Şekerbank

Tarım Arazisine Yapılacak Şehir Hastanesi Mahkemelik Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Arazisine Yapılacak Şehir Hastanesi Mahkemelik Oldu
Konya'da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne ait tarım arazisi üzerine yapılması planlanan 850 yataklı Şehir Hastanesi'nin yeri mahkemelik oldu.

Konya'da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne ait tarım arazisi üzerine yapılması planlanan 850 yataklı Şehir Hastanesi'nin yeri mahkemelik oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın enstitüye ait tarım arazisini hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı'na tahsis etmesi üzerine, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası genel merkezi, tahsisin kaldırılmasına ilişkin 'yürütmenin durdurulması ve iptali' için Konya İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

 

Hükümet tarafından 2013 yılının Eylül ayında Türkiye genelinde kamu ve özel sektör işbirliği ile 14 ilde şehir hastanesi kurulması için düğmeye basıldı. 14 il arasında Konya da yer alırken, hastanenin nereye yapılacağı konusunda yer tespitine başlandı. Yapılan çalışmalar sonrası şehir hastanesinin, merkez Karatay ilçesi sınırları içerisindeki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne ait arazi üzerine yapılması planlandı.

TEPKİLERE RAĞMEN ARAZİ TAHSİS EDİLDİ

Konya'da başta Ziraat Mühendisleri Odası olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek hastanenin tarım arazisine yapılmasına tepki gösterdi. Ancak, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün 10 milyon 802 bin metrekarelik arazisinin yaklaşık 1 milyon metrekarelik bölümüne şehir hastanesi yapılmasına karar verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da araziyi Konya Şehir hastanesi yapılmak üzere protokol imzalayarak Sağlık Bakanlığı'na tahsis etti. Yaşanan bu gelişmeler üzerine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tahsisin kaldırılmasına ilişkin işlemin 'yürütmenin durdurulması ve iptali' için Konya İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Geçen yıl kasım ayında açılan davanın halen devam ettiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil Çalış, Konya'ya yeni bir hastane yapılmasına karşı çıkmadıklarını, tarım arazisi üzerine yapılmasını istemediklerini söyledi.

EN VERİMLİ ARAZİ

Hastane yapılacak arazinin birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisi olup Enstitünün en verimli arazisi olduğunu ifade eden Çalış, şunları söyledi:

"2005 tarihinde yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun 2. ve 4. maddelerinde açıkça belirtildiği gibi; 'Tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanımlarının önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması' gerekmektedir. Çünkü bu tip arazilerde bulunan toprağın bir santimetre kalınlığının oluşması için 200 ila 1000 yıl, bir bitki yetiştirmesi için uygun olan 40 santimetre kalınlık için de en az 12 bin yıl zamana ihtiyaç vardır. Sağlık Bakanlığına hastane yapılması için verilen 965 dekar alanda bulunan sulama tesislerinin ve toprağın taşınacağı söylenmektedir. Kuyuların taşınması mümkün değildir. Toprağın taşınması sonrası yapısı bozulur ve üretim yapılacak olgun toprak özelliğini kaybeder, taşınan topraktan tekrar üretim yapmak için onlarca yılların geçmesi gerekir. Bahsedilen 965 dekar arazinin 20 santimetrelik kısmı taşınsa 300 bin metreküp toprak taşınması gerekir. Bu da yaklaşık 150 bin kamyon hafriyat demektir. Yapılması planlanan işin tarımla, teknikle hiçbir alakası bulunmamaktadır."

HASTANE YAPILACAK BİR ÇOK ALAN VAR

Hastane yapılmasına karşı olmadıklarını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil Çalış sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm özellikleri ile çevresel ve zemin faktörleriyle 100 yıldır tarımsal faaliyet yapılan bu alana hastane yapılmasına karşıyız. Bu alan dışında hastane yapılabilecek bir çok alan var. Bu alan şimdi olduğu gibi gelecekte de tarımsal alan olarak değerlendirilmeli. Burada böyle bir kamu yatırımı olduğu takdirde diğer alanlarda da yapılaşmaya doğru gidilir ve tarımsal üretime sekte vurur. Biz bu konuda kamuoyu aydınlatmaları yaptık, ama gücümüz yetmedi. Tarım Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında arazinin tahsisi ile alakalı bir sözleşme imzalandı. Bunun üzerine 5403 sayılı kanun çerçevesinde Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi konuyu mahkemeye intikal ettirdi. Mahkemenin vereceği karara saygı duyacağız. Mahkeme süreci devam ediyor ve önümüzdeki günlerde karar verilmesini bekliyoruz." - Konya

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Simav'da Tarlaları Sel BastıÖnceki Haber

Simav'da Tarlaları Sel Bastı

Çiftçilere Bu Yıl 2 Milyar Liralık Karşılıksız Destek Ödemesi YapılacakSonraki Haber

Çiftçilere Bu Yıl 2 Milyar Liralık Karşı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar