TOFİDAS

Tarım Müdürlüğü'nden Çiftçilere Çağrı: Kayıtlar Güncellensin!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Müdürlüğü'nden Çiftçilere Çağrı: Kayıtlar Güncellensin!
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri yeni tarımsal desteklemeler ve kritik konular hakkında bilgilendirmek amacıyla 17 ilçede sürdürdüğü "Cuma Buluşmaları" etkinliğini Canik Başkonak Mahallesi'nde gerçekleştirdi.
Çim Sınırlayıcı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün "Cuma Buluşmaları" etkinliği, üreticilere yönelik bilgilendirme toplantılarına Canik ilçesi Başkonak Mahallesi'nde devam etti. Toplantıya Canik Kaymakamı Şeref Aydın, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Müftüsü, il ve ilçe müdürlüğü personeli ile çok sayıda üretici katılım sağladı.

Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destek Modeli

Toplantıda konuşma yapan İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlık tarafından Ekim 2024'te ülke genelinde başlatılan "Cuma Buluşmaları" ile üreticilerle yüz yüze eğitimlerin sürdürüldüğünü belirtti. Sağlam, "Bugün Canik ilçesi Başkonak Mahallesi'nde üretim planlaması yeni destek modelinin yanı sıra, tarım alanlarında büyük zararlara yol açan Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadele, tarım sayımı, tarımsal desteklemeler ve zirai don zararı tespit çalışmaları konulu bilgilendirme toplantılarımıza devam ediyoruz" dedi.

2025-2027 dönemini kapsayan yeni bitkisel üretim destekleme modelinin, kaynakların verimli kullanımı, stratejik ürünlerde yeterlilik, iklim değişikliğine uyum ve tarıma dayalı sanayiye sürdürülebilir hammadde temini gibi önemli amaçlar taşıdığını vurgulayan Sağlam, planlı üretim yapan üreticilere daha yüksek oranlı destekler sağlanacağını ifade etti. Desteklerden faydalanmak için Bakanlık kayıt sistemlerine kayıt şartı aranacağını ve Tarımsal Üretim Planlaması Kurulu tarafından belirlenen 13+1 ürünün planlama kapsamına alınacağını, bu ürünlerin sadece belirlenen tarım havzalarında destekleneceğini belirtti.

İl Müdürü Sağlam, 2025 yılı için destek katsayısının 244 TL olarak açıklandığını ve temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği olmak üzere üçlü yapıda uygulanacağını dile getirdi. Özellikle buğday, arpa, mısır, nohut, ayçiçeği, patates, yem bitkileri gibi ürünlerin destekleme kapsamında öne çıktığını ekledi. Üreticilerden kayıtlarını güncellemeleri, üretim planlamasına uygun hareket etmeleri ve tarım sayımına katkı sunmaları beklendiği bildirildi.

Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Kritik Dönem

İbrahim Sağlam, Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelede kritik döneme girildiğini ve zaman olarak zararlının yumurtadan çıktığı ve nimf dönemine geçtiği dönemde olunduğunu vurguladı. Bu dönemde yapılacak ilaçlamanın, zararlının yayılımını kontrol altına almak açısından kritik olduğunu belirtti. Ayrıca faydalı böceklerin (özellikle samuray arıcığı) korunması gerektiği, biyolojik mücadele yapılan alanlara dikkat edilmesi gerektiği ve kimyasal müdahalelerin doğru zamanda ve bilinçli olarak yapılmasının ürün kalitesi, verim ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşıdığı kaydedildi.

Tarım Sayımı ile Güncel Veriler

Tarım sayımı ile işletmelerin üretim desenleri, hayvan varlığı, kullanılan arazi miktarı ve girdi kullanımı gibi birçok konuda güncel ve sağlıklı veriye ulaşılmasının hedeflendiğini belirten Sağlam, elde edilecek verilerin, üretim planlamasının sağlıklı yapılmasına ve destekleme politikalarının daha etkili yürütülmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Üreticilere tarım sayımı çalışmalarına destek verme çağrısında bulunuldu. Tarım sayımının e-devlet üzerinden, telefon yoluyla ve sayım bürolarına gidilerek anket formu doldurmak suretiyle yapılabileceği bilgisi verildi.

Kaymakam Aydın'dan Destek Çağrısı

Programda bir konuşma yapan Canik Kaymakamı Şeref Aydın ise, bu bilgilendirme toplantılarının çiftçilere, tarıma yönelik üretim sürecinde ihtiyacı olan bilgi ve becerilerin kazandırılması noktasında çok değerli olduğunu ifade etti. Aydın, "Üreticilerimizin tarımsal konularda karşılaştıkları sorunları dinleyeceğiz, sahadaki çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapacağız. Teknik konu uzmanlarınca verilen bilgiler ile bilgi ve becerilerimizi geliştirerek üreticilerimizle birlikte tarımsal konulardaki eğitimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Kaymakam Aydın, daha önceki toplantılarda üretim planlaması konusunda çiftçilerin bilinçlenmesinin sağlandığını ve yeni destek modelinin avantajları hakkında yol gösterici bilgiler verildiğini hatırlattı. Toplantıda planlı üretimin yanı sıra Kahverengi Kokarca ile mücadele, Tarım Sayımı, tarımsal desteklemeler ve zirai don zararı tespit çalışmaları konularında bilgiler verildiğini belirterek, bu sayede hem tarımda verim ve kalitenin artırılacağını hem de toprağa, havaya, suya zarar vermeden bilgili ve bilinçli hareket edileceğini dile getirdi. Aydın, toplantının il tarımına ve üreticilere hayırlı olmasını diledi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mısırda Hasat Öncesi İthalat Kararına Sert Tepki: "Çiftçiye Darbe"Önceki Haber

Mısırda Hasat Öncesi İthalat Kararına Se...

Ediz Ün'den Yumurta Krizi Uyarısı: "Son 8 Yılın En Kötü Üretim Seviyesi"Sonraki Haber

Ediz Ün'den Yumurta Krizi Uyarısı: "Son...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar