Şekerbank

Tarım Kredi Kooperatiflerinden 'sahte gübre' uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Kredi Kooperatiflerinden 'sahte gübre' uyarısı
Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi, dolardaki yükselişle birlikte artış gösteren gübre fiyatlarını fırsata çevirmek isteyen sahtekarların piyasaya çıktığını belirterek, "Bu sahtekarlar bazı bölgelerde büyük markaların taklit çuvallarında sahte gübre satıyor" dedi.

Güvendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin önemli girdilerinden kimyevi gübrenin dengeli ve zamanında kullanılması halinde verime yüzde 50'ye yakın katkısı olduğunu ifade ederek, üreticilerin bekledikleri verimi alabilmeleri için mutlaka kaliteli gübre kullanmaları gerektiğini bildirdi.

Kimyevi gübrede en önemli kalite kriterinin, ambalajın üzerinde belirtilen garanti edilen içeriğe uygun üretim yapılması olduğunun altını çizen Güvendi, azot, fosfor, potasyum gibi bitki besin maddeleri garanti edilen içerikte belirtilen oranlarda olması gerektiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra ambalaj gramajların tam olması gerektiğine işaret eden Güvendi, "Gübre fiyatında bu iki unsur önemlidir. Çiftçilerimiz bu hususları dikkate alarak gübre tercihlerini güvenilir markalardan yana kullanmalı" diye konuştu.

Güvendi, dolardaki yükselişle birlikte artış gösteren gübre fiyatlarını fırsata çeviren sahtekarların piyasaya çıktığını ifade ederek, sahte gübre kullanımının zararlarına ilişkin çiftçileri uyardı.

Hububat ekimlerinin yaklaşmasıyla birlikte çiftçilerin gübre taleplerinin başladığına dikkati çeken Güvendi, bu sahtekarların bazı bölgelerde büyük markaların taklit çuvallarında sahte gübre sattığını ifade etti.

"Tarım il müdürlüklerine ihbar edin"
Güvendi, sahte gübreciler piyasanın az da olsa altında fiyatı vererek, gübre markası gözetmeksizin her çeşit ürünü çiftçilere satmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu sahtekarlar çiftçilerimizin bir yıllık emeğinin heba olmasına sebebiyet veriyor. Ayrıca sahte gübre kullanımı tarım topraklarımızda onarılması güç ve pahalı zararlara yol açıyor" diye konuştu.

Çiftçilerin aldığı gübrenin spektlere (içeriğinin çuvalın üzerinde yazan ile aynı olması) uygun olduğuna bakması, gramajının tam olduğunu kontrol etmesi gerektiğinin altını çizen Güvendi, "Gübre aldığında herhangi bir şüphe duyması halinde, Tarım il müdürlüklerine, Tarım ilçe müdürlüklerine ve hatta Tarım Kredi Kooperatiflerine başvurabilirler. Kooperatiflerimiz çiftçilerimizin neler yapabileceğine ilişkin onları bilgilendirerek, yönlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Konya’da Ulusal Zootekni Bilim Kongresi YapıldıÖnceki Haber

Konya’da Ulusal Zootekni Bilim Kongresi...

Fındık fiyatında büyük düşüşSonraki Haber

Fındık fiyatında büyük düşüş

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar