
Mayıs 2025'te Toplanan İnek Sütü Miktarında Azalma Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs 2025 dönemi süt ve süt ürünleri üretim verileri, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarında düşüş yaşanırken, birçok süt ürünü üretiminde artış kaydedildiğini gösterdi. Özellikle tereyağı ve sadeyağ üretiminde dikkat çekici bir yükseliş gözlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2025 dönemine ait süt ve süt ürünleri üretim verilerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,0 azaldı, Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,7 arttı.
Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi %2,3 arttı, ayran ve kefir üretimi %11,9 arttı, yoğurt üretimi %7,8 arttı, içme sütü üretimi %8,8 arttı, tereyağı ve sadeyağ üretimi %22,6 arttı. Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi %1,2 arttı, ayran ve kefir üretimi %6,8 arttı, yoğurt üretimi %4,0 arttı, içme sütü üretimi %3,8 arttı, tereyağı ve sadeyağ üretimi %9,9 arttı.
Toplanan inek sütü ve üretilen süt ürünleri miktarı, Mayıs 2025 (Ton)
Tablodaki oranlar yuvarlanmış rakamlar üzerinden hesaplanmıştır.
Bir önceki ay 981 bin 30 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında %1,9 oranında artarak 999 bin 348 ton oldu.
Toplanan inek sütü miktarı, Mayıs 2025 (Bin ton)
Bir önceki ay 142 bin 948 ton olan içme sütü üretimi Mayıs ayında %8,2 oranında azalarak 131 bin 232 ton olarak gerçekleşti.
İçme sütü üretim miktarı, Mayıs 2025 (Bin ton)
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın