapan üzüm üreticilerinden Recep Göçerli, “Geçen yıl kök başından 21 kilogram olmak üzere toplamda 7,5 ton üzüm alacaktım ama 4 ton üzüm aldım. Ama sigorta bana para ödemiyor” dedi.

Modern soygunculuk

Geçen yıl parasını alamadığı için bu yıl sigortasını kök başına 18 kilograma indirdiğini belirten Göçerli, TARSİM’in ihbar yapıldığı gün inceleme yapmaya gelmediğini vurguladı.

Sigortaya geçen yıl 1020 lira ödemesine karşın zarar gören mahsulü için para alamadığını vurgulayan Göçerli, ‘TARSİM bu yıl da ödeme yapmazsa dava açacağım bu resmen modern soygunculuk” iddiasında bulundu.

Üzüm üreticilerinden Ahmet Özcanlar da TARSİM’e güvenmeyen çiftçiler arasında. Bu yıl sigortaya 23 bin lira para ödediğini aktaran Özcanlar, şöyle devam etti:

Maliyetlerimiz çok arttı

“Sigorta maliyeti bu kadar artarken, hasar tespiti yapıp bizi bilgilendirmiyorlar. TARSİM’in kendi adamları, kurumun lehine sonuç almak için çalışıyorlar, incelemeye gelen ekipte çiftçinin yanında duran biri yok.”

Pamukta ithalat milyon tona gidiyor

İhracatın lokomotiflerinden hazırgiyim ve tekstilin hammaddesi olan ve ekonomiye 35 milyar dolar katma değer sağlayan pamukta Türkiye, dünyanın üçüncü büyük ithalatçısı konumuna geldi. 2014 yılında 910 bin ton pamuk ithal eden Türkiye’de,üretimin artması ve pamuğun kalitesinin yükselmesi için bütün paydaşları, desteğin artırılmasını istiyor.

Bu sezon üretimin düşmesiyle ithalatın 1 milyon tonu aşması da bekleniyor.

30 bin lira için 60 bin lira ödedi

Adana’da karpuz üretien Cabbar Segman, TARSİM’in hasar gören ürünün yüzde 10’luk kısmını muafiyet saymasından şikayetçi. 500 dönüm karpuz tarlasını sigortalatan üretici Segman, şunları anlattı:

“Bu yıl karpuz tarlamda yüzde 15 hasar tespit ettiler. Ben karpuzlarımı 60 bin liraya sigortalattım ama TARSİM yüzde 15’lik bu hasarın sadece yüzde 5’ni ödüyor. Normalde ödemesi gereken miktar 90 bin lira ama 30 bin lira ödeyecek. Yani 30 bin lirayı alabilmek için 60 bin lira ödemiş oldum. Ne işe yarar bu sigorta... Seneye yaptırmayacağım."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yarkadaş: Et ve süt fiyatları fırlayacakÖnceki Haber

Yarkadaş: Et ve süt fiyatları fırlayacak

Fındıkta rekolte belirsizliği sürüyorSonraki Haber

Fındıkta rekolte belirsizliği sürüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar